X

Whatsapp lanceert Whatsapp Web!

Niet geheel onverwacht heeft Whatsapp gisteren, 21 januari 2015, een Whatsapp Web client gelanceerd. Vanaf nu is het dus mogelijk om via je browser te ‘appen’.

Wat heb je nodig voor Whatsapp Web?

Gebruik maken van Whatsapp Web is super éénvoudig. Wel is het zo dat je (momenteel nog) aan een aantal voorwaarden moet voldoen

  1. Recente versie van Whatsapp hebben (voor Android v2.11.498 of later)
  2. Google Chrome
  3. Telefoon: Android, Blackberry (10), Nokia S60 of Windows Phone
  4. Active data verbinding op je Telefoon (dit kan gewoon via mobiel data verkeer of Wifi, jij hoeft dus niet op hetzelfde wifi netwerk te zitten!)

Whatsapp Web werkt momenteel alleen nog meer in Google Chrome

iPhone werkt dit nog niet. Dit komt door restricties van iOS / Apple. UPDATE: Sinds medio Augustus is Whatsapp web ook op iPhone beschikbaar.

Hoe Werkt Whatsapp Web?

Voldoe je aan de eerdere genoemde voorwaarden dan is het kinderlijk eenvoudig.

  1. Ga in Chrome naar web.whatsapp.com
  2. Start Whatsapp op je telefoon en kies vanuit het menu ‘Whatsapp Web’.
  3. Scan met de telefoon de QR code die in je browser getoond wordt

That’s it.

Qua techniek is het zo dat berichten direct tussen je telefoon en Whatsapp Web gesynchroniseerd worden daar waar nodig (wifi connectie aanbevolen). Volgens mij wordt er geen gebruik gemaakt van de Cloud, je berichten worden dan ook nergens anders dan op je telefoon (en browser cache) opgeslagen. Dit heeft voordelen, maar hierdoor is ‘offline’ gebruik niet mogelijk, bijvoorbeeld als je geen data verbinding met je telefoon hebt zoals in het buitenland.

Whatsapp web voor op de Tablet

Whatapp web is ook te gebruiken voor op de tablet. Dit werkt sowieso in chrome, maar mogelijk ook in andere browsers. Let wel dat het nodig kan zijn om in de browser aan te geven dat deze de website in ‘deskop modus’ moet gebruiken.

Praktijk gebruik Whatsapp Web

Persoonlijk vind ik Whatsapp vaak maar lastig voor wat uitgebreidere communicatie.. ondanks dat ik een 5.0 inch telefoon heb gaat typen toch lang niet zo eenvoudig als op een echt toetsenbord. Ook als je Whatsapp (semi) zakelijk wilt gebruiken is het prettig als je toch gewoon via je PC kunt werken. Onder werktijd ‘spelen’ op je mobiel kan de verkeerde indruk wekken, en erg efficiënt werken is het niet.

Zoals eerder beschreven is het starten / activeren super eenvoudig. Eenmaal gestart kun je whatsapp web gewoon in je browser open laten. Je kunt instellen dat je notificaties (visueel en / of geluid) krijgt bij nieuwe berichten.

Gaat je telefoon even ‘offline’. Geen probleem, je kunt dan weliswaar geen berichten via de webversie ontvangen, berichten opstellen kan wel, maar verzonden worden ze (nog) niet. Zodra je telefoon weer online is, is ook je web versie weer online en zullen berichten die je ‘klaar’ had staan alsnog verzonden worden.

De functionaliteit is verder vrijwel gelijk aan de functies van de telefoon app, zelfs voice berichten zijn mogelijk. Ook kunt direct ‘selfies’ via je webcam maken en versturen, voor videos zie ik deze optie echter nog niet en ook de locatie optie ontbreekt evenals de optie om contact informatie te versturen ontbreekt (nog).

Groeps gesprekken zijn overigens ook mogelijk, echter deze zouden dan gestart moeten worden via de app. Het starten kan nog niet via de Web versie.

Conclusie

Ondanks dat er aan enkele voorwaarden voldaan moet worden (waar ik sowieso aan voldeed) vind ik Whatsapp Web erg goed! Eerder had ik gezocht naar een desktop oplossing voor Whatsapp, maar de oplossing die ik had gevonden waren omslachtig en niet gebruikers vriendelijk.

Feit dan alles synchroon blijft is ook super. Zoals ik in een eerdere blog reeds schreef vind ik niet gesynchroniseerde email maar erg vervelend.. hetzelfde zou dus voor Whatsapp berichten gelden.

Ondanks het ‘veilige’ idee dat je gegevens niet in ‘de cloud’ komen, zou ik zelf ‘offline’ gebruik van de Web versie wel prettig vinden, niet alleen voor vakantie, maar ook omdat ik dan ook mijn 2e nummer (zakelijk) van mijn dual sim telefoon zou kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld mijn webshop communicatie.

Zie ook whatsapp’s blog pagina

Suggesties, aanvullingen of correcties? laat dan een reactie achter!

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post