X

5 tips tegen ransomware

Cybercriminelen hebben een lucratieve nieuwe bezigheid: gegevens gijzelen. Malware die data versleutelt en dan losgeld vraagt voor de decryptiesleutel. Voorkomen is beter dan recoveren (of kwijt zijn!). PCM geeft vijf tips tegen ransomware.

  1. Blijf up-to-date voor windows updates en programma patches snel uit!
    Dit klinkt logisch maar veel mensen negeren structureel updates van programma’s. Dit is niet verstandig, zeker beveiligings updates asap uitvoeren!
  2. Schakel onnodige services uit
    Windows start standaard redelijk wat diensten op, vele zijn vaak niet nodig maar kunnen wel potientieel gevaar op leveren. Zet uit wat je niet nodig hebt.
  3. Zorg voor goede backups
    Een ongeluk zit in een klein hoekje en criminelen worden steeds geraffineerder. Zorg daarom voor goede en recente backups van je belangrijke data!
  4. Backup je NAS!
    Een NAS kan via het netwerk benaderd worden dus ook die bestanden kunnen gegijzeld worden. Sterker, er is blijkbaar ook speciale ransomware die zich op je NAS kan nestelen!
  5. Software gegijzeld? betalen of niet?
    Beloon de criminelen niet.. Dreig je zeer waardevolle en onvervangbare bestanden krijgt te raken kun je betalen overwegen, maar laat het zo ver niet komen, volg tips 1 tm 4 op!

Lees de uitgebreide versie op de PCM website

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post