X

Ervaringen Samsung Galaxy Camera 200

‘Mijn’ digitale camera history

Hoewel deze blog over mijn ervaring met de Samsung Galaxy Camera gaat, doorloop ik ook even mijn ‘history’ met digitale camera’s. Leuke hiervan is om te zien hoe mijn behoefte verandert, of eigenlijk hoe mijn behoefte door nieuwe technologie aangewakkerd wordt :)

Point and shoot

Ergens in 2003 heb ik mijn eerste ‘echte’ digitale camera gekocht. Omdat ik belangrijk vond dat de camera vooral eenvoudig mee te nemen moest zijn zodat ik de camera altijd bij me had op momenten die ik (spontaan) zou willen vast leggen. Ik had toen gekozen voor de Casio Exilm EX-S2: 2Mpx, vaste lens, slechts 9mm dik! Super handige camera die (afgezien van zijn best aardige flits) verdrongen werd door de steeds beter wordende camera’s in de mobiele telefoons waardoor ik de Exilm steeds minder ben gaan gebruiken.

+ Optische zoom

Ondanks dat mobiele telefoons in 2011 reeds zo’n 5 tot 8MPx camera’s hadden, was het tijd voor een upgrade naar een betere camera. Reden: Ik zou later dat jaar naar Amerika op vakantie zou gaan, en ik wilde nu vooral een camera met een goede (optische) zoom zodat ik het ‘grote america’ goed kon vast leggen. Maar ik wilde wel een camera die nog steeds makkelijk mee te nemen was. Uiteindelijk is de keuze toen gevallen op de Nikon Coolpix S9100, 12.1MPx, maar liefst 18x optische zoom maar toch nog klein genoeg voor in mijn broekzak.

Met gemengde gevoelens kijk ik terug naar deze (nog steeds functionele) camera, echter tijdens een ’tussentijdse’ korte strand vakantie is echter een beetje zand in het zoom mechanisme gekomen waar door dit als na enkele maanden ‘kraakte’ en af en toe happerde. Oplossing: flink schudden met de camera. De optische zoom was ideaal, maar qua kleuren vond ik deze camera wel wat minder. Waarschijnlijk door mijn gebruik aan kennis van de geavanceerde mogelijkheden, ik gebruik voornamelijk de automatische modus: snel en makkelijk.

+ Connectiviteit

2014: Hoewel de Nikon los van de genoemde puntjes nog prima foto’s maakt miste ik toch telkens iets: GPS tag. Hierdoor was ik toch wel vaak geneigd om foto’s te maken met mijn telefoon, juist vanwege de GPS tag, maar op vakantie, zeker als je wat sightseeing doet mis ik dan een goede zoom functie. Dit heeft mij doen besluiten om weer op zoek te gaan naar een nieuwe digitale camera. Eisen deze keer: GPS, WiFi en uiteraard weer een goede zoom.

De Keuze: Nikon Coolpix S9700 vs Samsung Galaxy Camera.

In eerste instantie dacht ik aan de Samsung Galaxy Camera. Deze combineert een aantal zaken die mij wel aardig leken: Android, 21x Zoom, GPS en WiFi. Omdat ik het besluit voor een nieuwe camera slechts 3 dagen voor mijn vakantie had genomen wilde ik ‘m niet online bestellen maar direct ergens ophalen. Na even online wat dingen gechecked te hebben ben ik op pad gegaan naar Media Markt, waar deze (volgens online info) nog beschikbaar zou moeten zijn. Daar aangekomen bleek dit niet het geval. Enkel een demo model was beschikbaar (niet voor verkoop). Wel zag ik doen de Nikon Coolpix S9700 voor een mooi prijsje. Voordeel van de Nikon: 30x optische zoom, en uiteraard GPS en WiFi. Vooral die 30x zoom heeft mij flink doen twijfelen, zeker om de Galaxy Camera niet beschikbaar was. Echter bij de Nikon is een extra stap nodig om foto’s te gebruiken in Social media: Je moet de foto’s eerst overzetten naar je (smart)device waarna je ze vandaar pas kunt gebruiken!

Hoewel ik in eerste instantie voor de Samsung Galaxy Camera wilde gaan is het toch de GC-200 geworden, ook wel Galaxy Camera 2 genoemd, de opvolger van de eerste Galaxy Camera.

