X

Mijn Mobile Devices: 1996 tot heden

Stukje mobiele historie..

Onlangs was ik met mijn vriendin aan het praten over haar smartphone die onlangs vreemde kuren vertoonde. Inmiddels is deze telefoon toch wel al zo’n 1.5 jaar oud, maar gezien de 2 jaar garantie had deze nog geen hardwarematige kuren mogen vertonen. Ze gaf aan dat ze vond dat de telefoon het maar kort vol had gehouden.. haar eerdere telefoons had ze vaak 3 tot 4 jaar gebruikt eer deze stuk gingen.

Voor mij lijkt het ondenkbaar dat ik zo lang met één telefoon doe, niet omdat deze dan stuk is, maar gewoon omdat ik dan ‘uitgekeken’ ben en iets nieuwers / hippers en/of meer functies wil. Nadat mijn vriendin vertelde welke telefoons ze eerder had gehad begon ik mijn telefoon historie op te ratelen.. maar gezien mijn vriendin niet zo van de gadgets is haakte ze al snel af.

Praten over mijn ‘oude’ telefoons brengt leuke herinneringen naar boven.. sommige wat meer levendig dan anderen, maar ik vond het leuk genoeg om eens in detail vast te leggen welke mobile devices ik in de loop van de jaren ‘versleten’ heb.  Misschien vind je het ook wel leuk om de ‘evolutie’ te lezen, of misschien herken je je eigen mobiele evolutie wel in mijn verhaaltje.

Tip: Het is een hele lap tekst geworden, wil je er snel door heen? Lees dan alleen de vet gedrukte woorden!

1996: Philips Space Maxer

Volgens mij kreeg je de Space Maxer destijds bij een bepaalde actie van Pepsi Cola. Het principe was erg eenvoudig. Als iemand je wilde bereiken, konden ze je maxer nummer bellen, sprak je een bericht in.. en klaar was je. Het bericht werd door een ‘operator’ omgezet in text en vervolgens naar de betreffende Maxer verzonden. Soort van ‘Speech to text’ maar dan lang geleden, nog voor dat de mobiele telefoon, en dus het SMSsen ingeburgerd was.

Ik weet nog goed, één van mijn eerste (zakelijke) berichtjes op de Maxer. Ik was op een beurs en een collega die wilde iets van mij weten. Hij had een vraag gesteld met het verzoek om daar even over terug te bellen.. Het ontvangen bericht was nogal lachwekkend. Die collega had in Limburgs dialect ingesproken! Doe daar nog wat IT termen doorheen en die operators konden er weinig zinvols van maken, ik weet het nog goed: “ik heb frogger voor de as holland…” luidde het begin van de tekst!  Weet het weet mag het zeggen :)

Het mooie van de Space maxer was dat je er geen abonnement voor nodig had.. diegene die jouw een bericht wilde sturen moest echter wel betalen. Overigens kon je op de maxer ook (gratis) nieuws en sport berichten ontvangen, erg leuk voor die tijd! De Maxer heeft het nog lange tijd gedaan, sterker nog, de Maxer van mij werkt nog steeds, maar het netwerk is ergens 2012 uitgeschakeld. Het bedrijf achter de Maxer,  CallMax, is in die tijd (2012) geloof ik failliet gegaan.

1997: Philips Diga

Mijn eerste mobiel telefoon was de Philips Diga. Ondanks dat in deze telefoon de volledige simkaart (creditkaart formaat!) geplaatst moest worden kon deze al vrij goed in de broekzak gedragen worden. De enige functionaliteit was bellen en SMSsen. Nummers en enkele SMSjes (stuk of 10) konden enkel op de simkaart zelf bewaard worden.

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik gebeld werd terwijl ik in de auto zat.. mobiel bellen was toch al nieuw voor mij, maar vanuit de auto al helemaal. Het was zo vreemd voor me dat ik spontaan de auto op de stoep parkeerde om te bellen.

Afmetingen: 147x56x19 mm  Scherm: LCD met 2 regels.

1998: Motorola CD930

De Philips Diga was een prepaid telefoon. Gezien ik voor het werk regelmatig in het buitenland zat, en destijds prepaid niet werkte in het buitenland, kreeg ik een nieuwe telefoon met abonnement. Deze telefoon het zelfs een trilfunctie en kon gebruikt worden als modem. Tevens was dit mijn eerste telefoon met ‘dual band’. Niet dat je daar veel van merkt.. maar er zat wel vooruitgang in de techniek.

