X

Review: Draadloze bluetooth headset – Sudio Vasa Bla

Een lichtgewicht draadloze headset – Heerlijk die vrijheid!

Een minimale handleiding maar binnen 10 seconden heerlijk draadloos naar kwalitatief goed geluid / muziek luisteren, wat wil je nog meer? Oké, perfect is hij misschien niet maar deze minimale headset van Sudio heeft een mooi design en doet wat hij moet doen en dat doet hij goed! Denk je na het lezen van deze blog dat lijkt me wel wat, dan vind je aan het einde een kortingscode voor 15% korting en tijdelijk krijg je er (ten tijde van schrijven) een Sudio hoesje bij!

Eerste indruk

Eerste wat mij gelijk opviel is de mooie stevige doos waarin de Sudio Vasa Blå geleverd wordt, hieraan zie je dat er veel aandacht aan dit product is besteed! Na openen zie ik 2 kleine doosjes en tot mijn verbazing zit in het kleinste doosje de headset. Zeer compact! Naast wat accessoires zit er een soort van snelstartgids en een handleiding bij. De handleiding is in 18 talen waaronder Nederlands, er staat vooral in wat je niet moet doen. Wel handig is de info m.b.t. de batterijduur. De “Quick Start” handleiding, een dubbelzijdig bedrukt kaartje van creditkaart formaat beschrijft voldoende.

Accessoires

  • Er zitten 4 verschillende extra oordopjes bij van klein tot groot, voor ieder formaat oor zou er wel één geschikt moeten zijn.
  • Een mooi lederen opberg mapje met drukknop sluiting.
  • Metalen clipje, een soort van dasspeld waarmee de headset aan kleding bevestigd kan worden.
  • Oplaadkabeltje met Micro USB aansluiting.
  • Een fancy Quality Check / garantie kaartje.

In gebruik name bluetooth headset

Iedereen die bekend is met het gebruik van bluetooth heeft in no time deze headset gekoppeld:

  • Druk 5 seconden de Play knop op de headset, deze begint dan rood te knipperen.
  • Start bluetooth op telefoon en zoek naar devices. Selecteer de Sudio VASA BLA en klaar ben je.

De headset heeft aan de linker kant een kleine accu die middels het bijgeleverde (micro USB) kabeltje via een USB poort / lader opgeladen kan worden. Een lader wordt niet meegeleverd. Aan de rechter kant zit de bediening met 3 knoppen: Harder  / Play / Zachter. De Play knop is multifunctioneel:

  • 5 seconden indrukken om koppelingsmodus te activeren.
  • 3 seconden indrukken om aan / uit te zetten.
  • Tijdens afspelen muziek: pauze / hervatten
  • Tijdens (binnenkomende) telefoonoproep: aannemen / ophangen

Bediening op IOS devices wijkt wat af van Android. Bij IOS lijken iets extra functies te worden ondersteund.

Gebruikers ervaring Sudio Vasa Bla

De ingebruikname was in ieder geval super eenvoudig. De bediening van de knoppen spreekt ook voor zich maar wat mij opvalt is dat het toch even zoeken is om de (juiste) knoppen te vinden. Ook merk ik dat ik bij de bediening al snel even aan een oortje trek waardoor deze scheef komt te zitten. Maar goed, dit doe je niet vaak en is wellicht een kwestie van wennen.

Lastiger is het om de juiste maat oordopjes te vinden. Naast de oordopjes die er standaard op zitten zijn nog 4 verschillende maten meegeleverd. Mogelijk 3 andere maten, één lijkt even groot als de standaard dopjes. Zelf vind ik de in-ears hoofdtelefoons met die rubberen dopjes altijd lastig, ik denk dat ik vreemde oren heb :)  Hoe wel de standaard dopjes niet slecht zaten heb ik de kleinste tot de grootste geprobeerd. Bij de kleinste valt op dat de geluidservaring een stuk minder is. De bassen vallen helemaal weg doordat de dopjes niet afsluiten. Terwijl ik deze review schrijf heb ik de grootste dopjes in. Het geluid en dan bedoel ik vooral ook de bas, blijft goed, ook als ik wat wilder mijn hoofd beweeg. Nadeel van de grootste dopjes vind ik dat de headset wat meer uit mijn oren steekt en door de toch wat stugge platte kabel flapperen de batterij en bediening meer rond i.p.v. langs mijn hoofd te hangen. Bij de kleinste dopjes had ik dit minder.

