X

TomTom Bandit – Concurrentie voor GoPro Hero?

GoPro Hero Actioncams, wie heeft er niet van gehoord? GoPro’s zijn niet alleen bij de fanatieke (extreme) sporters populair, maar zelfs in de film wereld worden de camera’s gebruikt om hoge kwaliteit filmpjes te maken op plaatsen waar een grote professionele camera niet geschikt voor is. Oke, ik geeft het toe, ik ben GoPro fan :)  Door het succes van GoPro zijn veel andere fabrikanten ook Actioncams gaan ontwikkelen, van Low Budget tot prijzen die de toch wel prijzige GoPro’s overstijgen. Sinds kort heeft GoPro er een nieuwe concurrent bij, een bedrijf waar ik ook al jaren fan van ben: TomTom!

TomTom Bandit –  Share your Skills

TomTom wil zich met de Bandit onderscheiden door vooral het delen van je hoogtepunten eenvoudig te maken, uitstekende kwaliteit van de beelden is daarbij uiteraard niet uit het oog verloren. Iedereen kent TomTom van de Navigatie systemen, het is dan ook niet vreemd dat ze deze technologie ook toepassen in hun actioncam!  Naast GPS heeft de Bandit een accelerometer, gyroscoop, hoogtemeter en optioneel kan ook nog een hartslagmeter gekoppeld worden (via een borstband). TomTom maakt van al deze data gebruik om de echte ‘actie’ te bepalen en op basis daarvan de highlights automatisch voor jouw te combineren tot een samenvatting van je activiteiten.

Uiterlijk TomTom Bandit

Daar waar GoPro een vierkant doosje heeft ontworpen, lijkt de TomTom Bandit op een echte camera! De Bandit is hierdoor een stuk groter, vooral in de diepte waardoor je de Bandit bijvoorbeeld niet op je borst kunt plaatsen zoals de GoPro. De Bandit heeft geen echt display voor video weergave enkele een klein display waarmee de verschillende functies ingesteld kunnen worden. Video’s terug kijken zul je op je telefoon moeten doen. Qua gewicht is de Bandit ook wel fors tav de GoPro: 190  vs 114 gram.

TomTom heeft er voor gekozen om de batterij en geheugen in een soort van USB stick te integreren. Deze USB stick kan eenvoudig uitgenomen worden en op de computer aangesloten worden.

Wil je de TomTom Bandit gebruiken om gedurende langere tijd opnames te maken, bijvoorbeeld voor een timelapse van enkele uren, dan heb je een voedingskabel nodig. Dit moet een kabel specifiek voor de Bandit zijn en deze wordt niet standaard meegeleverd.  Hoewel het natuurlijk vreemd is dat er geen standaard micro USB aansluiting op zit is het ook wel te verklaren: Een micro USB is niet waterdicht en de aansluiting die TomTom gebruikt is dit wel.

Accessoires voor de TomTom Bandit

Klik op de foto om te vergroten

 

  • Microfoonkabel
  • Stroomkabel
  • Afstandsbediening
  • Oppervlakhouders
  • Statief
  • GoPro-Adapter
  • Polshouder
  • Handstatief
  • Stuurhouder
  • Boardhouder
  • 360 Pitch-houder
  • Drijvende beschermhoes
  • Duiklenskap
  • Polariserende Lenskap
  • Batterij-Stick in waterdichte houder

 

Mobiele Applicatie

Naast de diverse sensoren onderscheidt de Bandit zich ook doordat deze een ingebouwde ‘media server’ heeft. Klinkt wellicht vreemd omdat je zoiets meer in producten voor ‘home entertainment’ vindt, maar TomTom gebruikt dit naar mijn idee heel slim: In plaats van dat je de filmpjes moet downloaden naar je PC om deze te verwerken kun je via de Mobiele App eenvoudig connectie maken met je Bandit en alle bewerking wordt uitgevoerd door de Camera, dus downloaden niet nodig! Het enige wat je hoeft te downloaden om te delen zijn de gegenereerde highlights / hoogtepunten!

TomTom heeft het zelfs zo eenvoudige proberen te maken dat je vrijwel niets hoeft te doen om een deelbaar video te maken: Start de Mobiele app, schud met je telefoon en je hoogtepunten video wordt gemaakt! Wil je zelf invloed uitoefenen op het eindresultaat dan wordt het wat lastiger en het vergt enige oefening om te weten hoe en wat je kunt doen om het filmpje te bewerken.

Er is nog geen Desktop applicatie om de filmpjes te bewerken, althans geen applicatie van TomTom zelf, dit gaat er volgens TomTom wel nog aankomen. Uiteraard is het wel mogelijk om filmpjes te bewerken met je favoriete video editor echter de extra sensor data kun je dan niet gebruiken.

Prijs TomTom Bandit

De TomTom Bandit zal eind Mei 2015 leverbaar zijn. De prijs van de ‘instap versie’ is €429. Daarnaast komst er ook nog een premium pack waar diverse accessoires toegevoegd zullen worden, de camera op zich blijft gelijk. Ik verwacht dat de Premium versie +/- €100 extra gaat kosten echter officiële berichten heb ik hiervan nog niet gezien. Let wel op dat bij de instap versie weinig accessoires zitten en enkele accessoires zijn volgens mij onmisbaar. Heb je al GoPro Accessoires, dan kun je volstaan met de GoPro adapter, althans als je niet in / op het water wilt filmen. De prijs is daarmee dan ongeveer vergelijkbaar met de GoPro Hero 4 Black edition.

Bestellen / Pre-orderen?  Volg dan deze link

GoPro Hero 4 Black vs TomTom Bandit

Onderstaand vind je de specificaties van de GoPro Hero 4 Black en de TomTom Bandit

Conclusie TomTom Bandit

TomTom heeft wat mij betreft een knap stukje werk geleverd. De video kwaliteit is prima maar moet het afleggen tegen de duurdere modellen van GoPro te weten de Hero 4 Silver / Black. Persoonlijk ben ik fan van de sensoren en hierin blinkt de TomTom absoluut uit door een hele arsenaal aan sensoren in te bouwen en zelf het aansluiten van de hartslag meter hoort tot de mogelijkheden. Ook het automatisch genereren van de highlights / hoogtepunten vind ik super. Hoewel dit nog niet 100% werkt is dit een prima optie om even snel wat filmpjes te delen. Mijn eigen ervaring is dat ik met mijn action cam veel fimpjes heb gemaakt, maar dat het uitzoeken van de leukste stukjes gewoon te veel werkt is.. TomTom biedt daar de oplossing voor, dus delen wordt leuk en kost weinig tijd.

Bestellen / Pre-orderen?  Volg dan deze link

Disclaimer: hoewel de informatie zorgvuldig is samengesteld kunnen hier fouten in zitten. Constateer je fouten of heb je aanvullingen laat gerust een bericht achter in het commentaar of stuur een email. Zie hiervoor de contact pagina.

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post