X

3D Printen met ABS – Warping voorkomen

3D Printer – Icarus 3D

Sinds enkele maanden heb ik een 3d printer van het merk Icarus 3D. Dit is een vrij onbekend merk, maar feitelijk is het gewoon een Mendel i2 die reeds voor je in elkaar gezet is. Onderdelen zouden uitwisselbaar moeten zijn maar dat heb ik gelukkig nog niet hoeven testen.

In het begin ben ik enthousiast aan de slag gegaan met enkele eenvoudige ontwerpjes die ik in SketchUp2014 gemaakt had. Na deze testjes ben ik aan de slag gegaan met het ontwerpen en printen van cases voor een telefoon waar ik niets voor kon krijgen bij mijn leveranciers. 

Printen van telefoon cases

Ontwerpen is pas de eerste stap, daarna moet het nog geprint worden. Mijn eerst case was voor de AT-AS50SE, dit is één van het meest rechthoekige model van Wolfgang en daardoor nog relatief goed te printen zonder ondersteuning. Daarna ben ik aan de slag gegaan voor de Wolfgang AT-AS40W, deze is juist heel erg rond. Het maken van een ontwerp was nog wel te doen, maar door de flinke ronding was het ontwerp niet mooi te printen, hiervoor zou ik een 2e printkop met ondersteuningsmateriaal nodig hebben. Dat is er tot heden nog niet van gekomen.

Filament – 3D Print materiaal

Mijn eerste printjes had ik geprint met PLA, dit laat zich vrij eenvoudig printen en het materiaal is biologisch afbreekbaar waardoor het print afval (=mislukte prints) nog redelijk milieu vriendelijk is. Onder normale omstandigheden (binnen) blijft PLA prima intact, het is dus niet zo dat een telefooncase gemaakt van PLA naar een tijd uit elkaar valt. Wel is het zo dat PLA minder hitte bestendig is (tot +/- 60 graden) als bijvoorbeeld ABS (=lego materiaal). Ik had bijvoorbeeld een lepelhouder bakje geprint en deze in de vaatwasser gezet. De het bakje is nu niet meer geheel rond maar licht vervormt :)

Na PLA heb ik enige tijd gestoeid met TPE, een soort rubber. Hiermee heb ik ‘silicone’ cases gemaakt, althans een poging tot. Hoewel het materiaal na wat experimenteren prima te printen is, is dit door de flexibiliteit nog lastiger bij zwevende delen en overbruggingen, dus ook dit moet ik eigenlijk met ondersteuning gaan testen. TPE is mooi, en mits met de juiste instellingen geprint ook erg stevig. Het vinden van de juiste instellingen vergt wel wat geduld / tijd.

Meest recente printje had ik gedaan met ABS.. Hoewel ABS als materiaal uitstekend is is het voor te printen was lastig. ABS krimpt nogal veel waardoor de uiteindelijke maten ongeveer 1% afwijken van het ontwerp. Maar lastiger datn het krimpen vond ik het zogenaamde Warping. Echt frustrerend is was dat!

ABS en Warping

Mijn eerste print met ABS was een mal voor om gaatjes te maken in een telefoon hoesje. Eigenlijk een vlak plaatje met de lensopening er in. Al na enkele laagjes printen constateerde ik dat één kant los kwam van het printbed, terwijl PLA dus altijd netjes vlak op het bed bleef ‘plakken’.

Oorzaak van het loskomen is het zogenaamde Warping. ABS koelt sneller af als PLA en door dit snelle afkoelen trekt de print krom, zie onderstaande foto, alle vlakken zouden recht moeten zijn.

Aan de onderkant is het Warping te zien

Hoewel ik eerder al op internet naar oplossingen gezocht had, had ik het toch ‘gewoon’ geprobeerd, maar helaas.. mijn 3D printer is geen uitzondering op de rest.