Van deze telefoon herinner ik me vooral dat hij erg dik was, en dat de toetsen al na korter periode erg kraakten. Door de dikte was deze telefoon ook niet prettig in de broekzak, maar met bijgeleverde riem clip was dat verder niet zo’n probleem.

Afmetingen: 129x55x27 mm

2000: Siemens S25

Mijn eerste ‘eigen’ mobiele telefoon. Voorgaande telefoons had ik via mijn werk gekregen echter na overstappen naar een andere werkgever krijg ik geen zakelijke telefoon meer. In de afgelopen periode was ik echter toch wel gewend geraakt aan het gemak van een mobiele telefoon, dus uiteindelijk besloten voor deze Siemens S25.

Dit was toch al beste een bijzondere telefoon. Het display kon uit 3 kleuren opgebouwd worden, tevens ondersteunde deze WAP 1.0, en kon de modemfunctie draadloos via IrDA gebruikt worden. Verder was deze telefoon voorzien van ‘apps‘ zoals een kalender, klok en rekenmachine. Tevens zaten hier enkele spelletjes op.

Afmetingen: 117 x 47 x 23 mm

2001: Siemens S35i

Ondanks dat de S25 nog prima werkte (is jaren later nog langere tijd door mijn vader gebruikt) was het na een jaar (één jarig contract) weer tijd voor een nieuwe: de S35i. Helaas geen kleuren scherm meer, maar wel een toestel dat dunner aanvoelde, verder had deze telefoon géén uitstekende antenne. Tevens ondersteunde dit model T9 (tekst voorspelling), de nieuwe wap (1.1), voice dailing en extra apps en de mogelijkheid om (geluid) profielen in te stellen.

Dit was de eerste telefoon waarbij ik de ‘covers‘ ben gaan vervangen. De telefoon was hier niet echt voor gemaakt waardoor het vervangen eigenlijk meer ‘slopen’ was. Uiteindelijk lukte dit wel aardig echter de kwaliteit van de covers waren toch wel erg slecht tov van de originele (die niet meer bruikbaar waren). Het vervangen van de covers was dus geen succes. In deze tijd was Nokia er populair, en Nokia bood toen volop hippe en eenvoudig verwisselbare covers aan, iets wat Siemens dus niet ondersteunde.

Afmetingen: 118x46x21 mm

2001: Siemens C45

De C45 was eigenlijk een impuls aankoop.. Qua functionaliteit was deze minder dan de S35i, echter ik was vooral gecharmeerd van de afmetingen van deze telefoon: 109x46x23 mm. Ruim 1 centimeter kleiner dan de S35i. Destijds was hoe kleiner hoe hipper! Bij deze telefoon kon het gehele buitenwerk wel eenvoudig vervangen worden voor een ander exemplaar. In plaats de blauwe case had ik dan ook al snel een futuristische zilvergrijze cover er op zitten. Maar toch bleek al snel dat de C45 minder goed was dan de S35i waardoor ik die weer in gebruik ben gaan nemen.

2002: Siemens S55

Ik weet het nog goed, mijn beste vriend belde me op: “Ik heb zojuist een nieuw toestel gekocht, de Siemens S55. Dit is echt het über toestel.. echt mooi klein met een vet kleuren scherm een ook nog eens met een foto camera erbij!“. Ik geloof het was nog dezelfde dag dat ik 80 km gereden ben om dezelfde ‘aanbieding’ aan te schaffen :)

En een mooi toestel was het, en nog steeds een van de mooiere toestellen om te zien vind ik. Het kleurendisplay (256 kleuren) was tov van het 3 kleuren scherm van de S25 echt stukken mooier en de functies waren ook weer uitgebreider dan de S35i. Zelfs een email client zat er op, en er kon via bluetooth een headset verbonden worden!  De camera van de S55 was wel apart.. maar dan ook echt apart als in dat het een los, op de telefoon te bevestigen, unit was :) Foto’s van 640×480 en een echte flits waar huidige led flitsers jaloers op kunnen zijn! De foto’s waren acceptabel, althans als je ze op de computer bekeek. Het display van de S55 was eigenlijk onvoldoende voor foto’s te tonen. Verder had deze telefoon ondersteuning voor Java waardoor ook ‘apps‘ van anderen op de telefoon geïnstalleerd konden worden. Dit is dan ook het eerste toestel waar ik toen een soort van MSN client op geïnstalleerd had.

