X

Tesla

  • Teslamate – Gratis datalogger voor Tesla S 3 X Y

    Teslamate is een datalogger waarmee je allerlei gegevens van je Tesla kunt verzamelen. In tegenstelling tot vele andere dataloggers is Teslamate gratis in het gebruik. Nog belangrijker is dat je Teslamate zelf kunt hosten. Dat betekent dat je je Tesla gebruikersnaam en wachtwoord niet aan derden hoeft te verstrekken.

    Teslamate kun je thuis hosten of je kunt het in de cloud hosten. Het nadeel van het hosten in de cloud is dat er meestal maandelijkse kosten aan vast zitten en dat je alsnog je data niet volledig onder controle hebt.

    Ik heb Teslamate nu ongeveer 2 weken actief en pas 180 kilometer gereden. De data die je in de onderstaande schermen ziet zal nog niet overal even goed gevuld zijn. Hoe meer data, hoe beter de statistieken zullen zijn uiteraard. 

    Teslamate is een datalogger. Dat betekent dat er geen historisch data opgehaald kan worden. Teslamate registreert om de paar seconden of minuten de informatie die van je Tesla ontvangen wordt. Andere dataloggers moeten vaak je auto wakker maken om data te kunnen verzamelen. Teslamate werkt met de steaming API van Tesla, hierdoor krijgt Teslamate een signaal wanneer er iets verandert en wordt je auto niet onnodig uit slaapstand gehaald. Andere apps zoals TeslaFi en Tezlab ‘pollen’ regelmatig je Tesla. Ze proberen daar weliswaar slim mee om te gaan zodat dit zo energie zuinig gebeurt maar hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld het begin van een rit missen, althans dat is wat ik hierover gelezen heb. Ik heb deze Apps zelf niet geprobeerd omdat ik mijn User / Wachtwoord niet zomaar ergens wil invoeren. Mocht mijn info niet correct zijn stuur gerust een bericht of laat iets achter in de comments.

    Ik heb Teslamate geinstalleerd op een Raspberry PI. Dat is een klein computertje die je zonder problemen dag en nacht aan kunt laten staan. Dat Teslamate altijd aan staat is belangrijk want anders zal ook geen nieuwe data ontvangen worden en zul je dus informatie missen.

    Hoewel de installatie van Teslamate wat technische kennis vereist is het gebruik eenvoudig. Teslmate is ook erg geschikt om via je mobiele Telefoon te bekijken. Dit in tegenstelling tot bij voorbeeld TeslaFi

    Instellingen Teslamate – Deel 1
    Instellingen Teslamate – Deel 2

    Een handige optie om locaties (bijvoorbeeld parkeerplekkern) die dicht bij elkaar liggen samen te voegen zijn GeoFences. Met Geofences definieer je een gebied die vervolgens als één lokatie in je overzichten verschijnt. Ik heb zo bijvoorbeeld een Geofence voor mijn thuis locatie (ik heb geen vaste eigen parkeerplaats). Je kunt tevens de laadkosten op die locatie aangeven. Teslamate kan daarmee vrij nauwekeurig je kosten berekenen.

    Teslamate GeoFence

    Er zijn iets van 16 verschilende ‘Dasboards’ waardoor je inzicht krijgt in de gegevens die verzameld zijn.

    Er zijn een aantal grafieken, tabellen maar ook kaarten waarop je precies kunt zien waar je overal bent geweest.

    Je kunt je laadsessie zien, waar je geladen hebt, hoelang en wat dit gekost heeft.


    Je kunt ook exact zien waar je overal geweest bent en wat op dat moment de status van je Tesla was.

    Charge Levels (onderstaand plaatje) laat het niveau van je batterij zien. Bij de meeste dashboards kun je kiezen over welke periode je de grafiek wilt zien. Links zie je hoe mijn batterij geleidelijk is afgenomen terwijl sentry modus aanstond. Daarna heb op 22 januari heb ik opgeladen tot 95% waarna ik enkele korte ritjes heb gemaakt. 

     104,95

    Teslamate datalogger op Raspberry PI 3B+ met LCD Touchscreen.

