X

Air Music – Low budget draadloos muzieksysteem

Wolfgang Air Music

Wolfgang? zullen velen denken.. Ja, Wolfgang, hetzelfde merk waarvan ik eerder de telefoon heb bekeken. En ook deze is geleverd door de Aldi, ook in een tijdelijke actie. Toen ik de telefoon ging kopen attendeerde men mij er op dat verderop een heropening van een andere vestiging was. (Her)openingen zijn leuk, eerder heb ik bij een opening een leuke oplossing om Live TV over internet te streamen, op de kop kunnen tikken. Dus ik ben na het kopen van de telefoon dan ook daar nog even langs gegaan. Resultaat: één 23 inch led monitor die ik nu als tweede scherm gebruik, en het Air Music Systeem waar dit artikel over gaat.

Unboxing

Bij het uitpakken stond ik toch wel weer versteld over hoe netjes dit verpakt was. Zakjes waar een label met de inhoud opstaat kom ik namelijk niet vaak tegen.

Naast drie ‘kastjes’ zitten er ook drie voedingen bij. Wat opvalt is dat het drie totaal verschillende voedingen zijn. Één met een losse voeding tussen de kabel, één standaard voeding die gecombineerd is met de stekker, en één usb-voeding met mini-usb kabel. Verder zit er één netwerk kabel bij, 2 audio kabels met dubbele tulp stekkers, een Nederlandstalige handleidingen en een CD.

De twee grotere kastjes zijn de streamers waarvan de grootste een ingebouwde versterker van 2x20w RMS heeft. Qua aansluitingen zitten op beiden een usb, netwerk, Spdif, line-in en tulp aansluitingen. Op de grote streamer zijn dan nog aansluitingen om direct een paar boxen aan te sluiten. Waar de usb en line-in voor dienen is mij een raadsel. De netwerk aansluiting heb ik niet gebruikt omdat ik het systeem draadloos gebruik. Bekabeld zou minder vertraging bij het afspelen betekenen.

Aansluiten van het Wolfgang Air Music systeem

Ten eerste moet het kleine kastje (de AirBridge) aangesloten worden op de router, hiervoor is dan ook de netwerk kabel meegeleverd. Vervolgens kunnen de 2 streamers geplaatst en ingeschakeld worden. Na een halve minuut gaat op beide streams het ‘wlan’ lampje branden. Dat is een goed teken, maar vind ik wel opvallend. Waarom? Mijn WiFi netwerk is beveiligd met een wachtwoord en staat alleen apparaten toe waarvan het MAC adres ingevuld zijn in de router. Later constateerde ik dat de draadloze streamers volgens mijn router niet ‘wireless’ maar met ethernet verbonden zijn! De AirBridge is dus de schuldige, de streamers maken via de aan ethernet gekoppelde AirBridge verbinding. Handig, maar of dit wel zo veilig is?

Beoogde resultaat

Bedoeling van de opstelling is, dat je waar je dat wilt muziek kun ‘streamen’. Voor bovenstaande situatie kom ik momenteel echter 2 streamers te kort. Ik heb me beperkt tot woonkamer en slaapkamer, en omdat ik op beide plaatsen reeds een versterker heb staan heb ik dan ook de niet versterkte uitgang gebruikt.

Zo aansluiten was eigenlijk fluitje van een cent, het was zelfs zo eenvoudig dat ik dacht dat het niet zou gaan werken!

Air Music systeem praktijk test.

Muziek naar de streamer sturen kan middels SmartPhone (zowel Android als iPhone) en via de PC. De content kan via internet radio komen voor zover de Apps dat ondersteunen, en je kunt muziek vanaf je media server streamen. Daarnaast kun je met het bijgeleverde Windows programma direct je muziek die je op je PC hebt naar de streamers sturen.

