X

De iPad Pro – Evolutie van de tablet?

De iPad Pro is de grootste verandering aan iPads sinds de introductie van de iPad mini. Hoewel ik het originele ipad formaat prettig vond begrijp ik de Mini, maar hoe zit dat met de iPad Pro? Gezien de Pro nog niet beschikbaar is ben ik er eens theoretisch in gedoken. Ik heb de Keynote bekeken en verschillende andere bronnen gelezen.

Wat maakt de iPad Pro zo bijzonder?

Laat ik ‘bijzonder’ even nuanceren: Met bijzonder bedoel ik ten opzicht van de eerdere iPad modellen, want of het allemaal zo bijzonder ten opzicht van devices van andere merken is, moet nog blijken.

Zonder in detail te gaan over de specificaties vallen enkele zaken direct op aan de iPad Pro:

  1. Het grote 12.9 inch scherm
  2. De (optionele) smartkeyboard
  3. De (optionlel) Apple Pencil
  4. Het 4 speakers systeem

Veel van de ‘oude’ specificaties zijn verbeterd, maar enkele zijn gelijk gebleven zoals de camera’s. Sommige zaken lijken regelrecht ‘gejat’ van bijvoorbeeld de Surface (pro) maar Apple zou Apple niet zijn als dat ‘gejat’ gepaard gaat met de nodige verbeteringen, althans zo wordt het gepresenteerd.

iPad Pro: Het 12.9 inch scherm

De afmetingen van de nieuwe iPad zijn 305.7 x 220.6 x 6.9 mm (hoogte x breedte x dikte). Het 12.9 inch scherm heeft maar liefst 78% meer oppervlakte tov de  iPad met 9.7 inch scherm. De reden die Apple noemt voor 12.9 inch is dat bij deze afmeting (en gelijk blijvende pixel dichtheid) de hoogte van de iPad gelijk is aan de breedte van de iPad Pro. Hierdoor kunnen iPad apps (in portrait modus) precies hetzelfde weergegeven worden op de iPad Pro in Landscape modus, echter blijft er dan wel nog ruimte over om er ‘split screen’ app naast te zetten.

Als ik bovenstaande terug lees dan valt me op dat breedte en hoogte wat verwarrend kunnen overkomen. Opvallend is namelijk ook dat in de Keynote te iPad Pro enkel in Landscape wordt getoond. Wat is dan nu de breedte en wat is hoogte? Omdat de home button nog steeds aan de korte zijnde zit noem ik de korte zijde de breedte, maar gezien blijkbaar van uit wordt gegaan dat de iPad Pro in landscape wordt gebruikt, zou het dan niet beter zijn geweest om de home button op de lange zijde te zetten? I Wonder..

Hoewel ik het technische aspect begrijp (gelijkblijvende ppi) en ik het persoonlijk prettig vind dat er een 2e app in een splitscreen modus naast gezet kan worden vind ik de afmetingen van de iPad Pro te groot. Waarom? Voor mij is de tablet iets om mee te nemen, liefst in een portfolio map. Aangezien A4 een standaard formaat (210 x 297 mm) is vind ik het dan ook storend dat de iPad Pro groter is. Er zullen vast iPad Pro portfolio mappen op de markt komen maar toch blijf ik het onpraktisch vinden.

Na bovenstaande geschreven te hebben ben ik de specificaties van de Surface Pro gaan bekijken. Ik constateer dat de Surface Pro een 12 inch scherm heeft met een buiten afmeting van 292.1 x 201.4 mm, net onder A4 formaat. Persoonlijk vind ik dit dus beter. Om het vergelijk eerlijk af te maken: De resolutie (en pixel dichtheid) van de Surface Pro is wel een stuk lager dan die van de iPad Pro. Pixel dichtheid van de iPad Pro is 264 ppi (2732×2048) en de Surface Pro heeft 214 ppi (2160×1440).

Smart Keyboard van iPad Pro

Voor wie een tablet heeft is het waarschijnlijk niets nieuws: Echt werken (veel typen) is op een tablet niet prettig. Een fysiek toetsenbord is dan echt een vereiste. Zelf heb ik inmiddels een los bluetooth keyboard voor gebruik met mijn tablet (Samsung Galaxy Tab). Microsoft had bij de Surface al de Type Cover, en eigenlijk heb ik daarmee dan ook alles gezegd over het Smart Keyboard: Het lijkt een ‘clone’ van de type cover die leverbaar is voor de Surface van Microsoft. Enige pluspunt van het smart keyboard wat ik momenteel kan bedenken is dat de toetsen zijn afgeschermd van het scherm, dit omdat er een extra ‘flap’ zit die ook al steun gebruikt kan worden. (Voor wie onbekend is met de Surface: De Surface heeft een mooi instelbare steun geïntegreerd in de tablet zelf).