Afmetingen: 101x42x18 mm

2003: Sony-Ericsson T610

Ondanks dat mijn laatste Siemens een mooi en fraai toestel was ben ik overgestapt naar Sony-Ericsson. De T610 was een mooi strak vormgegeven toestel met ingebouwde camera. Het kleuren scherm (65K kleuren!) met een meer dan 2x zo hoge resolutie dan de S55 was echt mooi, zeker voor die tijd. Was bij de Siemens S55 de gemaakte foto nog net te zien op het scherm, bij de T610 zag je al echt een mooie duidelijke foto. Ook de ingebouwde apps zagen er mooi uit.  Deze telefoon had overigens Triple band (900, 1800, 1900).

Afmetingen: 102x44x19 mm

2004: Sony-Ericsson K700i

Eerlijk gezegd ben ik me af aan het vragen waarom ik eigenlijk deze telefoon had genomen, maar de reden zal zijn dat mijn jaarabonnement weer voorbij was en ik een nieuwe mocht ‘uitzoeken’. Naast een flits, flink meer intern geheugen was de mooiste toevoeging de FM radio! Iets wat ik echt ideaal vind op een mobiele telefoon, zeker in tijden zonder (onbeperkt) data abonnementen. Oh ik zie nu dat dit ook dit mijn eerste telefoon is die het maken van video’s ondersteunt. Het eerste iPhone model wat dit kon was de 3GS die juni 2009 uit kwam! Dus op zich best al knap voor 2004!

Afmetingen: 99x46x19 mm

2004: iPaq 1915 (PDA)

De iPaq 1915 is een PDA, een Personal Digital Asisstent. Ik had deze overgenomen van mijn zus, zij had deze ooit gewonnen of van een leverancier gekregen maar wist niet wat ze er mee moest. Misschien denk je een pda? Wat doet die hier in dit lijstje? Nou eigenlijk is deze best belangrijk, volgens mij is niet de GSM maar de PDA de voorloper van de Smartphones! De huidige smartphones zijn namelijk meer gebaseerd op de functionaliteiten van de PDA’s dan op de (basis) functies van een telefoon.. laten we wel wezen: Hoeveel tijd bel/sms jij en hoeveel tijd gebruik je te telefoon voor functies die eigenlijk hun oorsprong op een PDA hebben? Voor mij was de iPaq 1915 een leuke kennismaking met de PDA wereld.

2004: Toshiba e740 (PDA)

De eerste ervaringen met een PDA waren goed bevallen echter de iPaq 1915 wat toch nogal beperkt en het belangrijkste gemis was ‘connectiviteit’. GPS voor Navigatie kon enkel via een ingewikkelde constructie met IrDa, en internet was alleen mogelijk indien aangesloten via de PC. De Toshiba e740 had ingebouwde WiFi, en GPS kon via een directe aansluiting.  Voor mij was deze PDA toch ook best bijzonder, dit was mijn eerste grotere aankoop (rond de €400) via internet (ebay).

2005: Qtek 2060

Na mijn goede ervaringen met een PDA wilde ik eigenlijk “best of both worlds”. De Qtek 2060 was dan ook een PDA met ingebouwde telefoon functionaliteit. Eigenlijk heel erg vergelijkbaar met de huidige smartphones. Je kon naar hartenlust apps (Pocket PC / Windows CE) installeren maar tevens ook bellen en smssen.

Echter na kort gebruik vond ik zo’n ‘joekel’ van 130x69mm aan mijn oor toch wel beetje vreemd.. vandaar dat ik deze weer verkocht heb en de iMate JAmin had aangeschaft.

Afmetingen: 130x69x19 mm.

Opvallend:  Huidige telefoons (anno 2014) zijn vaak al groter als die ‘joekel’ van 2005! Ze zijn wel een stuk dunner, dat dan wel weer..