Het proberen om de juiste maat dopjes te vinden is denk ik het belangrijkste voor de (geluids) ervaring van deze headset. Heb je eerder goede ervaring met deze rubberen oordopjes dan zul je met de Sudio Vasa Blå ook geen problemen ervaring, juist omdat er zoveel maten zijn meegeleverd is er vast de juiste maat voor jou bij.

Eenmaal de juiste maat gevonden kan ik concluderen dat deze oordopjes zowel voor als nadelen hebben. Het voordeel is dat je weinig hoort van de omgeving waardoor je puur kunt genieten van muziek. Wil je ongestoord werken dan is dit ook perfect, je bent niet snel afgeleid. Het nadeel is dat je weinig hoort van de omgeving waardoor je deze eigenlijk niet moet indoen als je ook ‘sociale interactie’ met huisgenoten of collega’s wilt hebben. Ook in het verkeer vind ik dit niet veilig, je hoort gewoonweg te weinig.

De accuduur heb ik nog niet helemaal getest. Ik heb de hoofdtelefoon nu zo’n 5 uur op, gelijk uit de doos dus zonder opladen. Volgens het boekje zou de headset zo’n 8 uur mee moeten gaan bij actief gebruik en 10 dagen in stand-by modus, theoretisch dus genoeg voor een normale werkdag (met pauzes).  Overigens is mij niet duidelijk wat de stand-by modus is, mogelijk dat deze wel gekoppeld is maar verder geen muziek wordt afgespeeld. Volgens de beschrijving kun je aan het lampje van de telefoon zien of de batterij van de headset bijna leeg is. Ik gebruik momenteel een Samsung Galaxy S6, Android dus. De batterij indicatie d.m.v. het lampje op de telefoon lijkt niet te werken. Ik vermoed dat dit wel iPhones werkt. Volledig opladen van een lege accu zou 2 uur duren.

UPDATE: Als de accu bijna leeg is hoor je enkele piepjes, deze blijven om de +/- 20 seconden komen en na enkele minuten gaat de headset uit. Begint deze dus te piepen kun je ‘m beter gelijk gaan opladen anders is het alleen nog een paar minuten irritant.

De bijgeleverde bevestigingsclip is een leuk idee maar ik heb het nog niet door of vind het in ieder geval niet fijn, persoonlijk denk ik dat het design niet klopt waardoor de headset er een beetje onhandig inhangt en de clip scheef getrokken wordt hetgeen mij irriteert. Sowieso vind ik het bevestigen van de kabel in de clip een beetje tricky. Ik ben bang dat ik de kabel stuk trek als ik dat vaak zou doen, maar aangezien voor mij de clip geen succes is zal dat niet gaan gebeuren :D

Qua functies is het handig dat er ook gebeld (telefoon / skype / whatsapp etc) kan worden met deze headset. Hoewel ik bellen met dit soort dopjes in de oren niet prettig vind is het handig dat het wel kan.

Het bijgeleverde opbergmapje ziet er mooi luxe uit. Wel moet je de headset er een beetje inproppen, een mooi opbergdoosje waar je de headset netjes in kunt leggen zou ik liever zien.

IOS vs Android

Op de quick start staan er voor IOS devices meer functies beschreven. Zo zou op IOS ook voor en achter uit gespoeld kunnen worden terwijl dit bij Android niet staat aangegeven.

Verbeterpunten?

