X

Dual Sim voor de ‘smart’ professional

Dual Sim telefoon

Hoewel er steeds meer dual sim telefoons beschikbaar komen ken ik nog maar weinig wensen die een dual sim telefoon hebben en die ook de dual sim functionaliteit gebruiken. Hoe komt dit eigenlijk?

Reden dat veel mensen een dual sim telefoon met slechts één sim gebruiken is simpel: Dual sim telefoons zijn vaak relatief goedkope (Chinese) telefoons die veel voor dat geld bieden. De dual sim optie is dan ‘leuk meegenomen’ maar in praktijk voor velen niet de reden om zo’n telefoon te kopen. Het zijn dan ook veelal de prijs bewuste consumenten die zo’n gunstig geprijsde telefoon kopen en daarbij een sim-only abonnement of prepaid kaartje hebben. Maar hoe zit het met de professionals, die ‘drukke mensen’ die je met meerdere telefoons ziet slepen? Waarom gebruiken die geen dual sim? 

De ‘not so smart’ professionals met 2 smartphones

Een tijdje terug kreeg ik de beschikking over een werk mobiel met bijbehorend zakelijk abonnement. Echter mijn privé nummer, een nummer dat ik volgens mij reeds meer dan 10 jaar heb, wilde ik natuurlijk niet weg doen. Een zakelijke telefoon is vaak tijdelijk en het is dan ook niet handig je het zakelijke nummer ook als privé nummer zou gaan gebruiken (iets wat normaal binnen bepaalde grenzen door de werkgever is toegestaan).

Omdat ik mijn privé nummer niet wilde opzeggen heb ik een tijdje met 2 telefoons rondgelopen. Het ziet er wellicht ‘interessant’ uit zo met 2 telefoons in de weer zijn, maar ondanks twee smartphones voelde het toch niet zo ‘smart’. Ik ben dan ook na enkele weken overgestapt op één telefoon met dual sim functionaliteit. Heerlijk..

Voordelen van een dual sim smartphone (voor zakelijke gebruikers)

1. Met één telefoon op 2 nummers bereikbaar.

Dit is wat mij betreft de belangrijkst reden om bewust te kiezen voor een dual sim telefoon. Je hoeft slechts één telefoon op zak te hebben maar je kunt op 2 nummer bereikbaar zijn. Ik hoor veel mensen al zeggen ‘ja maar als ik thuis ben gaat de werk telefoon uit’. Ja er is een groep die dit doet, maar doe je het ook anders om? als je werkt gaat dan je privé telefoon uit? Ik denk in 95% van de gevallen dat de privé telefoon aan blijft,  je wilt namelijk ook op je werk privé bereikbaar zijn voor vrienden (familie geef je het zakelijk nummer toch wel dus daar hoeft dat niet zo voor).

2. Lagere abonnement kosten

In deze tijd waar iedereen constant online wil zijn heb je al snel een dataverbinding nodig. Twee telefoons betekent dan ook dat je twee keer een abonnement met dataverbinding nodig hebt. Meeste zakelijke abonnementen hebben reeds een (onbeperkt) data abonnement, dus waarom privé ook nog eens betalen?

Met een dual sim telefoon kun je bijvoorbeeld je zakelijke sim gebruiken voor de data verbinding, hierdoor kun je voor je privé nummer omzetten naar een goedkoper abonnement. Géén of minder data verbruiken scheelt al gauw zo’n 10 euro per maand.

3. Voordelig in het buitenland

Kosten van bellen en zeker data in het buitenland zijn (momenteel nog) vrij duur. Zeker als je meer data wilt gebruiken om je vakantie foto’s te uploaden brengt dit aanzienlijke kosten met zich mee. Je uiteraard, wel zo slim om dit via Wifi te doen, maar onderweg heb je geen wifi en ook dan wil je nog wel eens wat opzoeken of snel een foto uploaden, inchecken of wat dan ook.

Voor de professionals / zakelijke gebruikers zijn er 2 scenario’s:

1. Je bent zakelijk in het buitenland.

In dat geval zal je werkgever het niet zo’n ramp vinden als je wat extra kosten maakt. Blijf je telefoon gebruiken zoals je deed.

2. Je bent op vakantie.

In geval van scenario 2 wil je meestal niet ‘gestoord’ worden door werk, je hebt tenslotte vakantie. Wil je dan graag voordelig een dataverbinding, koop dan een prepaid sim van het land waar je verblijft en verruil deze tijdelijk met je zakelijke sim (wil je zakelijk toch beschikbaar blijven voor nood gevallen? Schakel je nummer dan door). Ik was verleden jaar in Ierland, voor zo’n €25 had ik een prepaid kaartje met een maand onbeperkt internet! Geen gedoe met wifi en toch ‘online’ voor een redelijk bedrag.

Nadelen dual sim

Dit is een lastige vraag. Een dual sim smartphone heeft wat mij betreft nauwelijks geen nadelen ten opzicht van een gewone smartphone. Maar als je perse een dual sim smartphone wilt dan levert dit wel een (keuze) beperking op. Veel top modellen zijn namelijk niet leverbaar als dual sim. Wil je graag dual sim maar kun je niet zonder je iPhone? Dan heb je pech. iPhone levert geen dual sim modellen. Ook van de top modellen van HTC en Samsung zijn in Nederland (vrijwel) niet met dual sim te krijgen. De  Samsung Galaxy S5 mini is wel in Nederland te verkrijgen.

Conclusie

Inmiddels gebruik ik ruim 2 jaar dual sim, en eerlijk gezegd ik wil niet anders! Ik heb overwogen om nog eens een iPhone te gaan gebruiken echter het feit dat ik dan met 2 telefoons moet lopen zeulen staat mij niet aan. Dat is dan ook gelijk het nadeel, van dual sim. Je keuze vrijheid is momenteel nog redelijk beperkt. Apple is geen uitzondering. Ook top modellen van andere telefoons zijn (bijna) niet te krijgen met dual sim. Maar voor wie graag dual sim wilt is er toch nog een behoorlijke keuze maar dan vooral met Android en enkele WindowsPhone.

Beschikbare dual sim smartphones:

Overzicht dual sim telefoons bij Coolblue of  bekijk de top 10 dual sim telefoons bij Belsimpel

 

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post