2005: iMate JAMin (Qtek S200)

De iMate JAMin (gemaakt door HTC), bij velen bekend als de Qtek S200 (opvolger van de populaire S100) was voor mij eigenlijk de ideale combinatie, goede functionaliteit qua apps (Windows Mobile 5.0) als hardware: Bluetooth, 2.0MP camera, IrDa, fraai touchscreen (met stylus), Quad band, 65k, groot kleuren display! Stylus kon netjes in de telefoon opgeborgen worden. Echt een super telefoon / pda combinatie in een handzaam formaat! Grappig aan dit toestel was de ‘selfie’, nee nog geen front camera, maar wel een klein spiegeltje aan de achterkant, en door de hardwarematige camera knop kon je dan eenvoudig selfies maken!

De iMate had ik zonder abonnement gekocht voor zo’n €500 dus ik wilde er toch wel wat langer mee doen.. echter na een jaartje ging het externe speakertje stuk.. bellen ging nog wel, maar horen dat ik gebeld werd niet. Dit heb ik een tijdje volgehouden maar omdat ik nog garantie had besloot ik een nieuw toestel (zie Dopod S300) te kopen zodat ik de iMate JAmin kon opsturen.

Deze iMate is ook mijn eerste telefoon waarmee ik ben gaan “experimenteren”. Net nadat ik ‘m terug had van de reparatie wilde ik er een andere / nieuwere Rom op te zetten.. eerst stappen waren niet zo succesvol gezien ik de telefoon,  een week nadat ik ‘m terug had van de speaker reparatie, ‘gebrickt’ had. Gelukkig hebben ze de telefoon (nogmaals) onder garantie hersteld. Tja aldoende leert men.

Afmetingen: 109x59x18 mm

2006: Dopod S300 (Qtek 8500 / iMate Smartflip)

Omdat deze telefoon eigenlijk alleen bedoeld was voor de tijd dat de iMate JAmin in reparatie was wilde ik het niet al te duur te maken en besloot ik om eens een telefoon in China te bestellen. Voor iets van €180 euro heb ik toen de Dopod S300 gekocht, de Chinese variant van de Qtek8500, ook uit de fabriek van HTC. Ondanks dat het geen touch screen was heb ik deze telefoon nog lang met plezier gebruikt. In principe kon hij alles wat de iMate JAmin kon, maar dan op een veel kleiner scherm en zonder touch screen. De bediening via de toetsen werkte toch wel erg prettig in één hand. En zelfs TomTom kon op die kleine flip telefoon geïnstalleerd worden. Deze telefoon draaide ook Windows Mobile 5.0. Initieel met een chineese Dopod Rom, maar later heb ik een Nederlands Rom van Qtek op gezet.

Afmetingen: 98x51x16 mm

2007: HTC Touch Dual

Toch wel leuk, bij iedere telefoon word ik weer enthousiast als ik aan die tijd terug denk, en deze toch wel weer in het bijzonder. Met de eerdere Dopod had ik ervaren hoe fijn toetsbediening was, maar het touch screen van de iMate JAmin was toch ook wel fijn voor een aantal zaken. Nou deze Touch Dual was weer “best of both worlds“! Een zogenaamde “Slider”, een uitschuifbaar toetsenbord en een groot touchscreen. Inmiddels met Windows Mobile 6.0.

Leuk om te vermelden is dat HTC al jaren lang telefoons maakte (sinds 1997) en dat deze onder allerlei namen op de markt kwamen (Qtek, iMate, Dopod, Orange SPV etc..), maar met de Touch telefoonserie is HTC onder eigen naam telefoons gaan uitbrengen!

Bijzonder aan deze telefoon was de front camera! Video bellen was beetje in opkomst maar nog niet echt tot de gewone gebruikers door gedrongen. HTC had hier op zich goed op ingespeeld door toestellen in die tijd met een front camera uit te rusten. De echte doorbraak bleef echter nog even uit.. later nog meer hier over.  Verder had deze telefoon ‘HTC TouchFlo’ waardoor je de meeste handelingen ook prima met de vingers kon uitvoeren! (stylus zat overigens in de telefoon verwerkt).

Opvallend: deze telefoon had geen Wifi! Deze telefoon was destijds het neusje van de zalm, en WiFi had daar gewoon bij gehoord! Mijn verklaring hiervoor was: Telefonieproviders wilden mensen forceren om de data verbinding te gebruiken. Ik had in die tijd een onbeperkt data abonnement (volgens mij voor €10), dus wat dat betreft waren ze in hun opzet geslaagd.. maar met de komst van iPhone was het snel afgelopen met onbeperkt data verkeer (tegen een lage prijs althans).

