X

Het opnemen van gebeurtenissen op de weg met een Dashboard Camera

Iemand die veel op de weg zit maakt van alles mee.. zo ook ik in het verleden: van eenvoudige ongelukken tot vele mafketels die rechts inhalen en zich voor je neus er weer tussen duwen.. gevaarlijk, maar wat doe je er aan. Agressie werkt alleen maar gevaarlijker dus blijf je vaak met frustratie achter.. Niet met een Dashboard Camera! Sinds een tijdje heb ik er ook één op de kop getikt tijdens de iBood hunt.

GEMBIRD DCAM-001

Dash Cam DCAM-001 Gembird

Duur zijn deze camera’s tegenwoordig niet meer. Voor minder dan 50 euro zijn diverse modellen te vinden. Let wel op dat de kwaliteit niet altijd zo geweldig is als dat ze je doen geloven! Maar als je daar rekening mee houdt kun je toch plezier beleven aan zo’n camera.

Ik heb een de DCAM-001 van GEMBIRD. Volgens de Specificaties zou het een HD camera moeten zijn met een WXGA HD Sensor die een resolutie van 1280×960 kan opnemen. Ik heb verschillende instellingen geprobeerd, ja de resolutie van het filmpje is dan wel 1280×960 maar de kwaliteit is niet beter dan wanneer met 640×480 wordt opgenomen. Het lijkt wel ‘geupscaled’. Ik gebruik momenteel dan ook gewoon de lage resolutie omdat dit voor de kwaliteit niet echt uitmaakt, maar de bestandsgrootte is wel minder waardoor er meer en langer bewaard blijft.

Bovenstaande filmpje is een combinatie van de Dash Cam en een stukje opgenomen met mijn telefoon..

 Gemak in gebruik van een Dashboard Camera

In het verleden heb ik vaker geprobeerd om met de telefoon stukjes onderweg op te nemen.. In de hand houden is gevaarlijk en uiteraard verboden. Vanuit de telefoonhouder was het probleem altijd dat ik de houder mee filmde, ook niet echt mooi.

Een Dash Cams heeft dat probleem natuurlijk niet. Het beeld is mooi stabiel, en door de breedhoek lens krijg je meer er op. Wat ik zelf belangrijk vind is het gemak waarmee ik de camera kan gebruiken: oftewel ik hoef helemaal niets te doen!  Instappen, auto starten en de camera begint op te nemen! Er zit een batterij in waardoor hij nog even doorloopt als je de motor uitzet, daarna schakelt de camera uit. De installatie is super eenvoudig. Zuignap op het raam, SD-Kaartje er in, stroom aansluiten en je bent klaar. Meeste werk is om het kabel netjes weg te werken. Maar deze is (in mijn geval) mooi lang waardoor deze netjes langs de rand van het raam weg gewerkt kan worden.

Op bovenstaande filmpje is is goed te zien dat de camera het tegenlicht probeert te corrigeren. Werkt niet geheel vlekkeloos waardoor het eerste deel vrij donker is. Verder is het zo dat kenteken platen, zeker bij rijdende opnames, niet te lezen zijn. Dat is wel jammer. Mocht je toch het kenteken van de malloot voor je willen ‘vast leggen’, dan ‘lees’ het even hardop voor waardoor je het later altijd terug kunt horen :)

De bestanden worden na bepaalde grote gesplitst (bij mij iets van 800Mb / 15min) en zodra de SD-Kaart vol is wordt het eerste bestand gewist. Met een SD van 32GB blijven dan zo’n beetje de laatste 10 uur bewaard.

Leuk voor op vakantie – opnames tijdens het rijden

Voor de mensen die met de auto op vakantie gaan kan zo’n Dash Cam ook leuk beeld materiaal opleveren.. Vaak rij je door de mooiste gebieden. Het zicht op de weg is wellicht niet altijd even spannend, maar door de camera even te draaien of ergens anders te bevestigen kun je natuurlijk nog mooiere opnamen maken.

Just in Case – Verzekering issues

Mocht eens een keer onverhoopt wat gebeuren dan is de kans groot dat het vastgelegd is op video.. als iemand je van achter aanrijdt zul je natuurlijk niet veel zien :) Dit kan als bewijs dienen bij de verzekeringen en kan je een hoop gedoe besparen.

Mijn conclusie:

Ik vind het een leuk product, en zeker als je ‘m in de aanbieding kunt kopen de moeite waard. Éénmaal installeren en verder heb je er geen omkijken meer heen, alleen als je dus eens wat terug wilt kijken.. SD-Kaartje eruit en in de computer en je kunt het bekijken..

Dashboard camera kopen

Ook interesse in zo’n dasboard camera? Kijk dan in de shop, let wel, het is een iets afwijkend model maar een vergelijkbare klasse als deze.

 18,50
Eenvoudig gegevens van je boardcomputer uitlezen en tonen op je mobiel of laptop. Error codes zijn uit te lezen en fout geheugen kan gereset worden. Ook kun je tijdens een rit realtime informatie / dashbord bekijken.
Toevoegen aan winkelwagen

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post