X

JIBO: De sociale robot voor in huis!

Het gebruik van Robots in de industrie is al jaren niet meer weg te denken, maar hoe zit het met een robot in huis? Honda werkt al jaren aan de een Robot genaamd Asimo. Asimo is een Robot die kan bewegen als een mens en kan dienen als hulp in het huishouden.. althans theoretisch want volgens mij is Asimo niet te koop. Zie hier een filmpje van Asimo in actie.

In Tegenstelling tot Asimo is JIBO wel te koop, althans pre-order is (weer) mogelijk. In tegenstelling tot  Asimo kan JIBO niet bewegen als een mens, maar JIBO is bedoeld als een ‘Sociale Robot’. Een robot waarmee je kunt praten. JIBO geeft je tips, houdt je agenda in de gaten en maakt foto’s van leuke momenten met vrienden en familie. 

Sociale Robot

JIBO is niet ‘bedreigend’ zoals robots die uit zich zelf kunnen bewegen, maar JIBO is een ‘kleine vriend’ waarmee je kunt communiceren. Een Beetje Siri, een Beetje Google Now met een grappig ‘uiterlijk’. Zoals in de intro aangeven, JIBO kan niet bewegen / lopen als een mens. JIBO zet je ergens neer en daar blijft hij staan. Enkel z’n ‘hoofd’ kan bewegen waardoor JIBO toch een beetje ‘leeft’.

Wat kan JIBO ?

  • JIBO kan kijken. Met 2 hoge resolutie camera’s kunnen gezichten herkent worden, kunnen foto’s gemaakt worden en kan men video bellen.
  • JIBO kan luisteren. Er is een 360 graden microfoon ingebouwd waardoor je vanuit een willekeurige locatie in een ruimte kunt praten tegen JIBO.
  • JIBO kan leren. Door AI (Artificial Intelligence) kan JIBO algoritmes leren en past JIBO zich aan aan je persoonlijke voorkeuren.
  • JIBO kan helpen. Eenvoudige taken van een persoonlijk assistent kunnen door JIBO uitgevoerd worden, agenda beheer en reminders voor afspraken bijvoorbeeld.
  • JIBO kan praten. Reminders en berichten kan JIBO je ‘mondeling’ mededelen.

Indiegogo succes

JIBO is een crowdfunding project op Indiegogo. Het project is reeds geruime tijd succesvol gefund. De teller staat nu op bijna 3 mln dollar! Er schijnt veel vertrouwen te zijn in dit project en door de grote vraag hebben ze besloten om het project te heropen voor Pre-order. Momenteel is JIBO dus weer te pre-orderen voor $749,-. De verwachte leverdatum is echter pas april / mei 2016 dus je zult nog even geduld moeten hebben.

Conclusie

Langzaam zien we robots ook in een huiselijke omgeving verschijnen, nu nog eenvoudige robot’s zoals bijvoorbeeld een automatische stofzuiger (iRobot). Geavanceerde Robot’s zoals Asimo zullen voorlopig nog niet voor consumenten beschikbaar zijn. JIBO kan geen ‘fysiek’ werk verrichten en je kunt je afvragen of het dan wel een Robot is. De makers noemen het een Sociale Robot, iets wat de lading wellicht wat beter dekt want zoals in het filmpje te zien is, is JIBO best sociaal.

Persoonlijk vind ik JIBO vooral grappig maar eigenlijk is het een soort Siri / Google Now combinatie in een leuk jasje. De kunstmatige intelligente voegt dan nog wat extra functionaliteit toe maar ook dit zal waarschijnlijk over niet al te lange tijd ook in tablets en smartphones beschikbaar zijn. Enige wat JIBO dan nog toevoegt is dat hij kan kan bewegen waardoor de camera extra mogelijkheden biedt.

Leuk speeltje maar tegen de tijd dat deze uitgeleverd wordt kunnen smartdevices waarschijnlijk vrijwel hetzelfde.

 

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post