Afmetingen: 107x55x16 mm  Scherm: 2.6 inch

2008: HTC Touch HD

Met de HTC Touch HD had HTC weer een prima toestel gemaakt, echter één ding stoorde mijn behoorlijk: De uitstekende lens op de achterzijde! De telefoon bedienen terwijl deze op de tafel lag was een ramp.. hij wiebelde dan heen en weer. Verder was het wel een fijn toestel die al behoorlijk aan de hedendaagse toestellen doet denken met z’n vinger vriendelijke interface (Touch Flo 3D) en z’n 3.8 inch grote scherm met een resolutie van 480×800. Iets wat de budgets smartphones van tegenwoordig nog maar net hebben!

Met deze telefoon ben ik weer vlijtig gaan experimenteren met ‘custom roms’. HTC was inmiddels behoorlijk populair bij Rom ontwikkelaars van XDA Developers.

Bijzonderheden: Mijn eerste telefoon met ingebouwde GPS

Afmetingen: 115x63x12 mm Scherm: 3.8 inch

2008: iPod Touch

Eind 2007 was de iPhone beschikbaar in de verschillende landen, en in 2008 was de iPhone ook helemaal hip in Nederland. Zelf was ik er nog niet van overtuigd.. de eerste iphones misten nogal wat basis functionaliteiten vond ik. Maar langzamerhand werd ik door vrienden toch wel nieuwsgierig gemaakt naar al die apps waar ze over spraken. Om hier toch wat ervaring mee op te doen besloot ik tot de aankoop van een iPod touch. Wat dus in de basis een iPhone zonder telefoon functie had. Prima om wat te spelen met apps.

Ik moet zeggen al snel las ik meer mail op mijn iPod dan op mijn telefoon. Het was toch allemaal wat gelikter en vinger vriendelijker dan dat Windows Mobile wat ondanks het TouchFlo interface van HTC de boot leek te missen..

2009: HTC HD2

Mijn telefoon contract was weer eens afgelopen dus tijd voor een nieuwe telefoon. En wat een beest was de opvolger van de touch HD: de HD2!  De HD2 draaide op de laatste versie (ooit) van Windows Mobile. Versie 6.5 met een geüpgrade touchFlo genaamd HTC Sense UI. Windows Mobile was inmiddels wel wat verouderd, maar de HTC HD2 bleek de ultieme telefoon voor Rom ontwikkelaars. Al snel verscheen de eerste Android Rom die je als soort van ‘dual’ boot kon opstarten. Later zijn ook diverse Windows Phone versies (opvolger van Windows Mobile) verschenen voor de HD2. Nu, 5 jaar later kun je nog de meest recente versie van Android (v4.4) op deze telefoon draaien! Maar wat dacht je van Ubunto en Meego? Ook hier zijn Roms voor beschikbaar voor de HD2!

Los van dat de camera van de HD2 ook uit stak vond ik dit een mooi toestel. De verhouding scherm / telefoon afmetingen was super! Iets waar bijvoorbeeld Appel met hun iPhones een zouden moeten kijken!

Afmetingen: 120x67x11 mm Scherm: 4.3 inch.

2010: iPad

Door het gebruik van de iPod was ik toch wel enthousiast over Apple geworden, en na het zien van de eerste beelden van de iPad moest ik er ook één hebben. Omdat deze in Nederland nog niet verkrijgbaar was ben ik op een zaterdagochtend in de auto gestapt en 100km Duitsland ingereden (Keulen) om een iPad te kopen. Vooraf gebeld of ze nog op voorraad hadden, dat wel. Prima, daar aangekomen bleek dat ze alleen nog de 64GB versie beschikbaar hadden (kostte €200 extra) en pinnen met een Nederlandse bankpas was ook niet mogelijk. Uiteindelijk met Creditkaart kunnen betalen echter daar kwam dan weer een fikse toeslag boven op.. maar goed, ik was niet voor niets een uur gereden.. ik moest en zou zo’n iPad mee naar huis nemen :)

Ik moet zeggen, ik heb geen moment spijt gehad. Vanaf het begin heb ik de iPad veelvuldig gebruikt, en niet alleen privé, maar ook zakelijk ging hij overal mee naar toe en werkte ik zoveel mogelijk ‘paperless’. Nu zo’n 4 jaar later gebruik ik te iPad nog regelmatig, echter doordat iOS nu niet meer bijgewerkt kan worden, kan ik ook de laatste apps niet meer gebruiken.. dus langzaam zal deze iPad 1 dan ook sterven of tot een veredeld foto lijstje worden omgevormd..