Ervaring met de Samsung Galaxy Camera 200

Eigenlijk een beetje vreemd dat ik voor een Samsung Galaxy Camera heb gekozen, dit omdat ik eigenlijk niet zo’n fan ben van de Samsung Galaxy Telefoons, vooral vanwege het ‘plastic’ gevoel. Functioneel zijn deze toestellen natuurlijk prima., maar vind ik ze niet echt er uit springen. Ik ben overigens ook in het bezit van een Galaxy note 10.1, dit omdat deze een bepaalde feature bood (prima schrijven met de s-pen) die geen ander merk op dat moment kon bieden. Met deze Camera is dat eigenlijk het zelfde: Samsung biedt met de Galaxy Camera functionaliteit die geen andere leverancier kan bieden: Een digitale camera met volledig smart device capaciteit: Android.

Zoals eerder reeds geschreven was het kopen bij een fysieke winkel geen succes, ik heb zelfs nog naar een vestiging in een andere plaats gereden echter ook zonder succes. Uiteindelijk heb ik de ‘gok’ toch maar genomen en savonds nog ‘online’ besteld: En ik moet zeggen dat ze het bij CoolBlue goed voor elkaar hebben wat de volgende dag werd de camera netjes afgeleverd.. mooi op tijd om nog even te experimenteren alvorens ik op vakantie zou vertrekken. Top!

Zoomen, wat een verademing!

Zoals eerder beschrijven had mijn ‘oude’ Nikon wat last van kraken bij in en uitzoomen.. zo erg dat dit tijdens zoomen onder het filmen hard hoorbaar was!  De Galaxy Camera zoomt (en zoemt) echt heerlijk rustig in dat opzicht.

Eerste wat ik heb gedaan is enkele ‘standaard’ (android) apps geïnstalleerd. De verleiding is groot om te overdrijven, omdat je er alles op kunt wat je ook op een Android telefoon kunt (behalve ouderwets bellen) zou je geneigd kunnen zijn om ook alle zaken als mail, agenda, messengers (whatsapp kan niet) etc te installeren. Ik heb dit proberen te beperken tot zaken die ik op vakantie wil gebruiken zoals: Trip Advisor, TomTom, Runkeeper, Facebook, Nu.nl en dropbox voor mijn foto backups.

  • TripAdvisor: Wij kijken altijd voor leuke restaurantjes in de buurt, TripAdvisor werkt voor ons prima.
  • TomTom:  Hoe handig is dat.. offline navigeren met je camera.
  • Runkeeper: Hiermee hou ik onze ‘uitstapjes’ bij, leuk om achteraf te kijken welke route afgelegd is. Tevens de mogelijkheid om op de route foto’s te maken die je dan op de route terug kunt zien. Leuk :)
  • Facebook: Spreekt voor zich, enkele leuke foto’s delen met je FB vrienden.
  • NU.nl om up to date te blijven
  • Dropbox: Gebruik ik ook op mijn telefoon voor foto backups. Handig, zodra je connectie met wifi maakt worden foto’s gesync en staan ze thuis gelijk op de pc.

Dat kan ik ook allemaal met mijn telefoon hoor ik je al denken.. ja dat klopt, maar met deze camera maak je betere foto’s en je hoeft slechts één device hoeft te gebruiken, want bellen wil je op vakantie toch eigenlijk niet. Daarnaast bespaart het ook de batterij van de telefoon zodat je deze in geval van nood deze nog steeds kunt gebruiken. Keerzijde: de batterij van de camera gaat natuurlijk wat sneller leeg dan een traditionele camera.

WiFi gebruik werkt prima, maar dat spreekt voor zich,  je kunt net als je telefoon eenvoudig connectie maken en foto’s delen, synchroniseren etc. GPS werkt ook uitstekend, aandachtspunt kan wel zijn dat de Camera niet constant weet waar hij is. Mij viel op dat als je enkele foto’s maakt op punt X, en vervolgens rij je naar punt Y dat de GPS bij de eerste foto’s nog wel eens op punt X kan staan omdat er nog geen nieuwe gps fix is als je toestel snel aanzet en direct een foto neemt.. maar dat zelfde probleem kun je bij een telefoon ook hebben, deze kunnen echter ook van de GSM netwerken gebruik maken om de locatie ‘bij te houden’.

De Camera functie.

Ik zou het bijna vergeten, maar het betreft een foto camera. Dus de camera functionaliteit is wel belangrijk. Initieel verwachtte ik de gewone Android camera app, echter dit is zéér zeker niet het geval. Zodra je de cameraknop drukt start de foto app. Deze is eenvoudig te bedienen maar vergis je niet, achter de ‘stand’ knop zitten legio van opties: 30 Smart opties met standen als: Landschap, Dageraad, Sneeuw, Selfie-Alarm, Beste foto, gezichts correctie en nog vele meer.