Mobiel als ik ben begin ik met de App op de telefoon. ‘Wolfgang Air Music’, deze is zowel voor Android als iPhone beschikbaar. Wat mij meteen op valt is dat de Wolfgang App mijn devices (Media server, en de 2 streamers) niet echt snel vindt. Mijn media server (ik gebruik standaard Nero Media Home welke bij mijn Smart TV geleverd werd) werd als eerste gevonden en even later verscheen één streamer met de naam ‘Ubicom Renderer’. Op zich werkte dit, althans voor één streamer.  Daarna heb ik ook nog ‘Kinsky’ geïnstalleerd op zowel Android als iOS. Telkens verscheen echter slechts één streamer, maar het leek een beetje willekeurig waar de muziek heen ging. Wazig vond ik dat.. Daarna heb ik BubbleUPnP gestart, dit is een programma dat ik vaker gebruik om video te streamen. Tot mij verrassing zag ik in Bubble UPnP 2x Ubicom Renderer staan. Blijkbaar kunnen die andere programma’s niet goed over weg met de dubbele naam van de streamers. Maar goed.. via BubbleUPnP kon ik netjes mijn muziek (mp3 formaat) vanaf mijn media server (Nero) naar het gewenst apparaat sturen.

Ondanks dat ik reeds media server software op mijn PC heb, heb ik besloten om de meegeleverde software toch te proberen. De meegeleverde Software, een volledige licentie van J. River Media Center à $50, blijkt prima software te zijn. Naast dat deze ook als Media Server kan dienen is deze ook geschikt om je lokale muziek te beheren en af te spelen. Ook kunnen er enkele muziek diensten gekoppeld worden maar hier heb ik verder nog niet heen gekeken.

Mooie van het afspelen met J. River Media Center software is dat je naast het selecteren van één kamer, ook meerdere bestemmingen kunt selecteren.

Zoals in bovenstaande plaatje te zien is heb ik beide ‘zones’ gelinked. Dit werkt op zich prima, ook is er een optie om de synchronisatie te corrigeren maar echt 100% werkt dat volgens mij niet.

Wat bovenstaand ook te zien is, is dat ik inmiddels had achterhaald hoe ik de naam van de streamers kon veranderen. Iedere streamer bevat namelijk een webserver welke te bereiken is middels het toegekende ip-adres. In mijn geval http://192.168.0.25 en .26. Je kun er niet veel, enkel de naam aanpassen en er is een mogelijkheid om de firmware te updaten.

Na aanpassen van de naam heb ik uiteraard de mobiele Apps nog eens geprobeerd:

Nu zijn netjes beide streamers zichtbaar, en vanuit de Wolfgang App kan ik ze ook beiden tegelijk kiezen. Helemaal zoals ik dat graag wilde.

Resultaat na een avondje hobbyen.

Het Air Music Systeem is zowel in de woon- als slaapkamer aangesloten op de installatie. Bediening vanuit de PC gaat prima. Ik kan naar bijvoorbeeld alleen de woonkamer afspelen of alleen de slaapkamer. Ik kan echter ook naar beiden hetzelfde afspelen, en wat dan ook nog leuk is, dat je dat naar beiden iets anders afspelen waarbij het geluid is ook individueel te regelen is.

Via mijn telefoon kan ik eenvoudig direct muziek naar één van de apparaten sturen als ik gebruik maak van BubbleUPnP. ‘Als’ de Wolfgang App werkt, het vinden van de apparaten wil niet altijd lukken, dan kan met deze App ook verschillende internet diensten (AUPEO, MP3Tunes en diverse internet radio kanalen) gebruik worden en kan de muziek naar beide streamers gelijk gestuurd worden.

Ik speel muziek via beide streamers af op een installatie, ik heb wel even getest met het direct aansluiten van boxen, maar dit waren slechts computer speakertjes waarvan de kwaliteit toch al niet al te hoog was. Persoonlijk vind ik het geluid via mijn installatie goed klinken, ik ben echter geen audiofiel. Tijdens het schrijven van dit artikel viel me wel op dat hij zo nu en dan even hapert, maar dat kan ook aan mijn PC liggen die momenteel even klaagt over zijn geheugen.

Overall ben ik zeer blij met deze aanschaf. De oorspronkelijke waarde was € 229,- Ik heb  nog geen €75,- voor deze set betaald, en dan te bedenken dat een gelijksoortig (maar dan wel hoogwaardiger) systeem van Sonos tussen de €500 en €1000 kost.

Interesse? kijk in RamonsGadgets Shop.

– Ramón

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post