Link2SD (Root rechten vereist)
Gebrek aan werkgeheugen
Ik zal eerst mijn probleem (en dat van velen met mij) uitleggen: Het werkgeheugen is het geheugen waar standaard je Apps en App data worden opgeslagen. De meeste telefoons hebben een werkgeheugen van 500MB tot 1GB. 500Mb is voor iemand die graag Apps installeert sowieso al erg krap, maar zelf heb ik 1GB en liep ik constant tegen de ‘grenzen’ van het geheugen aan (‘onvoldoende geheugen’ melding).
Standaard biedt Android tegenwoordig de opties om verschillende Apps te verplaatsen naar microSD. Dit is sowieso een must! Doe je dit niet, dan gaat het namelijk wel heel snel met je werkgeheugen. Ik geef al aan ‘verschillende Apps’, want lang niet alle Apps ondersteunen dit. Daarnaast is het zo dat de meeste Apps toch nog (aanzienlijke) ruimte van je werkgeheugen blijven opsnoepen omdat de App data niet verplaatst wordt. Enkel de programmabestanden worden met die methode verplaatst. Dus ondanks dat je altijd alles netjes ‘standaard’ op je SD kaart installeert zal je werkgeheugen steeds voller raken.
Link2SD, wat doet dit eigenlijk?
De kracht van de gratis Link2SD versie is dat je naast de standaard verplaatsbare apps ook andere apps kunt verplaatsen. Dit helpt dus alweer om wat extra vrij werkgeheugen te krijgen. De betaalde versie van Link2SD (€1,63 ten tijde van schrijven), biedt echter ook de mogelijkheid om de ‘data’ te verplaatsen, en daarmee kun je dus echt veel ruimte vrij maken. Link2SD verplaatst de data naar je MicroSD kaart en ‘linkt’ deze vanuit de oorspronkelijke locatie. Voor je telefoon lijkt dit dan nog op je interne geheugen te staan.. Android wordt dus een beetje voor de gek gehouden op deze manier.
Dit laatste, verplaatsen van data naar MicroSD is wat moeilijker. Omdat het wel de bedoeling is dat je Data veilig blijft moet er namelijk een extra partitie op je MicroSD kaart gemaakt worden. Een partitie die je niet zomaar kunt uitlezen via de computer.
Onderstaand lees je hoe je deze partitie kunt creëren.
Aanmaken Extra Partitie op je MicroSD Kaart
WAARSCHUWING: Wat hier volgt heeft invloed op de gegevens van je MicroSD kaart. Alvorens hiermee aan de slag te gaan maak een goede back-up van alle data op je MicroSD kaart!
Er zijn meerdere manieren en tools om een MicroSD kaart te partitioneren. In deze handleiding zal ik gebruik maken van ‘minitool Partition Wizard’.
Wil je een MicroSDHC kopen dan kan de partitie voor je aangemaakt worden alvorens deze verzonden wordt. Zie dan producten onder aan dit bericht.
1. Maak back-up van je SD
kaart. Ik gebruik een Multikaartlezer om mijn SD aan de PC te koppelen. Mogelijk kun je dit ook via de USB Storage mode via je telefoon doen, echter voor dit soort werkzaamheden raad ik dit af.
2. Download en installeer de ‘minitool Partition Wizard’
3. Start Minitool en Selecteer de Partition Wizard.
Je krijgt nu een overzicht van al je schrijven. Kijk hier even goed naar en zorg dat je de correcte schijf (SD) selecteert anders ben je straks waardevolle gegevens kwijt!
4. Selecteer de Schijf van de SD kaart (in mijn geval J:SAMSUNG8GB)
5. Klik er met de rechtermuisknop op en kies voor “Delete”, de bestaande partitie wordt nu verwijderd
6. Klik er vervolgens met de rechtermuisknop en kies voor “Create”: eerst wordt de ‘gewone’ partitie aangemaakt die als opslag voor bijvoorbeeld muziek en foto’s gebruikt wordt.
Belangrijke instellingen: Primary en FAT32. Kies de ‘Partition Size’ zodanig dat je minimaal zo’n 2000MB overhoud voor gebruik als extra werkgeheugen. Stel alles juist in en klik “OK”.