    Plug en play datalogger voor het loggen van al je Tesla data middels Teslamate. Teslamate is gratis software waarmee data van je Tesla kunt loggen waardoor je veel inzicht krijgt in het gebruik / verbruik van je Tesla. Gelogd wordt onder andere:
    • Batterij niveau
    • Laad sessies
    • Ritten / rit details
    • Gebruik / Efficiency
    • Laadstatistieken
    • Bezochte plaatsen
    • Volledige route tracking
    Voor meer informatie over Teslamate zie deze Blog: Teslamate gratis datalogger Je koopt een voor geïnstalleerde Raspberry PI 3B+ met een touchscreen. Een Raspberry PI is een mini computer die continu aan kunt laten. Doordat er gebruik wordt gemaakt van passieve koeling maakt deze PI geen geluid. Heb je 'm eenmaal verbonden met je WiFi dan kun je deze gewoon ergens insteken waar je er verder geen omkijken meer heen hebt. Deze PI is ook te gebruiken als eenvoudige desktop computer! Hij beschikt over 4 USB poorten, Wifi, Bluetooth en een HDMI poort. Om te switchen van van LCD naar HDMI hoeft je enkel je HDMI aan te sluiten en je PI te herstarten (Uit / Aan zetten). Hij herkent dan dat er een HDMI scherm aan hangt waarna de configuratie omgezet wordt naar HDMI.

    Plug en Play - Geen technische kennis nodig!

    Deze mini computer hoef je alleen maar in te steken + verbinding te maken met Wifi en je bent klaar om te data te gaan loggen! Dankzij het geïntegreerde LCD scherm kun je zonder technische kennis en zonder gebruik van een computer / extra monitor starten. Volg onderstaande stappen:
    1. Steek de stekker in het stopcontact
    2. Verbind met Wifi door gebruik te maken van het geïntegreerde touch
    3. Op Teslamate van je PC of Telefoon
    Waarom Teslamate op een Raspberry PI?
    1. Géén abonnement kosten
    2. Je hoeft je Tesla usernaam / password niet aan 3en te verstrekken
    3. Jouw data, niemand anders kan hier bij. Alles staat lokaal op jouw Raspberry!
    4. Raspberry PI is ook eenvoudige desktop computer te gebruiken.
    Nadelen:
    1. éénmalige kosten voor een Raspberry PI
    2. Je kunt niet via internet aan Teslamate, alleen vanaf je eigen netwerk
    Dit project wordt met zorg samengesteld zodat het zo eenvoudig mogelijk te gebruiken is. Mocht het toch niet lukken kunt je altijd contact opnemen (zie contact pagina).
    Toevoegen aan winkelwagen
    Charge Levels

    In het volgende plaatje zie je de laadsessies. Je ziet hoelang en hoeveel er geladen is. Tevens worden de kosten berekend. De korte sessies van 0 kilometer is het nachtelijk bijladen terwijl bewaking aan stond. Teslamate ziet dit als losse laadsessies

    Teslamate – Laadsessies

    In de rit statistieken zie je hoevaak je waar bent geweest, je verwachtte maandelijkse en jaarlijks kilometers

    Rit statistieken

    Tesla weet heel veel van je, dit vind je fijn of juist niet. Ik vind het in ieder geval fijn om inzicht in mijn ritten te hebben zoals we op dit dashboard kunnen zien. Je ziet precies van waar naar waar je bent gereden, hoeveel kilometer, hoe lang je er over hebt gedaan, en je batterij percentage aan begin en einde van de rit. Dit is prima te gebruiken voor je kilometer administratie. Of het voor de belastingdienst voldoet durf ik niet te zeggen.

    Onderstaand vind ik ook een erg mooi dashboard: De details van een rit. Je kunt op ieder moment van je de rit je snelheid, bereik, hoogte, ingestelde temperatuur en nog veel meer zien. Je kunt de route ook exporteren naar een gpx bestand zodat je het later ook kunt gebruiken in je navigatie

    Rit details

    Installatie van Teslamate

    De Raspberry PI die ik nog had liggen was een PI 2B waar nog een oude versie van Kodi media center op stond. Een PI 2B is eigenlijk wat aan de magere kant maar lijkt verder goed te werken. Men adviseert echter om minimaal een PI 3 te gebruiken. Zeker als er meer data verzamelt wordt zal dit beter zijn. Ik zal binnenkort ook ‘upgraden’. Ik zal dan tevens beschrijven hoe je een backup kunt maken en deze weer terug kunt zetten. Ik zal die dan op een PI 3 terug zetten.

    Ik moet zeggen ik ben toch wel paar uurtjes bezig geweest om me goed in te lezen en mijn rasperry PI, die ik voorheen als Kodi Mediacenter had ingericht, volledig opnieuw te installeren.

    Eerst moest ik dus Raspberian installeren en vervolgens Teslamate (ik heb de docker installatie gebruikt). De installatie van Teslamate is op zich goed beschreven maar op de officieel website: Installeren Teslamate middels Docker

    Conclusie Teslamate – Ervaring na 2 weken

    Ten tijde van schrijven heb ik mijn Tesla nog niet zo lang. Ik moet nog ‘wennen’ aan het electrisch rijden en hoe ik moet omgaan met het opladen. Zeker omdat ik geen eigenlader heb en ‘m niet iedere nacht aan een publieke lader kan / wil hangen is handig om te weten hoe ver ik nog kan.