Omdat ik verleden week weer iets nieuw wilde printen (een beugeltje ter verstevigingen van een doorhangend afdakje) en dit niet echt goed wilde lukken ben ik weer gaan zoeken naar oplossingen.

Print door Warping losgekomen van het printbed

Oplossingen die ik tegen ben gekomen:

  1. Printer Afsluiten zodat warmte langer blijft hangen en de print minder snel afkoelt
  2. Bed temperatuur verhogen.
  3. Printen met ‘mickeymouse oren’
  4. Bed insmeren met ‘ABS slurie’

Op bovenstaande zal ik niet te uitgebreid in gaan. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik 1 tm 3 geprobeerd had maar niet werkten, en dat ik 4 ‘ABS slurie’ te smerig / lastig vond. Dit zal ik onderstaand nog even toelichten.

ABS slurie dient gemaakt te worden van Aceton en een beetje ABS. Het ABS lost op in de aceton waardoor de ‘slurie’ ontstaat. Deze slurie moet dan op het printbed gesmeerd worden en hierdoor zou de print beter aan het bed hechten en niet kunnen warpen. Dit schijnt in praktijk een van de beste oplossingen te zijn. Mijn problemen daarmee zijn echter dat ik nergens kon vinden hoeveel ABS in hoeveel aceton opgelost moet worden, en ik wil geen zooi op mijn printbed smeren omdat ik daarmee ook mijn (toekomstige) prints verpest.. althans dat denk ik omdat de slurie naar mijn idee dan zichtbaar achter blijft in de print.

Mijn oplossing voor ABS Warping

Onlangs moest ik enkele spullen bestellen en al browsend door de betreffende webshop kwam ik bij het 3d printer deel uit, hier zag ik toevallig ‘hechtspray’ staan. Ik had eerder wel ergens gelezen dat sommigen ‘haarspray’ gebruikten om het printbed mee in te spruiten voor betere hechting maar dat er speciale spray voor was, was mijn nog niet bekend. De bus van 400 ML kosten nog geen €10 dus heb ik die gelijk mee besteld.

Meteen toen ik de spray ontvangen had ben ik aan de slag gegaan. Het stomme was dat ik nergens instructies vond over wanneer de spray aangebracht moet worden, op het koude bed, of op het warme bed? De website van de fabrikant, 3dLac, was weinig hulp gezien deze alleen in het Spaans is.

Omdat ik dacht dat het spuiten op een 110 graden warm bed wellicht niet zo’n goed idee was heb ik de het niet verwarmde bed ingespoten op de plek waar de print zou komen. Het resultaat was perfect! Ik heb 2 printjes zo gedaan en beide waren gelijk goed. Die zelfde print had ik reeds 5 keer eerder (proberen) te printen met wisselend succes maar nooit echt goed. Het is overigens zo dat er standaard Kapton tape op mijn printbed zit. Ik heb deze laten zitten en gewoon de spray er dunnetjes op gespoten. De print zat vrij stevig op het bed vast, maar ik kon deze verwijderen zonder de tape te beschadigen.

Print zonder Warping – op de foto zijn de ‘mickey mouse oren’ te zien die in een eerdere test niet de oplossing bleken te zijn – Gebruik gemaakt van 3DLAC op Kapton tape

 

 Conclusie

3D printen is een leuke maar tijdrovende bezigheid. Hoewel de printer op zich plug en play is, is het verkrijgen van een goed resultaat niet altijd zo eenvoudig. Voor beginner zou ik PLA adviseren, leer hier eerst de basics mee en ga dan een stap verder. Begin je met ABS of TPE raak je wellicht meteen ontmoedig omdat deze materialen zich wat lastige laten printen.

Alhoewel, met het gebruik van de hechtspray van 3dLac lijkt ABS nu toch ook goed te printen..

Vragen, opmerkingen of eigen ervaringen zijn welkom. Mail of laat onder de blog een bericht achter.

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post