X

Lily: Drone of vliegende selfie camera?

Drones zijn leuk, maar volgens de makers van de Lily ‘Drone’ is de Lily geen Drone maar een Camera, een vliegende selfie camera op precies te zijn want dat is waar de Lily goed in is, althans dat beweren de makers. Lily is ontworpen om je zelf op te nemen tijdens ‘actie’. Het idee is op zich prima: Je hebt Lily en je hebt een ‘control pod’. Het enige wat je hoeft te doen is beiden te activeren, de ‘control pod’ hou je bij je en de ‘drone’ gooi je in de lucht. De Lily camera drone zal je vervolgens netjes volgen en je acties filmen. Klinkt leuk, maar werkt dit in praktijk ook zo leuk?

Specificaties van de Lily Camera Drone

Om te beoordelen of de Lily zo mooi is als dat de maker beweerd moeten we eerst naar de specificaties kijken.

Specs Drone

  • Afmetingen: 26.1 x 26.1 x 8.18 cm (ingeklapt)
  • Gewicht: 1.3 Kg
  • Inklapbare rotor bladen
  • Batterij vliegduur: 20 minuten
  • Batterij oplaadtijd: 2 uur
  • Batterij verwisselbaar: Nee
  • Waterproof: IP67 (kan zonder problemen in water belanden)
  • Vliegsnelheid: tot 40 km/h
  • Vlieghoogte: 1.75 tot 15 meter boven de te volgen persoon
  • Volgafstand: 1.75 tot 30 meter
  • Video: 1080p 60 fps / 720p 120 fps (H.264 / MP4)
  • Foto: 12 MP
  • Beeld stabilisatie: Digital Gimballing
  • Fixed focus
  • Sensoren Camera: Accelerometer, 3 as Gyro, Magnetometer, Barometer, GPS
  • 2 Camera’s: vooruit gericht en naar beneden

Specs Control pod / tracking device

  • Afmetingen: 6 x 2 cm (rond)
  • Sensoren Control Pod: Accelerometer, Barometer, GPS, Microphone, trilmotor
  • Waterdicht: Nee, maar een watercase  wordt meegeleverd (polsband)
  • Batterij: 4 uur, opladen via USB

Lily Drone camera demo

Om een beeld te krijgen van hoe Lily te gebruiken is kijk onderstaand filmpje

Laat ik eerlijk zijn, het filmpje ziet er goed en veel belovend uit..

Beoordeling Lily Camera Drone

Laat ik beginnen met het feit dat de Lily drone nog niet te koop is. De verwachte leverdatum is februari 2016. Heb je interesse dan kun je een pre-order plaatsen voor $499 + $30 internationale verzendkosten. Al met al valt dat nog mee vergelijken met andere Camera Drones die jou kunnen volgen. Uiteindelijke verkoopprijs zal iets van $899 worden.

Eerste indruk

Leuk, werkt eenvoudig en het demo filmpje ziet er prima uit. Maar dat is natuurlijk prima marketing. Wat ik positief vind is het gebruikersgemak, veel makkelijker kunnen ze het niet maken denk ik. Dat de Drone, eh camera,  waterdicht is vind ik top, maar het heeft wel z’n ‘prijs’, hier kom ik zo op terug. De inklapbare rotor bladen zorgen ervoor dat je de drone relatief eenvoudig kunt meenemen in een rugzak, althans zo lijkt dat in het demo filmpje. De drone is echter vrij groot en met z’n 1.3 kilo ook niet bepaald licht.

Kritisch bekeken

De eerste indruk is vooral wat men wil dat je ziet, maar als ik het geheel (inclusief de specs) beschouw heb ik toch diverse twijfels over deze camera drone. Ik gaf het bij de eerste indruk al aan, het feit dat de drone waterproof is (tot 1 meter), heeft z’n prijs. Die prijs is dat de drone geen verwisselbare accu heeft. Dat betekent dat je dus slechts 20 minuten plezier van deze drone hebt, daarna moet deze weer 2u aan de lader. Eerlijk gezegd is dat mijn grootste bezwaar van deze drone. Deze drone is niet bepaald klein, hierdoor kan ik tot +/- 15 km/h windsnelheid trotseren maar als je de drone slechts 20 minuten kunt gebruiken en je moet deze de rest van de trip mee slepen is de fun er snel af. Ik zie me zelf al op de piste, 20 minuten filmen en de rest van de dag dat ding mee zeulen.. not gonna work.

