X

Deactiveren Blauwe vinkjes in Whatsapp (Android)

#Blauwevinkjes

Internet en de media staat er laatste dagen vol mee.. de blauwe vinkjes bij WhatsApp. De één vindt het schending van zijn/haar privacy, de ander denkt ‘mens waar maak je je druk om’. Ik zit er ergens tussen in: enerzijds vind ik het prettig ‘realtime’ via een berichtendienst te communiceren, maar aan de andere kant wil ik zelf bepalen wanneer ik op een bericht reageer, en die vinkjes geven toch een bepaalde ‘druk’.

Zelf check ik regelmatig ’tussendoor’ berichtjes maar veelal reageer ik pas later wanneer ik daar rustig de tijd voor kan nemen. Het is dan niet prettig als je weet dat de ‘zender’ weet dat je het bericht hebt geopend.. hij/zij verwacht dan meestal namelijk een antwoord. Dit levert dan van 2 kanten een slecht gevoel: De ontvanger denkt: ‘Shit, hij/zij heeft gezien dat ik het bericht heb gelezen en verwacht nu dus antwoord’.. en de zender denkt: ‘Hmm.. het bericht is  gelezen maar ik krijg geen antwoord. Wat zou er aan de hand zijn?’…

Bij Google hangouts (gebruik ik zelf momenteel nog niet) schijnt het gebruikelijk zijn dat je ziet wanneer je bericht door de ander geopend is.. daar hoor je niemand over. Het is wel zo dat Google hangouts in Nederland veel minder gebruikt wordt dan bijvoorbeeld in America. Het is dan ook zo dat vooral in Nederland zo’n ophef is over de blauwe vinkjes.. wij moeten hier nog aan wennen blijkbaar.

Om te voorkomen dat je iPhone de blauwe vinkjes verzend kun je deze methode gebruiken, voor WhatsApp op Android lees onderstaande.

Blauwe Vinkjes uitzetten (Android)

Per toeval kwam ik er achter dat ik geen blauwe vinkjes ‘verzend’, maar wel ‘ontvangen’. Na enkele testen en vergelijken van Whatsapp versies bleek dat ik de laatste update nog niet had geïnstalleerd. Nadat ik Whatsapp bijgewerkt had vanuit de PlayStore verzond ook ik blauwe vinkjes! Alvorens ik de update had gedaan heb ik een back-up van mijn ‘oude’ Whatsapp gemaakt (versie 2.11.399), deze heb ik daarna weer terug gezet.. en kijk aan.. er worden geen blauwe vinkjes meer verzonden!

Aparte is dat ik wel blauwe vinkjes zie bij verstuurd (en gelezen) berichten.. dus alleen het verzenden van de blauwe vinkjes wordt hiermee verhinderd.

Whatsapp Update

Inmiddels lijkt de ophef ook de makers van Whatsapp niet ontgaan te zijn en lijkt er spoedig een update te komen waarbij de blauwe vinkjes gedeactiveerd worden. Hierbij is het dan zo dat als je de blauwe vinkjes uitzet, je ook zelf geen blauwe vinkjes meer ziet. Soort gelijk zoals dit nu reeds bij ‘Laatst gezien’ werkt.

Direct verzenden van blauwe vinkjes voorkomen.

Wil je niet wachten op de Whatsapp aanpassing mbt de blauwe vinkjes, of wil je juist alleen voorkomen dat jij blauwe vinkjes verzend maar vind je het wel leuk om zelf te zien wanneer je berichten gelezen zijn.. Vraag dan onderstaand de link op waarmee de Whatsapp versie 2.11.339 kunt downloaden.

Stappen om verzenden blauwe vinkjes uit te schakelen:

  • Meld je onderstaand aan, je ontvangt dan direct de download link
  • Maak een recente back-up van je berichten via instellingen -> gespreksinstellingen -> Back-up maken van gesprekken. Op die wijze blijven ook je meest recente berichten behouden als je Whatsapp op nieuwe installeert.
  • Om de gedownloade APK te installeren moet je onder beveiliging (tijdelijk) een vinkje zetten bij ‘Onbekende bronnen’.
  • Zelf heb ik in eerste instantie de oude Whatsapp versie over de nieuwe heen gezet echter ik krijg daarna een fout in Whatsapp. Mogelijk dat dit veroorzaakt werd door dat ik te snel Whatsapp opstarten en op de achtergrond ‘Link2SD’ nog bestanden aan het verplaatsen was. Maar mijn Advies is om eerst de oude versie te verwijderen (vandaar ook de back-up van de berichten) en dan weer opnieuw te installeren vanaf de gedownloade APK.
  • Na installatie moet je weer je nummer registreren waarna gevraagd zal worden om je back-up terug te zetten. Ik ga er vanuit dat je dit wilt dus kies ervoor om deze weer te importeren.
  • Als je alles voltooid hebt schakkel dan ‘onbekende bronnen’ weer uit.
  • Tevens adviseer ik je om vanuit de PlayStore ‘autom. bijwerken’ uit te zetten, anders krijg je weer automatische de versie met blauwe vinkjes :)  Dit kun je uitzetten door vanuit de playstore naar Whatsapp te gaan, kies dan voor instellingen knop. Onderaan het beeld verschijnt dan de optie om automatisch bijwerken uit te schakelen.

 

Nadat je de oude versie hebt geïnstalleerd en de automatisch update hebt uitgeschakelt is het wel handig om af en toe te checken of Whatsapp zelf inmiddels met een oplossing is gekomen.. zo ja, installeer dan weer de meest recente versie en zet indien gewenst ook weer de automatische update aan (zelf doe ik dit overigens niet, ik kies graag zelf welke update ik wel / niet installeer).

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post