X

Lamina 7.0 inch Windows Tablet (T-701)

Zéér voordelige Windows Tablet

Onlangs heb ik via iBood de Lamina T-701 Windows tablet aangeschaft, een leuke deal: voor zo’n €50 + verzendkosten een 7.0 inch Windows Tablet, inclusief een jaar een Office 365 personal abonnement, naast de tablet is deze office licentie ook te gebruiken op 1 telefoon en 1 pc. Ook kan de tablet geupgrade worden naar Windows 10. Daarnaast zou er 1TB OneDrive opslag bij zijn, en 1 jaar iets van 60 minuten/maand gratis skypen naar vaste nummers. En hoewel bij iBood normaal de verzending enkele weken op zich laat wachten had ik de tablet binnen een week in huis. Klinkt bijna te goed om waar te zijn..

Lamina T-701 Eerste indruk

Mijn eerste indruk was in ieder geval positief: een ‘strak’ uitziende tablet met een prima scherm met goede kijkhoek. Na de eerste keer opstarten van Office werd de installatie uitgevoerd en was ‘mijn’ office licentie actief. Dit verliep prima. Wat ik bij Windows wel altijd vervelend vind is dat ze je al bijna dwingen om aan te melden met een Microsoft account. Dat wil ik over het algemeen niet want dan gaan al mijn gegevens weer heen en weer, en ik weet nog niet hoe ik deze tablet wil gebruiken. Dus eerst gewoon met een ‘locale’ gebruiker proberen aan te melden, maar dat blijkt altijd een hele uitdaging. Het kan uiteindelijk wel.

De Tablet zou 16GB ‘harddisk’ hebben, echter bij de start had ik slechts iets van 5GB vd 9GB beschikbaar. Overige wordt zo’n beetje in beslag genomen door een herstel partitie, maar dat is ook niet geheel onbelangrijk. Zeker omdat je z’n tablet niet eenvoudig herstelt door er een CD in te stoppen en op nieuw te installeren.

Mij viel wel op dat die 5GB binnen no time vol was. Na dat ik Office had geïnstalleerd, verschillende email accounts gekoppeld en (selectief) dropbox bestanden had gesynchroniseerd krijg ik al meldingen dat de schijf vol was. Gelukkig biedt de tablet de mogelijkheid om tot 64GB aan microSD opslagruimte toe te voegen. Dat ga ik op korte termijn dan ook maar eens doen.

De Tablet reageert niet altijd even snel, maar het leuke van zo’n windows tablet is is dat je er eigenlijk alle taken op kunt doen die je ook op een (windows) PC gewend bent om te doen. Dat is toch wel zo fijn, want een wat geavanceerder Excel bestand bewerken op mijn iPad of Android Tablet werkt wat mij betreft niet. Je hebt dus echt een volledige PC in de vorm van een 7.0 inch tablet.

De Camera van Lamina T-701

Er zouden twee 2MegaPixel camera’s in de tablet moeten zitten echter tot mijn verbazing kon de camera app geen camera’s vinden. Bijzonder vreemd. Op het iBood forum had iemand echter al een oplossen gevonden in de vorm van Drivers van een andere, qua hardware gelijke, tablet te gebruiken. Deze geïnstalleerd en de camera’s werkten, niet dat ik graag foto’s maak met een tablet, maar ik vind een tablet wel zéér geschikt voor bijvoorbeeld skype.

Inmiddels is er via iBood een mail gestuurd om te informeren mbt de drivers:
Wij willen u vragen de volgende stappen te volgen op uw aangekochte Lamina tablet:
1. Open het volgende bestand Cameradriver.exe 
2. Bevestig dat je het bestand wilt uitvoeren, ondanks de waarschuwing. (klik in de waarschuwing op 'meer informatie' en dan op 'toch uitvoeren')
3. Wacht 15-20 seconden, wacht tot de zwarte DOS-box gesloten is.
4. Done!

