X

MAGZET: De Audio Jack opnieuw uitgevonden!

Onlangs kwam ik deze vernieuwing van de bekende audio jack tegen: de MAGZET genaamd. Ik vind het idee van deze MAGZET zéér mooi: waarom ouderwetse stekkertjes gebruiken als er een alternatief is dat minder nadelen (lijkt) te hebben, althans indien goed toegepast. Het concept is eenvoudig: in plaats van  een stekker ‘klik’ je de ‘stekker’ op het apparaat door gebruik te maken van een magneet. Deze magneet is sterk genoeg om alles goed op z’n plaats te houden, maar als je per ongeluk er aan trekt laat deze los zodat je niets kapot maakt (telefoon valt, kabel stuk, etc etc). Voordelen zijn er zeker maar hoe zit het met de nadelen?

De MAGZET

De MAGZET kwam ik tegen op kickstarter, momenteel (14-4-2015) hebben zo ongeveer 1/3 van het beoogde bedrag bij elkaar in 12 dagen tijd. Met nog 18 dagen te gaan begint het naar mijn idee krap te worden.

Zoals in de introductie gezegd vind ik het concept mooi en zie ik toekomst in het concept echter dan niet in vorm zoals ze deze nu via kickstarter aanbieden, dit zou wat mij betreft slechts een ‘overgangs product’ moeten zijn. Fabrikanten zouden deze oplossing in hun apparaten moeten integreren en de MAGZET zou dan een tussenoplossing zijn om ‘oude jack’ met ‘nieuwe jack’ compatible te maken, of natuurlijk gebruiken zoals het nu bedoeld is.. tijdelijk wel te verstaan.

Mooi is dat ze een (werkend) prototype laten zien, het prototype is wel nog wat aan de grote kant maar de bedoeling is dat dit nog wijzigt.

Zie onderstaand filmpje (engels)

Voordelen van de MAGZET audio jack

  1. Producten voorzien van MAGZET zijn eenvoudig en snel te plaatsen en te wisselen (zie filmpje)
  2. De MAGZET Schiet los als er onverhoopt aan getrokken wordt hierdoor voorkom je narigheid zoals gevallen telefoon, scheef getrokken stekkers of gebroken kabels e.d.

Nadelen van de MAGZET audio jack

  1. Huidige prototype is vrij groot, maar zelfs als deze verkleind kan worden maakt het de jack een stuk groter en doordat de plug (MAGJack) niet meer in bijvoorbeeld de telefoon gaat steekt deze dus ook meer uit dan normaal. Soort gelijk geldt ook voor het deel wat in bijvoorbeeld de telefoon gaat (de MAGkap). Hoewel dat deel zo is ontworpen dat deze er in kan blijven zonder dat de telefoon geluid erheen stuurt als niets is aangesloten, zit er toch weer een ‘knobbeltje’ wat ik persoonlijk bij een telefoon vervelend zou vinden. Het ’te groot’ zijn is vooral een nadeel als je dit gebruikt met een hoofdtelefoon in combinatie met een ‘portable’ device’ zoals een telefoon of mp3 spelen.
  2. Extra onderdelen nodig. Wil je je hoofd telefoon op meerdere apparaten gebruiken heb je of meerdere MAGkaps nodig, of je moet de MAGjack telkens verwijderen.
  3. Hoge prijs. Hoewel het een bijzonder ontwerp is vind ik zelfs de kickstarter prijs vrij hoog: $20 voor één setje (MAGjack + MAGkap).

Mijn Mening over de MAGZET

Hoewel ik het een erg goed idee vind om de ouderwetse audio jack te vernieuwen met zoiets als de MAGZET verwacht ik dat de MAGZET in z’n huidige vorm geen succes gaat worden. Ik hoop dat de bedenkers een patent hebben aangevraagd en hiermee naar fabrikanten van audio apparatuur gaan zodat dit soort oplossing de oude jack gaat vervangen. Als deze oplossing af fabriek wordt geleverd dan zijn de grootste bezwaren verdwenen en blijven de voordelen over. Sterker nog ik denk dat een hoofdtelefoon aansluiting af fabriek de ‘MAGjack’ kleiner kan zijn dan de huidige Audio Jacks. Daarnaast kan ook het ‘gat’ vervallen en blijft een eenvoudig magneet connectortje over. De MAGZET is in zo’n situatie een prima product om de overgang te maken van oud naar nieuw..

Hoe leuk het ook zou kunnen zijn, ik denkt dat het voorlopig nog geen realiteit wordt.

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post