X
    Categories: Artikels

Films en Series kijken op je TV

Het ‘klassieke’ TV kijken wordt steeds minder gedaan zeker door de jongere generatie. Zelf kijk ik ook nog nauwelijks ‘Live TV’, ik wil namelijk zelf bepalen wat en wanneer ik iets kijk. Met een Smart TV en diensten als Uitzending Gemist, RTL XL, HD Recorder, Netflix, HBO en de nieuwe Ziggo Horizon box kom je al een heel eind maar internet biedt natuurlijk nog veel meer dan via de reguliere kanalen aangeboden wordt, maar ook al je media (‘home’ videos, foto’s en je muziek archief) die op je PC staat is leuk om op je TV / Surround installatie af te spelen natuurlijk. Deze blog beschrijf ik mijn ervaring met een Raspberry Pi 2 Model B die als mediacenter ingericht is.

Uitgebreide mediacenter

Afgelopen tijd heb ik wat kunnen Stoeien met een Raspberry Pi met hierop Kodi (voorheen XMBC) geïnstalleerd en ik moet zeggen dat het eigenlijk heel eenvoudig werkt. ‘Vroeger’ dacht ik altijd dat een Raspberry Pi iets voor techneuten met te veel vrije tijd was, maar sinds ik ermee aan de slag ben gegaan valt dat reuze mee. Ik heb het meest rechten model getest: de Raspberry Pi 2 Model B met hierop ‘OpenElec’, een Operating Systeem met Kodi mediacenter geïntegreerd. Zodra de Raspberry Pi opstart start deze in Mediacenter modus (Kodi).

Kodi (voorheen XBMC)

Enkele jaren geleden heb ik wel eens XBMC op mijn mobiele telefoon (Android) geprobeerd maar toen kreeg ik dat niet echt aan de praat. XBMC is ooit gestart als XBox Media Center naar later is dit ook geschikt gemaakt voor andere systemen. Omdat XBMC dan ook de lading niet meer dekte, sterker nog XBMC heeft nog nooit gewerkt op XBox 360 en XBox One, is de naam veranderd naar Kodi. Kodi is inmiddels beschikbaar voor z’n 8 verschillende systemen waaronder ook de Raspberry Pi waarmee ik getest heb.

In de basis een Kodi een eenvoudig mediacenter. Je kunt er films, muziek en foto’s mee afspelen die je lokaal (SD, USB Opslag) of op je interne netwerk / NAS staan. Voor dit laatste moet je wel wat extra instellingen doen, zowel in Kodi al op je PC / NAS (instellen als mediaServer).

Voor wie geen Smart TV heeft of waarvan de Smart TV bepaalde functies niet (goed) ondersteunt zijn er diverse toevoegingen mogelijk (add-ons) om bijvoorbeeld Uitzendinggemist, RTL XL, Youtube,  Nederland24 en nog veel meer te kijken.

Legaal of niet?

Zoals net aangeven zijn er veel Add-ons voor Kodi beschikbaar, de eerder genoemde add-ons maken gebruik van officiële en legale bronnen maar er zijn ook zéér veel add-ons die het mogelijk maken om content uit andere bronnen af te spelen. Hierdoor is het mogelijk dat je de meest recente films, series en zelfs live sport mee kunt kijken, content waarvoor normaal een betaald abonnement voor nodig is. Is het Legaal? Dat is momenteel nog een lastige vraag, althans voor zover ik heb kunnen nagaan is er nog geen keiharde uitspraak door een rechter gedaan mbt het streamen van ‘content’ afkomstig uit een illegale bron. Dat met copyright beschermt materiaal niet meer gedownload mag worden zal inmiddels bekend zijn, maar bij Streamen werkt het anders, je download het materiaal eigenlijk niet, je kijkt het gewoon zonder het echt op te slaan. Hoewel tbv het afspelen ’tijdelijk’ iets wordt opgeslagen in het cache geheugen geldt dit niet als downloaden, althans volgens een uitspraak in een rechtszaak (bron):

"Kopieën op het computerscherm van de gebruiker en kopieën in het internetcachegeheugen van de harde schijf van die computer die door een eindgebruiker bij het raadplegen van een internetsite worden gemaakt, voldoen aan de voorwaarden tijdelijk te zijn, van voorbijgaande of incidentele aard te zijn en een integraal en essentieel onderdeel te vormen van een technisch procedé, alsook aan de voorwaarden van artikel 5, lid 5, van die richtlijn, en derhalve zonder toestemming van de houders van auteursrechten mogen worden gemaakt."