De Apple Pencil

Zelf ben ik fan van ‘echte’ stylussen, en daarmee bedoel ik dan niet de ‘gummetjes’ maar de stylussen waarmee ook echt goed geschreven / getekend kan worden. Dat was voor mij de reden om ooit de Galaxy Tab te kopen: Ik wil aantekeningen kunnen maken zoals ik dat ook op papier zou doen. Met de Apple Pencil levert Apple nu eindelijk ook hier iets voor. Vind ik het Smart Keyboard nog een clone van de Surface Type cover, de Apple Pencil is wat mij betreft wel een ‘evolutie’ van alle overige ‘stylussen’. Door de diverse sensoren worden bewegingen zoals drukken en tilten / draaien van de pen geregistreerd. Om gewoon te schrijven wellicht niet nodig, maar voor de creatievelingen onder ons is dat wat mij betreft zéér zeker van toegevoegde waarden en benaderd het de mogelijkheden van een gewone potlood.

Minpunt van de Apple Pencil lijkt dat je deze nergens kwijt kunt. Het Smart Keyboard heeft er geen plek voor. Kans dat je deze (toch niet goedkope Pencil) kwijt raakt is dan ook groot, zeker als je geen goede (portfolio) map hebt waar je het geheel in opbergt. De Surface heeft hier iets beter voorzieningen voor zoals de lus in de Type Cover.

 Ipad Pro 4 speaker systeem

Mijn Galaxy Tab heeft 2 front facing speakers. Het is prettig dat het geluid naar voor gericht is. Hoewel Apple nog steeds gekozen heeft om het geluid aan de zijkanten er uit te laten komen ben ik wel onder de indruk van het 4 speaker systeem. Voor de goede orde, ik heb het nog niet live gehoord, maar goed dat terzijde. Volgens Apple is het volume tot 3x zo hard als het geluid van de iPad air. De 4 speakers passen het geluid ook aan aan de stand van de tablet. Zo is links altijd links zijn en zullen ‘bassen’ altijd uit de onderste speakers komen. Dit komt de geluidsbeleving natuurlijk ten goede. Leuk stukje techniek.

Overige aspecten van de iPad Pro

Er volgen onderstaand enkel zaken die Apple zelf nog trots noemde tijdens de Keynote:

  • De nieuwe A9x CPU is 2.5x zo snel dan iPad air met A7 processor.
  • Grafisch 5x sneller dan iPad air met A7 processor.
  • CPU sneller dan 80 % van de laptops.
  • Graphics sneller dab 90% van de laptops.
  • Slechts 6.9 mm dik.
  • 10 uur batterij duur.
  • Custom cover.
  • Touch nauwkeurigheid 2x zo hoog.
  • Opladen van de Pencil via de Lightning poort.
  • Magnetische connector (standaard voor keyboard maar ik verwacht dat dit ook voor andere accessoires gebruikt gaat worden).
  • Integratie van Pen in Microsoft Office, Apple Pencil integratie

De gepresenteerde (software) mogelijkheden zagen erg goed uit. Video bewerking kan dan ook uitstekend op de iPad Pro. Ook de getoonde Apps van Adobe en 3D-4Medical zagen er indrukwekkend uit. Het renderen van diversel onderdelen van het menselijk lichaam in de App van 3D-4Medical vond ik bijzonder fraai.

Prijzen iPad Pro

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar veelal zijn dit de dollar prijzen maar dan in Euros:

  • 32GB Wifi: $799
  • 128GB Wifi $949
  • 128GB Wifi + LTE $1079
  • Apple pencil $99
  • Smart keyboard $169

Mijn conclusie

Al met al vind ik de iPad Pro een fraaie en goede tablet of, met keyboard erbij, laptop. Ik vind het bijzonder jammer dat Apple de afmetingen van A4 hebben overschreden hierdoor lijkt het me niet prettig om met de iPad Pro onderweg te zijn. Persoonlijk vind ik dat àls je een iPad Pro neemt, dan moet je ook het Smart keyboard en de Apple Pencil erbij nemen. Dan ben je waarschijnlijk zo ronde de 1100 euro kwijt en dan moet je genoegen nemen met 32GB.

Kijk ik naar de Microsoft tegenhanger, de Surface Pro dan is deze in de basis iets goedkoper maar dat ontloopt zich weinig als je ze beide met evenveel geheugen, Pen(cil), en keyboard bekijkt. Surface kun je wel een stapje verder gaan tot 512GB met een i7 processor maar dan mag je inclusief de type cover zo’n €2340,- afrekenen..

Hoe ik het ook bekijk het is behoorlijk veel geld en met een ‘kale’ 32GB versie kun je eigenlijk ook niet aankomen. Er zijn voor minder geld diverse fraaie hybride laptops te koop. Ben je geen die-hard Apple fan en heb je toch geen behoefte aan die fraaie Apple Pencil functionaliteit dan lijkt me dat je de iPad Pro aan je voor bij moet laten gaan.

 

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets

View Comments (2)

Related Post