X

Wolfgang AT-AS45LTE – Na een weekje ‘Hands-on’

Ervaring Wolfgang AT-AS45LTE

Inmiddels heb ik de Wolfgang AT-45LTE bijna in week in gebruik en wil ik mijn ervaring met jullie delen. Wat ik alvast vooraf wil verklappen is dat ik niet overal enthousiast over ben, maar dat ik over het geheel wel dusdanig tevreden ben dat deze telefoon (in ieder geval voor de komende tijd) mijn dagelijkse telefoon zal zijn. Eerder had ik de Wolfgang AT-AS50HD in gebruik, ook dit was een fijne telefoon, maar de LTE heeft toch enkele zaken die mij momenteel meer aanspreken.

Geheugen

Nog even snel terug naar mijn eerdere telefoon, de Wolfgang AT-AS50HD. Zoals je eerder hebt kunnen lezen in dit artikel over ‘rooten’ had ik mijn AT-AS50HD geroot en heb ik daarna het interne geheugen uitgebreid met een stukje van de MicroSD. Reden dat ik dit had gedaan is omdat ik ondanks het 1GB geheugen van de 50HD toch tegen geheugen meldingen aan liep. Op papier heeft de AT-AS45LTE evenveel werkgeheugen, maar inmiddels heb ik vrijwel alle mijn apps die ik regelmatig gebruik op de Wolfgang AT-AS45LTE geïnstalleerd maar ik heb nog geen melding over geheugen te kort ontvangen. Ter info: inmiddels zit ik op +/- 70 extra geïnstalleerde apps! Ik ben dus absoluut positief verrast over hoe de AT-AS45LTE omgaat met het geheugen. Dit kan komen omdat de 45LTE 8GB opslag geheugen heeft (50HD heeft slechts 4GB), maar het zou ik best kunnen dat Android 4.4 beter met met het geheugen om gaat.

Whatsapp backup terug zetten

Wat mij op viel mbt het geheugen: Bij het overzetten van Whatsapp kun je normaal volstaan met het kopieren van de Whatsapp backup naar je (nieuwe) MicroSD kaart. Als je dan Whatsapp opnieuw installeert wordt deze normaal herkent en wordt de backup terug gezet. Bij mij (op mijn AT-AS45LTE) werkte dit niet! Ik heb allerlei verschillende dingen geprobeerd, maar op geen wijze werd de backup vanaf de Micro SD herkent! Uiteindelijk kwam ik er per toeval achter dat de backup wel herkend werd als ik deze op het telefoon geheugen zetten! Dus herkent jouw wolfgang de Whatsapp backup niet, dan zet de backup over naar je telefoon opslag geheugen! Let wel dat dit lang kan duren als je veel media bestanden hebt omdat je de telefoon niet in USB modus kunt koppelen als je het interne geheugen wilt benaderen!

Processor Snelheid

Zoals ik tijdens mijn voorbeschouwing reeds vermoedde, heeft de Wolfgang AT-AS45LTE inderdaad een processor van Snapdragon. Dat is dus voor het eerst in een Wolfgang! In de benchmark test van Antutu is dit de snelste Wolfgang tot op heden: Eerder kwam de AT-AS45Q nog met een score van +/- 18500 als snelste uit de test, maar de AT-AS45LTE komt op 20500, wat vergelijkbaar is met een Samsung Galaxy S3.

Sensoren

Onderstaand een overzicht van de in de AT-AS45LTE aanwezige sensoren afgezet tegen de AT-AS50HD en de AT-AS50SE. Ik moet wel zeggen, hoewel vrijwel iedere smartphone een licht sensor heeft vind ik dat de licht sensor van de AT-AS45LTE nogal instabiel is. Het scherm wordt hierdoor vaak lichter / donkerder.

Sensor \ Telefoon AT-AS45LTE AT-AS50HD AT-AS50SE
Aanwezig Aanwezig Aanwezig
Direction Ja Ja Ja
G-Sensor Nee Nee Ja
Acceleration Ja Ja Ja
Light Ja Ja Ja
e-Compass Ja Ja Ja
Proximity Ja Ja Ja
Gyro Nee Nee Ja
Temperature Nee Nee Nee
Pressure Nee Nee Ja
Ambient Temperature Nee Nee Nee
Relative Humidity Nee Nee Nee
Linear Acceleration Nee Nee Ja
Rotation Vector Ja Nee Ja

GPS

Ik heb met met verschillende Wolfgang modelle slechter ervaring met GPS gehad. Zo werkt de GPS van mijn AT-AS50SE (na reparatie) nog steeds niet / nauwelijk, en is de GPS van de AT-AS50HD instabiel. Navigeren is hiermee nog net te doen, maar een programma als Runkeeper legt ongevraagd extra kilometers af waardoor dit onbruikbaar is.