Ik heb deze instructies niet gedaan omdat ik reeds die andere driver had gebruikt. Uit het forum leid ik af dat Lamina die zelfde drivers (was een zip file) heeft ‘verpakt’ in een exe bestand zodat deze eenvoudig te installeren zijn. Ik had eerst mijn twijfels over het exe bestand maar gezien het op de officiële lamina website staat zal het wel in orde zijn.

Window 8.1 op een 7.0 inch tablet

Hoewel ik het erg leuk vind dat een volledige Windows versie op z’n kleine tablet draait is het toch ook niet heel er praktisch. De Windows ’tiles’ zijn dan weliswaar vinger vriendelijk, maar dat geld voor het overgrote deel van de applicaties toch niet en ik merk dat ik regelmatig verkeerd ‘klik’. Eenvoudig zomen (pinch zoom) werkt niet, althans niet op een manier die ik nodig zou hebben. Het is sowieso handig om een stylus te gebruiken, dat is toch wat eenvoudige dan met de vingers.

Verder mis ik een ‘back’ knop, vooral omdat het minimaliseren van een Windows lastig is door de kleine knoppen, ik druk dan al gauw op de close knop ipv de minimaliseer knop.. als ik op een computer werk ben ik sowieso ook wel van de toetscombinaties en dat werkt op een tablet natuurlijk niet echt. Enige toets die er op zit is de Windows / Start knop. Dat is op zich toch al iets maar gezien ik nog geen fan ben van de Tiles interface voegt ook dat voor mij niet veel toe.

Wat mij op viel is dat de tablet wel redelijk snel leeg gaat als je’m alleen met met het knop je uit zet zoals je normaal bij een tablet gewend bent. Beste is om de tablet volledig uit te schakelen door bijvoorbeeld het knopje lang in te drukken en dan voor uit schakelen te kiezen.

Batterij / Opladen / USB vd Lamina

De batterij zou volgens de beschrijving goed moeten zijn voor zo’n 4 tot 5 uur werken. Dat is toch minder dan de meest andere tablets, maar goed je het wel volledige PC functionaliteit tot je beschikking. Wat mij op viel is dat het nogal lastig is om de Tablet aan te krijgen als de batterij eenmaal leeg is.. Ik heb dit nu twee keer ervaren en het lijkt er op dat de tablet eerst minimaal zo’n 10 minuten opgeladen moeten worden eer deze weer aan wilt springen. Dus insteken als deze leeg is en gelijk opstarten lijkt (bij mij) niet te werken.

Een ander puntje is dat de micro USB waarmee je de tablet moet opladen ook gebruik moet / kan worden om USB apparaten aan te sluiten. Dit kan zonder extra hulpmiddelen niet tegelijkertijd. Wil je dit wel dan heb je een USB Hub / kabel nodig waarmee je en de oplader kunt aansluiten, en ook nog een USB voor randapparatuur beschikbaar hebt. Zelf heb ik hier nog geen werkende oplossing voor.

Conclusie naar een weekje gebruik Lamina T-701

Prijs / Kwaliteit is prima in orde. Het is een mooie en degelijke tablet en de extra’s zoals de Office licentie zijn zeker het geld waard. Zeker als je net als ik nog een oudere office versie gebruikte. Ik heb nu ook een jaar lang een licentie voor Office 365 op mijn PC, iets waar je normaal 7 euro / maand voor betaald.

Veel / langdurig werken is niet handig op de tablet, maar deze tablet is zeker handig om mee te nemen op vakantie als je toch eens even iets moet doen. Synchroniseer vooraf je bestanden via OneDrive of zoals ik via Dropbox en je kunt altijd even snel iets doen. Deze tablet vind ik vooral waardevol van wege z’n volledige windows versie. Je kunt vrijwel alles doen wat je op een pc kunt doen. Om even snel wat te surfen of mail te checken is een iPad of Android Tablet echter veel geschikter.

Hoesje voor Lamina T-701 Tablet

(klik op de foto om naar de shop te gaan)

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post