X

Multitouch software voor Multitouch screens

We zien ze overal om ons heen en kunnen bijna niet meer zonder: touchscreens. Ook mensen die geen smartphone hebben, komen de techniek tegen in de supermarkt, bij het tanken, het invoeren van een adres in een navigatiesysteem, et cetera. Goed, maar wat is dan multitouch software?

Wat is multitouch software?

Bij een multitouchscherm kan het scherm meer dan één aanraking (input) tegelijkertijd verwerken en ondersteunen. Hierdoor zijn er meer en uitgebreidere mogelijkheden dan bij een gewoon aanraakscherm.

Wanneer je input wilt geven aan een computer zonder muis en toetsenbord (denk bijvoorbeeld aan een tablet), dan voldoet een normaal aanraakscherm niet. Wilt je een afbeelding vergroten of iets selecteren, dan doe je dat met minimaal twee vingers en dus meerdere aanrakingen. Multitouch software maakt dit mogelijk.

Technieken voor multitouch software

Er zijn verschillende technieken waardoor de multitouch software in werking wordt gezet:

Capacitief

Het scherm of paneel is elektrisch geladen. Wanneer je het scherm aanraakt met je vinger, verstoor je het elektrische veld. Dit wordt geregistreerd en naar de software gestuurd. Het elektrische veld reageert alleen op materiaal dat geleidt, de vinger is dus een goed middel. Een gemiddelde styluspen, in feite een pen zonder inkt, doet dit meestal niet. De kop van de pen moet dan echt een geleidende kunststof bevatten.

Resistief

Bij deze techniek is het touchoppervlak drukgevoelig gemaakt door het toevoegen van een drukgevoelige coating. Denk hierbij aan het bedienen van een navigatiesysteem voor in de auto.

Infrarood

Een afbeelding wordt door een scherm van glas of acryl geprojecteerd. Dat scherm is verlicht met LED-verlichting. Het licht raakt verspreid wanneer er met een vinger of een ander voorwerp het oppervlak wordt aangeraakt. Sensoren registreren de reflectie en sturen die signalen door naar de software. De vijf meest gebruikte technieken om een multitouch scherm te maken zijn DSI, FTIR, LED-LP, LLP en Rear DI.

FTIR

De afkorting staat voor Frustrated Total Internal Reflection. Een infrarood lichtbron wordt tegen de zijkant van een scherm geplaatst. Het licht blijft gevangen in het scherm en straalt er niet als een lamp uit. Wanneer iemand zijn vinger op het scherm drukt, kaatst het licht via de vinger het scherm uit. Het afgekaatste licht wordt opgevangen door een camera.

Multitouch is minder nauwkeurig dan het werken met de muis. De interface, de gebruikersomgeving op het scherm, moet worden aangepast. Dit kan door grotere knoppen te gebruiken.

Toepassingen van multitouch software

Er waren al veel apparaten die werkten met het touchsysteem, maar dan vooral met een styluspen. Vooral bij laptops en tablet pc’s kwam er naast de mogelijkheid om met een muis te werken, ook de mogelijkheid om te werken met een multitouch trackpad; een deel onderaan het toetsenbord dat werkt op aanraking.

Nadat Apple een telefoon met een touchscreen maakte (de iPhone), volgden er meerdere mobiele telefoonfabrikanten. De traditionele knopjes werden vervangen voor multitouch. De iPhone, iPod en iPad zijn de bekendste apparaten met multitouch software

Er zijn ook bedrijven die de multitouch techniek in het groot toepassen, zoals voor muren en tafels. Deze multitouch systemen worden veel gebruikt door musea, overheden en bedrijven die informatie of reclame willen tonen en interactief willen maken.

Dit artikel werd je aangeboden door Omnivision, ontwikkelaar van multitouch software.

OmniVision:
Related Post