X

Hoverboards / Airboards / zelf balancerende scooters verboden !?

Bijna een jaar geleden schreef ik over de ioHawk, een combinatie tussen skateboard en segway. De prijs van de ioHowk was en is nog steeds zo’n $1800 is er met de huidige dollarkoers niet beter op geworden. Echter inmiddels zijn er vele nieuwkomers op de markt die onder diverse namen verkocht en varieert de prijs een beetje tussen de 500 en 800 euro. Nog steeds veel geld maar blijkbaar zijn er toch veel liefhebbers die bereid zijn dit bedrag ervoor te betalen.. te veel misschien want uit navraag van de NOS bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt nu dat deze ‘verboden’ zijn. Er geldt wel een uitzondering, en dat is als je ‘m gebruikt op privé terrein. Nou da’s mooi balen dan want wat heeft het voor een nut als ik in mijn woonkamer een beetje op neer mag rijden? Ja, ik heb er inmiddels ook één besteld (maar nog niet ontvangen ten tijde van schrijven).

Waarom de Mini Segways verboden zijn

"Het gaat om gemotoriseerde tweewielers, dus ze zouden een Europese typegoedkeuring als bromfiets moeten hebben. Daar komen ze echter niet voor in aanmerking, omdat je er alleen op kan staan. De enige mogelijkheid is dan nog een aanwijzing als bijzondere bromfiets".

De segways vallen in die categorie bijzondere bromfietsen.. Feit dat me de Airboards nu niet in een categorie kan plaatsen wilt niet zeggen dat dit ook nooit zal gebeuren, er is momenteel echter nog door niemand zo’n aanvraag ingediend. Mocht dat wel gebeuren zal het toch nog wel een hele onderneming worden want blijkbaar weet men zich er niet goed raad mee omdat er geen stuur op zit. Ik hoop in ieder geval dan een van de grotere partijen dit alsnog op korte termijn gaat ‘regelen’, zijn hebben er natuurlijk het grootste belang bij.

Verbod op Hoverboards is totale onzin

Dat is mijn persoonlijke mening althans. Vroeger ging ik met mijn skateboard over de stoep, over de weg het maakte allemaal niet uit. In een artikel in de trouw kom ik tegen “Longboards mogen gewoon op de openbare weg, ze gelden als onbespannen voertuig. Wanneer ze trager gaan dan vijftien kilometer per uur mogen ze ook op het voetpad“. Die mini segways hebben een gemiddelde topsnelheid van 15km/h. Naar mijn idee zou geen verschil moeten zijn, sterker nog die longboards gaan vaak veel sneller dan zo’n mini segway. Ik vind het dan ook totale onzin om nu te spreken van een verbod. Bepaal eerst maar eens waar het wel onder valt en dan zien we dan wel hoe we er mee om gaan. Om nu op voorhand die dingen te verbieden werkt innovatie volledig tegen. Hoe kun je iets nieuws op de markt brengen als de overheid alles wat ze niet in een categorie kunnen plaatsen gaan verbieden?

Hoverboard kopen

Hoverboards zijn regelmatig in het nieuws, enerzijds omdat ze erg leuk zijn, anderzijds vanwege het feit dat de overheid niet weet wat ze ermee moeten, maar ook omdat er verschillende incidenten zijn geweest waarbij een hoverboard in brand is gegaan. Indien je een hoverboard wilt aanschaffen zorg dan in ieder geval ervoor dat je een batterij van Samsung of LG hebt en geen ‘goedkope’ Chinese batterij. De goedkope Chinese batterijen kunnen problemen bezorgen.

Kopen kun je onder andere via Bol.com, Er worden er diverse aangeboden. Let dus erop dat er een Samsung of LG batterij in zit. Via deze link kom je op een versie met Samsung Batterij.

Boetes voor het rijden op hoverboard

In New York waren ze reeds verboden en in Engeland zijn ze sinds iets meer dan een maand verboden en hoewel ik heb gelezen dat er boetes uitgedeeld zijn lijkt niet iedere agent dit zo nauw te nemen.. en inderdaad waarom ook. Het is gewoon leuk :)

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post