Misschien ben ik kritisch maar ik had graag gezien dat de accu en het bedieningspanel even groot zijn / zelfde vorm zouden hebben,  maar vooral dat ze op gelijke afstand van de oordopjes zouden hangen. Ook zou het kabeltje tussen de deze elementen en de oortjes iets flexibeler mogen zijn waardoor het geheel wat mooier langs je (of mijn) hoofd zou vallen. Nu steekt het geheel wat uit hetgeen ik niet fraai vind.

Verder is de accu is wat abrupt leeg. Op de een over andere manier een indicatie van hoe val de accu nog is zou welkom zijn. Nu komt het er eigenlijk op neer dat je gewoon telkens moeten zorgen dat het helemaal gevuld is, alleen zo weet je hoe lang je nog hebt.

Verder zou het design van de bevestigingsclip beter kunnen. Het idee is goed maar nu is deze voor mij niet prettig in het gebruik.

Specificaties

  • Behuizing: Composiet, Aluminium
  • Afwerking: Hooggepolijst metaal
  • Model: In-ear, Bluetooth 4.1
  • Gewicht: 22 gram (behuizing)
  • Bereik: 10 meter
  • Batterijduur: 8 uur (actief), 10 dagen (standby)
  • Laadduur: 10 minuten (snel), 120 minuten (vol)

Driver:

  • Type: 10.2 mm Dynamische Luidspreker
  • Gevoeligheid: 112 dB SPL @ 1 kHz
  • Impedantie: 32 Ohm @ 1kHz
  • Frequentie: 18 Hz – 23 kHz

Over Sudio, het bedrijf achter deze fraaie headset

De naam Sudio herinnert aan een voorval in New York, waar één van de oprichters van Sudio, Phil Collins zag prutsen met zijn hoofdtelefoon. Door de frustratie van het niet aan kunnen bieden van een beter alternatief kon hij tijdens een moment van oogcontact slechts zeggen: “trust me I know the feeling.” De naam Sudio is een hommage aan Phil Collins’ hit Sussudio en de vastberadenheid om van de onderneming een succes te maken komt van deze anecdote. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zweden / Stockholm.

Sudio staat voor elegante producten met studio kwaliteit geluid en een verfijnde en minimalistische stijl. Zij hopen dat hun klanten trots zijn om hun hoofdtelefoons te dragen en te gebruiken. Zij streven naar perfectie in alle aspecten van hun klantenservice en proberen hun klanten altijd een fantastische ervaring te geven met hun merk.

De website is ook Nederlandstalig en de verzending naar Nederland is gratis. Mijn headset is na 2 dagen door DHL afgeleverd.

Conclusie

Sudio zelf spreekt van geluid van Studio kwaliteit. Ik ben geen audiofiel maar ik ben absoluut tevreden met de geluidskwaliteit. Let wel dat je moet zorgen dat je de juiste maat oordopjes gebruikt anders zal veel kwaliteit verloren gaan.

Wat mij vooral bevalt aan deze headset is de vrijheid die je ermee hebt. Je merkt nauwelijks dat je deze in hebt, geen pijnlijke oren of druk op je oren zoals een on-ear hoofdtelefoon. De (theoretisch) accu duur van 8 uur actief / 10 dagen stand-by vind ik prima voor zo een compact ontwerp. Een mooi ontwerp is het zeker ook.

Van de verbeterpunten vind ik de te stugge kabel het vervelendste, daardoor valt de hoofdtelefoon niet mooi langs het hoofd naar beneden maar steekt deze links en rechts wat van je hoofd af, althans met mijn model oren. Wellicht dat niet iedereen daar last van heeft.

De huidige prijs is €90. Volgens mij is dit een redelijke voor een goede en mooi afgewerkte headset als deze. Met onderstaande code krijg je 15% korting!  Ten tijden van schrijven krijg je er ook nog een gratis Sudio telefooncase bij (Alleen bepaalde iPhone of Samsung modellen).

Kortingscode voor Sudio Webshop: ramonsgadgets15

Link naar webshop van Sudio: Sudio Webshop.

 

Gerelateerde producten

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post