    Teslamate heeft me in ieder geval geholpen om inzicht te krijgen. Helaas is nog niet alles zoals ik dat verwacht, zo is mijn laadsnelheid bij Superchargers nog te laag en zou ik ook verwachten dat mijn bereik beter is dan hetgeen ik nu lijkt te kunnen halen.

    Teslamate geeft in ieder geval inzicht in alle (historie) gegevens en dat is gewoon super.

    Wat ik zelf ook erg fijn vind is dat ik via Teslamate (op mijn mobiel) kan zien wat de batterij status is, en hoeveel ik naar verwachting nog kan rijden en dit kan zonder de Tesla app te gebruiken. Nadeel van de Tesla App is dat je maar één van de 2 ziet. Of percentage, of de kilometers, net wat je als display modus hebt ingesteld in de instellingen van je Tesla. Maar belangrijker nog, ik kan de status checken zonder dat ik de Tesla wakker maak! Want iedere keer dat je de Tesla App opent zal je Tesla uit slaapstand gehaald worden. Mede door Teslamate heb ik geleerd dat Tesla helemaal niet slaap als Sentry aan staat. Dat verklaart natuurlijk dat ik snachts zoveel procent van mijn acculading kwijt raakte.

    Met Teslamate voorgeinstalleerde Raspberry PI

    Wil je zelf ook inzicht in de data van je Tesla? Ik bied een kant en klare Raspberry PI 3B+ aan die gereed is voor gebruik! Ik heb gekozen om er een LCD Touchscreen op te zetten zodat deze voor iedereen eenvoudig in gebruik te nemen is. Stekker insteken en via het Touchscreen Connectie met je eigen WiFi netwerk maken en je bent klaar om Teslamate te gebruiken!

     104,95

    Teslamate datalogger op Raspberry PI 3B+ met LCD Touchscreen.

    Plug en play datalogger voor het loggen van al je Tesla data middels Teslamate. Teslamate is gratis software waarmee data van je Tesla kunt loggen waardoor je veel inzicht krijgt in het gebruik / verbruik van je Tesla. Gelogd wordt onder andere:
    • Batterij niveau
    • Laad sessies
    • Ritten / rit details
    • Gebruik / Efficiency
    • Laadstatistieken
    • Bezochte plaatsen
    • Volledige route tracking
    Voor meer informatie over Teslamate zie deze Blog: Teslamate gratis datalogger Je koopt een voor geïnstalleerde Raspberry PI 3B+ met een touchscreen. Een Raspberry PI is een mini computer die continu aan kunt laten. Doordat er gebruik wordt gemaakt van passieve koeling maakt deze PI geen geluid. Heb je 'm eenmaal verbonden met je WiFi dan kun je deze gewoon ergens insteken waar je er verder geen omkijken meer heen hebt. Deze PI is ook te gebruiken als eenvoudige desktop computer! Hij beschikt over 4 USB poorten, Wifi, Bluetooth en een HDMI poort. Om te switchen van van LCD naar HDMI hoeft je enkel je HDMI aan te sluiten en je PI te herstarten (Uit / Aan zetten). Hij herkent dan dat er een HDMI scherm aan hangt waarna de configuratie omgezet wordt naar HDMI.

    Plug en Play - Geen technische kennis nodig!

    Deze mini computer hoef je alleen maar in te steken + verbinding te maken met Wifi en je bent klaar om te data te gaan loggen! Dankzij het geïntegreerde LCD scherm kun je zonder technische kennis en zonder gebruik van een computer / extra monitor starten. Volg onderstaande stappen:
    1. Steek de stekker in het stopcontact
    2. Verbind met Wifi door gebruik te maken van het geïntegreerde touch
    3. Op Teslamate van je PC of Telefoon
    Waarom Teslamate op een Raspberry PI?
    1. Géén abonnement kosten
    2. Je hoeft je Tesla usernaam / password niet aan 3en te verstrekken
    3. Jouw data, niemand anders kan hier bij. Alles staat lokaal op jouw Raspberry!
    4. Raspberry PI is ook eenvoudige desktop computer te gebruiken.
    Nadelen:
    1. éénmalige kosten voor een Raspberry PI
    2. Je kunt niet via internet aan Teslamate, alleen vanaf je eigen netwerk
    Dit project wordt met zorg samengesteld zodat het zo eenvoudig mogelijk te gebruiken is. Mocht het toch niet lukken kunt je altijd contact opnemen (zie contact pagina).
    Toevoegen aan winkelwagen