Selfie Alarm is wel grappig, zodra een gezicht gedetecteerd wordt hoor je een geluidje en worden 5 foto’s genomen. Je kunt dan de leukst van deze 5 uitzoeken.  Andere optie om een Selfie te maken: Stembediening; zeg bijvoorbeeld “cheese” en de foto wordt genomen.

een Feature die ik ook wel leuk vond: Contextuele bestandsnaam; afhankelijk van je locatie wordt er een toevoeging van de locatie in de bestandsnaam toegevoegd. Dit werkt echter alleen als de locatie (naam) bekend is, in het buitenland zonder wifi in de buurt zal dat niet werken.

Als de Smart modussen niet voldoende zijn kun je nog altijd overschakelen op expert modus, dan kom je in een scherm waar je zaken als EV correctie, iso waarde, meetpunt, lichtbron etc etc kunt instellen.

Filmen kan in Full HD op 30 FPS, wil je meer frames dan zul je naar een lagere resolutie moeten. Onder het filmen kun je ook nog foto’s maken (max 5), maar persoonlijk vond ik de kwaliteit van die foto’s wat tegen vallen omdat een soort default modus gekozen wordt ipv de ingestelde foto modus. Ook timelaps is mogelijk.

 Nadelen / tegenvallers van de Galaxy Camera

Hoewel ik heel tevreden ben over de camera heeft deze ook wel wat nadelen:

  • Omdat deze gekoppeld wordt met je google account staat gelijk ook persoonlijke informatie op de camera, plus gekoppelde zaken als facebook en dropbox. Dat maakt verlies / diefstal net zo vervelend als bij een telefoon. Als extra bescherming heb ik dan net als op mijn telefoon een pincode. Dat kan dus lastig zijn als je snel een foto wilt maken.
  • Android is toch minder stabiel als een ‘native’ camera os. Dit heb ik vooral ervaren met filmen op een (te trage) micro SD. De camera is dan enkele keren blijven hangen. Een snelle microSD is sowieso aan te bevelen.
  • Na 2 weken gebruik is de sticker met het serie nummer zo ver afgesleten dat deze niet meer leesbaar is! Mogelijk dat dit problemen met de garantie kan opleveren. Maak vooraf een foto van deze sticker, heb ik helaas niet gedaan.
  • Accu gaat sneller leeg dan een niet ‘smart’ camera. Echter opladen kan met micro usb, net als de meeste (android) telefoons. Neem voor wat langere uitstapjes een extra batterij mee of zoals een goede powerpack.
  • Aanknop reageert soms wat traag.
  • Camera is eigenlijk te groot voor in je broekzak, en gezien de extra powerpack is een apart tasje het handigst.
  •  Soms gaf de camera aan ‘SD geplaatst’ terwijl deze er constant in zat.. kan aan mijn MicroSD hebben gelegen.
  • Vreemd genoeg worden de Samsung Credentials niet bewaard en daar krijg ik dan een melding van. Irritant is dat.
  • Ondanks dat ik toch niet veel apps heb geinstalleerd heeft hij regelmatig aan dat er weinig systeemgeheugen vrij is, ook dat vind ik vreemd maar heb ik nog niet goed onderszocht.

Robbie Williams – Angels – Afsluiting 2e dag Pinkpop 2015

Onderstaande video is opgenomen met de Samsung Galaxy Camera 2. Wat tegen het einde opvalt is dat de camera niet juist scherp stelt, dit is soms vervelend.

Conclusie Samsung Galaxy Camera EK GC-200

Ondanks wat minpuntjes ben ik erg tevreden met deze camera, zoom werkt prima, foto’s zijn van mooie kwaliteit en de mogelijkheden zijn zeer groot. Als de camera wat kleiner zou zijn dan zou ik deze vaker mee slepen, nu zal ik dat vooral bij speciale gelegenheden / uitstapjes.

Op vakantie was de camera ideaal, mij telefoon had ik niet nodig en bij terugkomst in het hotel, of tussendoor op een terras met WiFi kon ik makkelijk wat foto’s op Facebook plaatsen. Achteraf foto’s kijken in bijvoorbeeld Picasa is ook erg leuk omdat je op de kaart precies ziet waar de foto is genomen.

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post