X

Flir One – Thermo Camera voor je iPhone!

Een Thermo – Warmte camera- Wat is dat en wat kun je er mee?

De meesten zullen bekend zijn met foto’s zoals de foto die hier links staat. Velen zullen dit kennen uit Science Fiction films zoals predator, buitenaardse wezens die warmte als kleuren zien.. maar Science Fiction is het allerminst, sterker nog voor onder de €400 kun ook jij zo’n foto’s maken. Niet getruckt maar échte warmtefoto’s!

Het principe is vrij eenvoudig: Voorwerpen hebben een bepaalde temperatuur en deze temperatuur heeft invloed op licht dat wordt uitgezonden echter dit licht valt in de categorie infrarood, en zoals bekend kunnen wij de golflengte van infrarood niet met het blote oog zien.. Thermocamera’s met bijbehorende software zetten dit licht om in kleuren waardoor dit ook voor het menselijk oog zichtbaar wordt.

Betaalbaar

Professionele warmtecamera’s kosten normaal vele duizenden euros echter met de komst van de FlirOne, een soort case voor de iPhone 5/5s liggen de kosten onder de €400, waardoor dit voor velen bereikbaar is. Het principe van de FlirOne is eigenlijk wel heel aardig, de FlirOne heeft namelijk 2 camera’s, één IR camera, en één normale camera (lage resolutie). Het mooie hiervan is dat als je met de FlirOne kijkt je dus de warmte beelden mooi over de echte beelden heen ziet waardoor heel duidelijke is wat warm/koud is ipv dat je alleen maar wat gekleurde vlekken ziet.

Toepassing van een Warmte – Thermocamera

Er zijn hele leuke en zinvolle toepassingen voor de FlirOne. Momenteel is het buiten koud en ik merk op sommige plekken in mijn huis dat het toch wat kouder is dan op andere plekken.. Hoe leuk zou het zijn om precies te kunnen zien waar die kou vandaan komt? Waar is mijn huis niet goed geïsoleerd, en waar kan ik dus kosten besparen door extra te isoleren? Volgens mij zou zo’n FlirOne zich binnen 1 a 2 jaar terug verdiend hebben. Kijk eens op de site van de FlirOne ze geven zelf een aantal leuke voorbeelden van toepassing van zo’n camera.

Voor verschillende bedrijven kan de thermocamera ook erg interessant zijn, vooral voor installateurs zijn er interessante toepassingsmogelijkheden. Kijk op de FlirOne website om hier een beeld van te krijgen!

Misbruik met warmtecamera- Pincode stelen

Eerste keer dat ik deze camera (online) zag was in een waarschuwingsvideo! In deze video werd namelijk getoond hoe je met de FlirOne redelijk eenvoudig de pincode van iemand kunt achterhalen zonder dat iemand het in de gaten heeft! Enige wat de ‘criminelen’ dan hoeven te doen is kort nadat jij gepind hebt (jij bent dus al weg) een warmte foto maken van het keypad. De laatst aangeraakte toetsen zijn dan nog warm waardoor deze zichtbaar worden. De volgorde is af te leiden van de kleur (80% kans om juiste pincode af te leiden). De laatst aangeraakte toets zal namelijk het warmst zijn. Bekijk onderstaande video maar eens! Deze methode kan vooral bij rubberen / plastic toetsen gebruikt worden. Metalen (zoals bij de meeste buiten pinautomaten) leidt warmte sneller weg waardoor dit niet werkt.

Conclusie

Persoonlijk vind ik de FlirOne Warmte camera een erg leuke gadget waar je enkele zinvolle maar vooral ook leuke dingen mee kunt doen. Nadeel is dat de FlirOne momenteel alleen voor de iPhone 5 / 5s beschikbaar is. Een universeel toepasbaar model zou beter zijn geweest.

Naast de leuke en zinvolle toepassing liggen er echter ook bepaalde gevaren op de loer: het ‘afkijken’ van een pincode is hier een voorbeeld van.

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post