Bovenstaande is echter een uitspraak over het opslaan van ’tijdelijke’ content uit een legale bron. Voor ver ik heb kunnen nagaan is er nog geen uitspraak gedaan hoe het zit met content uit ‘illegale’ bron.  Het kan in ieder geval niet gezien worden als downloaden uit illegale bron, iets wat sinds April 2014 wel verboden is.

PS: Ik ben geen jurist, aan bovenstaande kunnen dan ook geen rechten ontleent worden. Heb je aanvullende informatie laat me weten dan vul ik het aan / corrigeer ik het.

Genesis Addon voor Kodi

Of het nu legaal is of niet, met verschillende Add-ons kunnen zeer veel films, series en audio streams bekeken en geluisterd worden. Eén van de populairdere Addons is Genesis. Genesis is een zéér complete Add-on waarmee je films en series kunt streamen. In combinatie met bijvoorbeeld een add-on van OpenSubtitles.org worden deze Films en Series tevens (automatisch) voorzien van nederlandse ondertitels.

Genesis biedt uigebreide ‘browse’ mogelijkheden die een beetje vergelijkbaar zijn met de mogelijkheiden van Netflix. Hoewel niet altijd alle streams (goed) werken is het een mooie add-on.

 

Raspberry Pi

Momenteel heb ik de Raspberry Pi enkele nog getest als Mediacenter. Hoewel Kodi ook beschikbaar is voor andere systemen ben ik erg positief over de Raspberry Pi (versie 2 Model B). Het is een klein kastje met veel mogelijkheden, wat ik fijn vindt is dat de bediening (van Kodi) eenvoudig mogelijk is via een smartphone (Kore of Yatse) maar door de ondersteuning van HDMI CEC werkt het ook met de Afstandsbediening van de TV, deze moet dan uiteraard wel HDMI CEC ondersteunen. Bij mij LG TV kan dit middels SimpleLink.

De snelheid van de Raspberry PI2 Model B is prima. Ik heb eigenlijk nooit een hapering in het systeem. Enige vertraging heeft enkel te maken met de snelheid van internen / streams, maar de bediening van alles werkt zeer soepel. één en ander werkt prettiger / directer dan de bediening Netflix via de Chromecast.  Dat brengt me nog bij een belangrijk punt: Momenteel is het niet mogelijk om Netflix via Kodi / Raspberry Pi af te spelen (ook niet als je net als ik een Netflix abonnement hebt). Er is wel een dienst die je kunt gebruiken om Netflix vanaf via je PC naar de Raspberyy / Kodi te sturen echter dit een een betaalde dienst van enkele dollars per maand.. (en dat komt bovenop je Netflix abonnement).

Conclusie

TV kijken is aan het veranderen. We willen onze eigen tijd indelen en niet onze leven laten bepalen door iets wat op TV is. Hoewel er veel (commerciële) diensten zijn waarmee we zelf kunnen bepalen wat en wanneer we TV kijken biedt een systeem als Kodi zéér veel mogelijkheden binnen één gebruiksvriendelijke interface. Of je nu gebruikt maakt van de legale content die in grote hoeveelheid aanwezig is of dat je streamt uit ‘alternatieve’ bronnen feit is dat Kodi gekoppeld aan je TV een Mediacenter is.. gebruik je een Raspberry Pi als hardware dan heb je tevens ook nog vele andere mogelijkheden hoe je deze hardware kunt gebruiken (mogelijk niets voor een latere blog, maar wil je meer weten kijk dan alvast hier).

Raspberry Pi kopen

Ik heb getest met de Raspberry Pi 2 Model B. Dit is de meest recente en snelste uitvoering. Er zijn ook eerdere modellen waarmee je vrijwel hetzelfde kunt, kies in ieder geval voor de ‘Model B’ versie omdat deze standaard voorzien is van Netwerkaansluiting en 4 USB poorten. Afhankelijk van je eigen kennis en tijd die je er in wilt steken kun je kiezen voor losse componenten of voor een complete ‘kit’. Heb je zelf reeds zaken als netwerkkabel, MicroUSB voeding (van bijvoorbeeld je Smartphone) en een MicroSD kaart dan kun je in principe volstaan met enkel het moederbord. Het Versie 1 moederbord is vanaf +/- €35 te koop, het is wel aan te bevelen om er een case bij te kopen.. ziet beter uit en ter bescherming van de elektronica.

Wil je een kit inclusief alle benodigde accessoires (case, kabels, lader, geheugenkaartje en eventueel Wifi en voor geïnstalleerde Noobs software wizard) kijk dan eens in de webshop. Momenteel kunnen 2 verschillende kits geleverd worden, mogelijk dat in de toekomst ook losse onderdelen toegevoegd worden. Bij vragen neem gerust contact op.

Meer Raspberry Pi accessoires en onderdelen:

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post