X

Crowdfunding – Innovatie of oplichting?

Innovatie

Persoonlijk ben ik altijd wel enthousiast geweest over crowdfunding. Het geeft creatieve mensen de kans om hun ideeën uit te werken, ideeën die zonder crowdfunding vaak geen werkelijkheid zouden worden. Projecten zoals de Pebble Smartwatch kennen de meesten denk ik wel, maar er zijn ook projecten om bijvoorbeeld muziek, kunst, films of games te maken, natuurlijk ook leuk als je tot die doelgroep behoort. Wist je dat op Kickstarter de Games categorie zelfs de meeste succesvolle projecten heeft: 5.179 gefunde projecten met maar liefst met een totaal aan 335 miljoen dollar aan opgehaald geld! Mijn favoriete categorie is uiteraard Technology, deze categorie is goed voor 2.610 succesvol gefunde projecten.

Klinkt allemaal wel leuk allemaal, maar een tijdje geleden heb ik aan mijn eerste crowdfunding project meegedaan, helaas nog niet zo succesvol en de vraag is of ik mijn product ooit te zien krijg of dat ik gewoon mijn geld kwijt ben.. dus innovatie of oplichting, wat denk jij?

Ervaring IndieGogo

Ik heb enkele jaren geleden een mooie 47″ TV gekocht. De TV is redelijk ‘smart’ maar met wat hulp van een eZCast en/of Chromecast kan ik eigenlijk alles wat ik ermee wil. Wat ik echter wel graag zou willen is ‘ambilight’.  Gezien deze destijds behoorlijk duur waren heb ik dit niet gedaan en hoewel de prijs nu flink gezakt is, is mijn huidige TV nog prima en wil ik deze nog niet vervangen. Dus ben ik op zoek gegaan naar een ‘externe ambilight’ oplossing.

Na even zoeken kwam ik op Indiegogo terecht bij het ‘Zambilight’ project, een oplossing op basis van een Raspberry PI wat extra hardware, software en led stips. Voor een start prijs van $60 leek me dit het proberen waard. Uiteindelijk heb ik het DUO pakket besteld, 2 x de zambilight oplossing voor $100, goede deal toch?

Op 25 januari 2015 heb ik mijn ‘bijdrage’ aan het project betaald, levering voor mij zou ergens in maart starten. Diegene die eerder erbij waren zouden ‘m al eerder ontvangen. Tot maart wachten leek me geen probleem gezien het alleen maar een ‘nice to have’ is, het wachten hoort ook wel bij z’n crowdfunding project vind ik.

Geduldig heb ik de tijd laten verstrijken en ben ik begin maart eens op indiegogo gaan kijken of er nieuws gemeld was. Tot mijn verbazing constateerde ik dat veel mensen die de vroege versies verwacht hadden deze nog steeds niet ontvangen hadden, en dat terwijl wel gezegd was dat men gestart was met de verzending. Maar goed, niet ieder project loop volgens plan, en een project van een startup verwacht ik ook niet gelijk dat alles goed gaat.

Medio maart constateerde ik nog veel meer klachten, niemand had iets ontvangen en veel mensen begonnen geld terug te vragen, sommigen bevestigden dat ze ook geld terug kregen. Anderen besloten net als ik nog wat geduld te hebben. Zelf nadat ze aangaven dat Philips een ‘claim’ bij ze neergelegd had ben ik nog geduldig geweest, maar ik moet zeggen na het lezen van alle berichten ben ook ik nu erg sceptisch of ik nog ooit een product zal ontvangen. Het is al een tijdje stil qua officiële communicatie, iets wat ik persoonlijk erg slecht vind waardoor ik toch het idee krijg dat het oplichting is, althans dit project maar als ik de commentaren lees dan zou dit niet het eerste project zijn wat de boel flest. Indiegogo geeft blijkbaar niet thuis als je daar een klacht neerlegt. Zij pakken hun commissie en bemoeien zich er verder blijkbaar niet mee. Slechte zaak van Indiegogo.

Kickstarter – 99 dollar 3d printer!

Hoewel ik altijd al meer vertrouwen had in kickstarter is mijn eerste crowdfunding project waar ik aan deelgenomen heb op Indiegogo geweest, mogelijk ook mijn laatste op indigogo dan ook. Hoewel er vast ook slechte voorbeelden bij kickstarter te vinden zijn heeft voor mij kickstarter een betere naam, zeker om dat bekendere projecten zoals Pebble hier vandaan komen, dat geeft vertrouwen.

Vandaag zag ik weer een leuk project voorbij komen, dat is eigenlijk ook de reden dat ik weer ‘crowdfunding’ ben gaan bekijken. Ik zag een 3D Printer met een (kickstarter) prijs van $99! Juist ja, $99! Da’s wel erg goedkoop voor een 3D printer, reden dat ik hier dus wat sceptisch over ben. Het betreft het Tiko Project.

Ik moet zeggen dat het echt een fraai ontworpen printer is, eigenlijk de mooiste die ik heb gezien.. vraag is of deze ook werkelijkheid gaat worden?

Tiko Succesvol gefund

Het project is momenteel 2 dagen onderweg en ze hebben het beoogde bedrag van $100.000 reeds ruim overschreden ($391.000), de optie om de printer foor $99 aan te schaffen is dan ook niet meer beschikbaar. Momenteel kun je alleen nog mee doen tegen de beoogde consumenten prijs van $179. Schiet financieel natuurlijk niet op, maar dan ben je wel alsnog een van de eerste die deze printer ontvangt.

Echter hoe ziet het met “if it looks too good to be true it probably is” ? In geval van mijn Zambilight avontuur gaat deze spreuk denk ik wel op, maar gaat deze goedkope 3d printer echt werkelijkheid worden?

Ook ervaring met crowdfunding of heb je iets aan deze blog toe te voegen? laat gerust een berichtje achter, altijd leuk!

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post