2011: HTC Incredible S

Een nieuw tijdperk is aangebroken met deze telefoon! Mijn eerste originele Android telefoon! En terugkijkend is dit toch wel de telefoon die voor mij geen enkel minpunt had! Ik heb die destijds ook met pijn en moeite doorverkocht toen ik de HTC One X inmiddels had.

De Incredible S was een fijn 4.0 inch toestel uitgerust met Android 2.3 maar standaard te up graden (OTA) tot Android 4.0. De 8MP camera maakte prima foto’s en zelfs een front camera (1.3MP) was weer aanwezig (HD en HD2 hadden deze namelijk niet).

Ik was zo tevreden met deze telefoon dat ik nooit heb overwogen om een custom Rom hier op te plaatsen.. naar mijn idee kon het alleen maar achter uitgaan!

Afmetingen: 120x64x12 mm Scherm: 4.0 inch Resolutie:480×800

2012: HTC One X

Het scherm van de HTC One X was onovertroffen. Alsof je naar een foto keek zo strak en zuiver was het beeld vanuit iedere kijkhoek. Verder waren ook foto’s net als bij de Incredible 8 Mega Pixels, en was ook de One X voorzien van een 1.3MP frontcamera. Veel enthousiaster kan ik over deze telefoon echter niet worden. Ik heb mij vanaf het begin mateloos geërgerd over die uitstekende lens.. en alsof dat nog niet irritant genoeg was, lag het glas ook nog vlak met de rest van de lens waardoor deze telefoon eigenlijk constant op z’n lens gelegd moest worden. Wat mij betreft was dat één van de grootste design missers van HTC.. mogelijk ben ik niet de enige die zich hieraan stoorde want het is daarna alleen maar bergafwaarts gegaan met HTC. Oh, dan ben ik nog vergeten dat ik het betreffende toestel na 3 weken al moest opsturen voor reparatie.. GPS bleek gelijk niet te werken. Omruilen voor een nieuwe toestel kon niet meer, dat was alleen mogelijk binnen de eerste 2 weken :S. Uiteindelijk heb ik de telefoon 3x moeten laten opsturen waar naar ze ‘m geruild hebben voor een ‘refurbished’ toestel.

Ik denk dat ik dit toestel effectief dan ook maar 3 maanden gebruikt heb.. daarna heb ik ‘m  geruild voor een iPhone 4 die ik ‘voor d’r bij’ wilde..

Afmetingen: 134x70x9 mm Scherm: 4.7 inch Resolutie: 720×1280

2012: HTC Flyer (7″ tablet)

De HTC Flyer was een impuls aankoop en eigenlijk niet het succes wat ik had verwacht. Ik geloof dat ik ‘m tijdens een iBood Hunt heb aangeschaft voor een redelijke prijs. Reden dat ik deze wilde hebben was de Pen (Scribe Stylus). Gedurende de periode dat ik de iPad zakelijk gebruikte vond ik het lastig om een vergadering te leiden en aantekeningen (op de iPad) te maken.. en (oog) contact met het team houden. Mijn idee was dus om de Flyer met z’n stylus te gebruiken om te kunnen ‘schrijven’ tijdens vergaderingen. Hoewel de Scribe Stylus prima functioneerde bleek het 7 inch scherm toch te klein voor mij, waarschijnlijk ook omdat ik de grote van de iPad gewend was.

Maar goed.. deze flyer was voor mij dus niet zo’n succes en hij ligt hier momenteel maar wat te liggen (bij interesse neem gerust contact op :))

Scherm: 7 inch. Android 3.2

2012: Galaxy Note 10.1 (tablet)

Omdat het schrijven op een tablet toch een optie was die ik belangrijk vond heb ik uiteindelijk de Galaxy Note 10.1 (met s-pen) aangeschaft. De Note is met z’n 10.1 inch net iets groter (langwerpiger) dan de iPad. Ik moet zeggen dat de s-pen beter en directer werkt dan de Scribe Pen van de Flyer (waar een batterij in moet overigens).