Digitale Gimballing: Om stabilisatie met een fysieke gimbal te vermijden maakt men gebruik van digitale beeldstabilisatie. Hierdoor wordt een uitsnede gemaakt van de echte opnemen zodat de te volgen persoon netjes stabiel in beeld blijft. In het demo filmpje zit het er goed uit, maar een fysieke gimbal lijkt mij persoonlijk beter.

In de specs staat dat er 2 camera’s aanwezig zijn. Mij is onbekend hoe de 2 camera’s gebruikt worden. Welke camera dient voor welk doel en wat zijn de individuele specs?

De Lily heeft een ingebouwde camera (of eigenlijk 2),  hoewel dit voor het gebruik erg handig is heeft dit ook z’n beperkingen. Ik kan me voorstellen dat de echte fanaten willen werken met een losse camera zoals een GoPro die men in de loop van de tijd ook kan ‘upgraden’ als een nieuw model met betere specs beschikbaar komt.

De volgafstand is met 30m redelijk beperkt, zeker bij snelle sporten of zoiets als kitesurfen waar de drone redelijk wat afstand moet houden is dit een probleem. Andere drones hebben een volge bereik tot wel 300m, dat scheelt nogal!

Ontwijken van obstakels is niet mogelijk. Je moet zelf zorgen dat de drone vrij baan heeft, zorg dus dat je uit de buurt van bomen, hoogspanningsmasten etc blijft. Er wordt wel gewerkt om dit in toekomstige modellen / updates in te bouwen.

Geen handmatige bediening mogelijk, althans hier kan ik niets over terug vinden. Veel andere ‘volg drones’ kunnen ook nog handmatig bediend worden waardoor het toepassingsgebied aanzienlijk vergroot wordt.

Conclusie

Hoewel reeds veel ‘volg drones’ in ontwikkeling zijn (Nixie, Airdog, Hexo+, Zano, The PocketDrone) zijn er maar weinig direct beschikbaar (3DR IRIS+). De drones die in ontwikkeling zijn zijn veelal crowdfunding projecten en hoel de genoemde projecten ‘gefund’ zijn lijkt er uitstel na uitstel te komen. Lily is voor zover ik heb kunnen nagaan geen crowdfunding. Je kunt pre-orderen en als je toch van de koop af wilt zou je deze gewoon kunnen annuleren, althans als je dit doet voor dat deze verzonden wordt.

Met een prijs van +/- 500 euro is het goed betaalbare volg drone zeker voor een drone van deze afmetingen en kwaliteit. Zoals aangegeven is mijn grootste bezwaar de korte vliegtijd, als je ‘op avontuur’ gaat en wat leuke opnames wilt maken is 20 minuten erg beperkt. Een mogelijkheid om de accu te wisselen, of op z’n minst onder weg weer op te laden zou zéér welkom zijn. Misschien dat een goede powerpack een oplossing voor dit laatste is. Dan kun je in ieder geval 20 minuten per 2u opnames maken..

Drone kopen?

Drones zijn er vanaf €29,95 oplopend tot meer dan  €3000! Klik op onderstaand plaatje om het gehele assortiment te zien!

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets

View Comments (1)

  • Goed artikel. Zeker gezien je hem nog niet in je handen gehad hebt !
    Het idee is erg goed en ik was zeker gecharmeerd door het filmpje maar door de objectieve vergelijking van de specs in het artikel moest ik al snel toegeven dat het beter lijkt om op een volgende versie te wachten.
    Thanks *****

Related Post