X

Zoom-, Tele- en/of Macrolens voor je Smartphone

Huidige smartphones maken vaak prima foto’s, zelf gebruik ik mijn telefoon ook nog steeds het meest om foto’s te maken echter voor bijzondere gelegenheden schiet de camera van een smartphone toch wel te kort.. Ik mis dan vooral een zoomfunctie of een telelens, want laten we eerlijk zijn, hoe scherp de foto’s ook zijn, iets op 100m afstand zul je niet duidelijk zichtbaar op de foto krijgen. Tijd om eens enkele lenzen te testen. Ik heb 5 verschillende lenzen getest, de meesten hiervan waren telelenzen echter ik had ook één set bestaande uit een macro, fisheye, wideangle en telelens.. erg leuk om hier eens mee te spelen.

Lenzen test voor smartphone

Deze test heb ik mij beperkt tot de goedkopere lenzen variërend van +/- €12,50 tot €30 en alle lenzen zijn universeel, dat wil zeggen dat ze niet specifiek voor één telefoonmodel zijn.

  1. 8x telelens met clipon (Type I)
  2. 8x telelens met houder / statief (Type II)
  3. 12x telelens met houder / statief (Type III)
  4. 8x telelens met clipon (Type VI)
  5. lenzenset met clipon met bevestigingschroef (Type V)

Tijdens de testen is me duidelijk geworden dat een goede bevestiging van de lens cruciaal is voor het (eenvoudige) gebruik van de lens. Ik heb 3 bevestigingstypen getest:

  1. Clipon mechanisme
  2. houder met statief
  3. Clipon met bevestigingschroef

De eerste lens (Type I) was wat dat betreft dan ook een beetje een tegenvaller. De lens werkt met een clip die je eenvoudig op je smartphone kunt zetten echter omdat de lens een kleine doorkijk heeft is de plaatsing van de lens erg belangrijk. Plaats je de lens niet 100% juist dan ontstaan vreemde vlekken, iets wat vooral op een lichte achtergrond zichtbaar is. Lens Type V heeft een vergelijkbaar clip systeem echter deze lens is minder kritisch qua plaatsing. De lens dient wel redelijk in het midden te staan, maar vreemde lichtvlekken zijn bij deze lens niet of nauwelijks zichtbaar. Bij alle telelenzen moet je aan de lens draaien om het beeld scherp te stellen, dit maakt deze lens extra lastig. Heb je de lens netjes in het midden en draai je vervolgens om de lens scherp te stellen dan is de kans groot dat je de lens met het clipon systeem weer verschuift. Al met al vond deze lens de minst goede combinatie van lens / bevestiging.

Lens Type II is een set die bestaat uit de zelfde 8x zoom lens als Type I echter deze keer geleverd met een houder / statief. Doordat de lens goed stevig op de plaats gemonteerd kan worden werkt dit systeem toch wel prettiger, maar ook hier blijft de plaatsing erg belangrijk, maar éénmaal goed blijft deze wel beter zitten.

Lens Type III is een degelijk uitziende 12x zoom lens die geleverd is met een houder / statief van aluminium (althans zo voelt het). De zoom (vergroting van 12x) werkt prima, scherpstellen gaat goed en de lens is stevig te bevestigen op de telefoon. Deze lens heeft geen last van lichtvlekken zoals de twee eerdere lenzen. Dit is mijn favoriete lens, zowel qua vergroting, gebruik als ook look and feel een uitstekende lens.

Lens Type IV is vergelijkbaar met de eerste lens echter deze is wat eenvoudiger in het gebruik omdat deze wat vergefelijker is qua plaatsing waardoor deze geen last heeft van licht vlekken. Echter ook deze lens heeft de neiging te verschuiven als je aan de lens draait om scherp te stellen.

Lens Type V is een set bestaande uit een Macro, Fisheye, Wideangle en de telelens. Ook dit is een persoonlijke favoriet geworden, de 10x zoomlens werkt prima maar juist de veelzijdigheid van deze set spreekt mij erg aan. Hoewel deze geen statief heeft werkt het clipon mechanisme met de klemschroef erg goed. Je hebt het voordeel / flexibiliteit van een camera zonder statief maar door de klemschroef blijft de clipon bij het scherpstellen en/of verwisselen van de lenzen goed op z’n plaats zitten. De macro lens werkt erg goed, je kunt tot enkele millimeters kort op je te fotograferen object gaan en je telefoon zal toch scherpstellen. Super! Met de fisheye en wideangle kun je foto’s maken van (grote) objecten die je normaal niet in beeld zou kunnen krijgen.. hoewel het beeld dan wat vervormt kan dit toch vaak mooie plaatjes opleveren die anders niet mogelijk zouden zijn. De gehele combinatie is erg geschikt voor onderweg en daar waar je toch liever geen statief wilt gebruiken.

Waar moet je op letten bij aanschaf van een lens voor je smartphone?

Wil je ook de mogelijkheden van je smartphone mbt het maken van foto’s vergroten? Denk dat eerst goed na over welke aspecten voor jou belangrijk zijn:

  • Wil je een goedkope lens die eenvoudig is mee te nemen? Dan is een lens zoals Type I of Type IV geschikt voor jou.
  • Wil je een goedkope lens en gebruik je liever een statief? Dan is Type II een aanrader.
  • Wil je een stevige zoom en vind je het niet erg of juist prettig om een statief te gebruiken. Dan is Type III voor jou het meest geschikt.
  • Wil je flexibel en veelzijdig zijn dan is de lenzen zet van Type V de juiste keuze!

Zoals eerder aangegeven, deze test beperkt zicht tot de eenvoudige budget lenzen. Wil je professionele foto’s met je smartphone maken dan moet je wat dieper in de buidel tasten en voor een lens zoals de Sony ILCE-QX1 of QX30 gaan.

Foto’s met / zonder lenzen

Onderstaand enkele foto’s genomen met bovenstaande lenzen. Omwille van de bestandsgrootte zijn de foto’s verkleind maar ik denk dat de voor / na foto’s een goed beeld van de mogelijkheden geven. Het bovenste deel is telkens de foto zonder lens, het onderste deel is met lens.

Type I (8x zoom)

Type I (8x zoom)

Type II (8x zoom)

Type II (8x zoom)

Type III (12x zoom)

Type III (12x zoom)

Type IV (8x zoom)

Type IV (8x zoom)

Type V (wideangle)

Type V (Fisheye)

Type V (10x zoom)

Type V (10x zoom)

Type V (Macro)

Type V (Macro)

Conclusie

Zelf heb ik een Samsung Galaxy Camera 2 aangeschaft, juist omdat ik het jammer vond dat ik van objecten die wat verder weg zijn vaak geen mooie foto’s met mijn smartphone kon maken. Hoewel de geteste lenzen geen variabele zoomfunctie hebben biedt zo’n zoom / telelens toch in vele gevallen een uitkomst. Zoals ik reeds aangeef, de 12x zoom lens werkt echt goed en is fijn te gebruiken, maar ook de lenzen set waar ook een macro lens bij zit is waardevol als je vaker closeups van objecten wilt maken. Als met al ben ik positief verrast door de extra waarde die dit soort goed betaalbare lenzen bieden, maar ook bij de ‘budget lenzen’ geld dat de duurdere toch beter zijn dan de goedkopere.

Heb je geen extra fotocamera met goede zoom zoals ik, dan is zo’n lens voor op je smartphone zeker aan te bevelen!

Producten uit deze smartphone lenzen test

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post