Ik heb de Note dan ook veel gebruik tijdens meetings en vergaderingen om aantekeningen te maken. De Note was ook bijzonder handig bij het brainstormen.. even snel wat ontwerpjes neer krabbelen, een architectuurplaatje schetsen..  allemaal geen probleem met de Note. Uiteraard verder met de volledige functionaliteit van de Android tablet en alle Apps die daar op te gebruiken zijn.

2013: iPhone 4

Ik gaf het eerder al aan: Mijn HTC One X heb ik omgeruild voor een iPhone 4. Financieel misschien niet de beste ruil, maar omdat ik graag wat wilde stoeien met een iPhone ben ik akkoord gegaan. De iPhone 4 heb ik vooral gebruik voor mijn blog. Diverse testjes en artikelen zijn dan ook in praktijk getest op die iPhone 4.

Naast wat ‘spielerei’ heb ik ook regelmatig Facetime gebruikt. Nu ik de iPhone weer doorverkocht heb baal ik hier toch wel van.. no more Facetime met vrienden in Zweden. Facetime werkt beter dan skype is mijn ervaring.

Reden dat de iPhone 4 verkocht is: Sparen voor een iPhone 6 :)

2013: Wolfgang AT-AS45IPS

De Wolfgang AT-AS45IPS is voor mij een heel bijzonder toestel: Zoals je in voorgaande hebt kunnen lezen heb ik meestal toch wel ‘high-end’ telefoons gehad. Maar mede door de frustratie van hoge telefoonrekeningen (toestelprijs zit uiteindelijk toch in je abonnement) en het feit dat ik toch ook wel wat baalde van de HTC One X heb ik toen de Wolfgang gekocht.. gewoon om eens te proberen eigenlijk.

Voor mijn werk kreeg ik destijds een extra telefoon (een HTC met Windows Phone) maar na twee weken had ik er al schoon genoeg van om 2 telefoons mee te slepen, en dat Windows Phone kon me ook niet echt bekoren.. dus al snel heb ik de werk telefoon terug gegeven en de werksim in mijn Wolfgang erbij gestopt: Één telefoon en toch bereikbaar en kunnen bellen op beide nummers. Ik was verkocht! Hoewel het scherm minder uitmuntend was den de HTC One X of zelfs eerdere HTC’s was ik toch heel tevreden over mijn Wolfgang, hij kon eigenlijk alles wat nodig was en de foto’s waar behoorlijk acceptabel. Alleen bij weinig licht vallen de foto’s tegen.

Een (persoonlijk) minpuntje in het begin was het Wolfgang logo.. ik vond het toch wel vervelend om met een ‘Aldi’ telefoon aan mijn oor te lopen. Ik ben toen dus op zoek gegaan naar een Case voor mijn Wolfgang.. dat bleek nog niet zo eenvoudig maar uiteindelijk was ik toch wel succesvol. Na die eerste zoektocht zijn er nog velen gevolgd en inmiddels biedt de RamonsGadgets Webshop het grootste assortiment aan Wolfgang Hoesjes van Nederland! Dus wat dat betreft is de AT-AS45IPS voor mij toch wel heel bijzonder geweest. Zonder die telefoon was mijn Webshop mogelijk nooit ontstaan!

Afmetingen: 131x67x11 mm  Beeld: 4.5 inch  Resolutie: 540×960

2013: Wolfgang AT-AS50SE

Terug naar ‘High-End’. In de loop van 2013 heeft Wolfgang nog verschillende modellen uitgebracht, maar over het algemeen minder of vergelijkbaar qua specificaties met van de AT-AS45IPS. Echter in September legde de Aldi de Wolfgang AT-AS50SE in de schappen. Met een prijs van €339 flink duurder dan alle eerdere wolfgang modellen. Mij leek dit wel wat, ik had inmiddels vertrouwen in Wolfgang, en de specificaties waren veel belovend: Quad core, maar vooral het Full HD scherm sprak mij aan! 1920×1080 op een 5.0 inch scherm, gelijk aan de Samsung S4 die eerder in 2013 op de markt was gekomen.

Wat ik ook zo bijzonder vond / vind: De AT-AS50SE heeft een flits aan de voorzijde! Ja, een echte ‘selfie’ flits. En met een front camera van 5.0MP kun je aardige selfies maken. De hoofdcamera had overigens 13MP dus al met al behoorlijk goede specificaties die je nu nog maar nauwelijks in de huidige top modellen terug ziet.