7. Klik vervolgens rechts op het ‘unallocated’ stukje van de SD kaart en kies voor “Create”.
8. Belangrijke instellingen: Primary en EXT2, gebruik alle ruimte die je in de vorige stap hebt overgelaten (dit is default). Klik “OK”.
9. Beide partities zijn nu ingesteld. Klik linksboven op “APPLY’ om de wijzigingen toe te passen. Dit duurt even.
10. Sluit de partition Wizard af en kijk via de Windows verkenner naar je schijven. Wat opvalt is dat je alleen de eerst aangemaakte partitie zult zien. Dit is normaal, de andere is immers aangemaakt speciaal voor de telefoon.
11. Kopieer de ‘oude’ gegevens van de SD kaart terug naar de nieuwe (lege) partitie.
12. Je SD kaart is nu weer klaar voor gebruik in je telefoon en al je programma’s zouden weer als voorheen moeten werken. Uiteraard heb je nu wat minder geheugen (+/- 2GB) minder voor opslag van foto’s, muziek en dergelijke.
In Link2SD kun je nu de data ‘linken’ naar de nieuwe partitie op de SD kaart. Belangrijk voor het ‘werkgeheugen’ is de Data partitie. Gegevens over het geheugen van je telefoon kun je opvragen vanuit Link2SD -> Instellingen -> Opslag info. De data partitie staat boven aan. In onderstaande plaatjes is te zie hoe ik na verplaatsen van de ‘Basic-Fit’ app data, +/- 10mb meer geheugen vrij heb gekregen.
Vergeet niet, alle acties zijn op eigen risico en zorg dat je een goede backup van je SD kaart maakt alvorens je start!
Veel succes!
MicorSD kaartjes in Webshop
MicroSD kaartjes zijn ook via de webshop te koop. Tegen bijbetaling kan deze ook worden gepartitioneerd.
View Comments (6)
Bovenstaand probleem heb ik ook tab A, ook een poging gedaan bij mijn Galaxy S5, ook niet gelukt. Beiden geroot. Mogelijk bij de Tab 3 niet gelukt omdat de rootware (noem je dit zo?) lastig te vinden was. Maar wat ik mij al een hele lange tijd afvraag: voor mijn pc kan ik gewoon extra rom's in een sleufje 'prikken'. . . . Bestaat er ook zo'n mogelijkheid voor de tablets en GSM's? En anders waarom niet? lijkt mij toch veel eenvoudiger dan het probleem verplaatsen want dit is wat je doet met alle data naar SD zetten.
Belangrijk is om de volgorde goed aan te houden en ook dat beide partities primair zijn! Default wordt volgens mij een logische partitie aangemaakt, dit moet dus omgezet worden!
Heb hetzelfde probleem, 4 tot 5 keer geprobeerd maar steeds hetzelfde probleem ext2 is niet bruikbaar, maar wordt wel vermeld.
Ik heb vershillende sd kaartje van 32gb geprobeerd, met een verdeling van ongeveer 22gb FAT32 en 10gb EXT2.
Mijn telefoon is een geroote JEEP Z6
Bart Kunst
Ik heb nu link2sd geinstalleerd partities via minitool aangemaakt. Doe nu de sd kaart er in en mijn toestel vraag nu of ik de kaart wil gebruiken als intern geheugen, maar dan moet ik ook wissen en formatteren, dat lijkt me niet de juiste optie? Wat nu?
Hallo,
Ik deed precies wat gevraagd wordt om het werkgeheugen van mijn smartphone uit te breiden, zoals in de handleiding wordt gezegd.
Telkens als ik Link2SD opstart krijg ik een foutmelding na de volgende stappen:
1. Selecteer het bestandssysteem van de tweede partitie van je SD kaart: ik kies dan voor "ext2" (zo is die ook gepartitioneerd)
2. Ik druk op OK
3. En dan krijg ik de boodschap: "Laad script fout -- Laad script kan niet worden gemaakt -- not allowed to su"
Iemand die raad weet want ik sta nog wat in mijn startblokken voor dit soort dingen.
Alvast bedankt
Misschien een te eenvoudige vraag, maar is je telefoon geroot?
Andere vraag, puur uit nieuwsgierigheid, welke telefoon gebruik je?