Ondanks de belofte van de uitstekende specificaties heb ik deze telefoon maar weinig gebruikt. Initieel heb ik ‘m niet (dagelijks) gebruik omdat ik nog geen hoesje had, en ook dit toestel heeft een vervelende uitstekende lens (waarom toch altijd??) die vrij snel beschadigd (voor mijn gevoel) hierdoor heb ik dus lange tijd gewacht om ‘m in gebruik te nemen.. Eenmaal in gebruik werkte de GPS niet of nauwelijks.. Echt stuk lijkt hij niet, maar vanuit de auto krijg ik gewoon weg geen fix, ik heb zelfs even met een externe GPS ontvangen rond gereden als ‘work around’. Ik moet deze telefoon dan ook nog op sturen ter reparatie van de GPS, maar zoals gezegd.. is een lastig iets omdat de GPS het in de gewone buitenlucht wel redelijk lijkt te doen.  Verder vind ik de langwerpige vorm van de AT-AS50SE ook niet bijzonder mooi en niet echt praktisch. Al met al is deze telefoon geen succes geweest.

Maar goed op een gegeven moment kwam de AT-AS50HD bij de Aldi te koop. Toen ik deze eenmaal in m’n handen had voelde deze toch wel erg mooi.. ik heb ‘m tot heden dan ook nog niet los gelaten.

2014: Wolfgang AT-AS50HD

De AT-AS50HD is de opvolger van mijn AT-AS50SE. Het scherm is wel minder qua resolutie en ook beide camera’s zijn van mindere qualiteit. De CPU is echter gelijkwaardig, en deze telefoon heeft weer de mogelijkheid voor een MicroSD (had de AT-AS50SE niet).

Maar ondanks dat het een mooi toestel is en de meeste dingen doet wat hij moet doen ben ik toch niet geheel tevreden. Zo vind ik de Camera niet goed (foto’s zijn allemaal net niet scherm) en is de GPS niet stabiel waardoor er in Runkeeper soms flinke sprongen gemaakt worden.. Mogelijk dat een factory reset helpt.. maar ik heb momenteel geen zien om weer alles opnieuw te installeren en in te stellen gezien ik meer dan 100 apps geïnstalleerd heb.

Conclusie

Ik heb toch wat meer devices versleten dat ik initieel zo dacht.. daarbij heb ik nog maar alleen de veel gebruikte producten genoemd ;)

Wat ik wel grappig vind om te zien hoe de mode verandert.. Telefoons begonnen vrij groot en moesten toen klein, kleiner kleinst zijn. Tegenwoordig moet het vooral groot, groter, grootst zijn wil je nog indruk kunnen maken. Zelfs Apple wat lang vast hield aan 3.5 inch is overstag gegaan. Zelf ben ik helemaal geen fan van die grote toestellen en vind ik mijn huidige 5.0 inch al te groot. Helaas is het zo dat de beste toestellen ook gelijk het grootst worden. Waarom niet gewoon top specificaties in een toestel van 4.5 inch? Zou toch perfect zijn?

Verder valt mij op dat de laatste jaren relatief weinig echte vooruit gang is geboekt.. een wat snellere processor, een betere camera en vooral grotere schermen (wel of niet gebogen) maken op mij geen indruk. Touch ID, NFC? Ik weet het nog zo net niet.. leuk voor enkele niche toepassingen maar zo spectaculair is het volgens mij ook niet.

Wearables? Ja, daar zit wel toekomst in, want wie wil nu constant met zo’n 5.5 inch ding rond lopen als je voldoende info op je smartwatch kunt tonen? Wordt de trend toch weer klein, kleiner, kleinst?

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets

View Comments (1)

  • Leuk artikel, leest lekker weg en herinnert mij aan mijn mobile device history die (niet verwonderlijk) erg parallel loopt aan de jouwe ;-) Wel effe spellchecken de volgende keer :-D

    Benieuwd of je net zo tevreden gaat zijn met de iPhone6 (pak de 64Gb !) als ik nu ben. Mijn beste toestel ooit met elke dag weer een verwonderend goede batterijduur (in vergelijking met de iPhone 4/5 die ik hiervoor had !)
    Ik lees het vast nog wel terug in de blog... Keep up the good work !!!

Related Post