De Eerste testen met de AT-AS45LTE zijn positief. TomTom had snel de locatie en leek rustig te navigeren. Een belangrijkere indicatie voor mij is echter Runkeeper. Ik heb een rondje met runkeeper gereden en nergens waren uitschieters te zien. De GPS van deze Wolfgang lijkt tot op heden dus wel stabiel waar ik heel blij mee ben.

Camera / Camera bediening

Één van de eerste dingen die ik bij de camera aanpaste was de beeldverhouding, ik wil graag foto’s in 16:9, beeldvullend formaat. Echter tot mijn verbazing moet ik met de AT-AS45LTE terug van 8MP naar slechts 4MP! Terwijl de AT-AS50HD met z’n 8MP camera op 6MP foto’s in 16:9 formaat kan maken. Dit heeft mogelijk te maken met dat de camera van de AT-AS45LTE in werkelijkheid geen 8MP (3264×2448)heeft maar ‘slechts’ 7.7MP (3200×2400).

De kwaliteit van de foto’s vind ik verder wel goed, ook de flits werkt naar behoren, zeker van dichtbij kun je goed foto’s in het donker maken.

De bediening van de Camera vind ik een stuk achter uitgegaan. Zo zijn de instellingen onduidelijk te vinden en daardoor lastig aan te passen. Door klikken naar de galerij kan alleen als je net een foto hebt gemaakt, daarna is het uit beeld verdwenen. Wat wel weer fijn is is dat je de volume buttons kunt gebruiken om de foto te nemen. Dit is vooral handig als je een selfie met de hoofdcamera (met flits bijvoorbeeld) wilt maken.

Accu

Hoewel Wolfgang aangeeft dat er een 2000mAh batterij in zit (dit staat er ook op) ben ik niet echt onder de indruk van de accu duur. Ik heb toch wel moeite om het einde van de dag te halen, zeker als ik de telefoon wat actiever gebruik om bijvoorbeeld Nu.nl te lezen of wat langer te Facebooken. Wat ik overigens opvallen vond is dat in het Demo Filmpje van Wolfgang zelf een accu te zien is waar 1700mAh op staat. Dit lijkt de originele niet Wolfgang batterij te zijn.. Als iemand weet hoe je z’n batterij capaciteit na meet hoor ik het graag!

Scherm van de AT-AS45LTE

Tenslotte nog het scherm: Helaas is het scherm onder de maat! De kleuren zijn flets en het touchscreen reageert minder goed dan ik gewend ben van andere modellen. Dit scherm is wat mij betreft het slechtse scherm wat ik in een Wolfgang ben tegen gekomen. Een troost is dat de kijkhoek wel acceptabel is. Dus als je niet persé een mooi helder scherm wilt, en het niet erg vindt om af en toe wat harder het scherm te moeten drukken dan is het te doen. Het scherm is in ieder geval niet zo slecht als dat van de Polaroid Pro4006 die enkele maanden geleden bij Blokker verkrijgbaar was.

Opvallen is verder wel dat het scherm toch ook veel stroom verbruikt, ik had gehoopt dat het slechtere scherm wel voor minder stroomverbruik zou zorgen maar dat lijkt niet het geval te zijn.

Connectiviteit

Helaas heb ik geen 4G abonnement dus ik heb dit (nog) niet kunnen testen, Robin Mobile biedt nog geen 4G aan. WiFi werkt goed, daar waar bijn mijn AT-AS50HD na een tijdje idle de connectie niet meer werkte heb ik dit bij de AT-AS45LTE nog niet ervaren. Ook al mijn bluetooth accessoires (headset en TomTom carkit) werken zonder problemen. De AT-AS50SE had bijvoorbeeld problemen met mijn TomTom Carkit. Dus ook hier werkt de AT-AS45LTE goed.

Ik bedenk met net dat veel Wolfgang telefoons problemen hadden met headsets met een microfoon, de stekker lijkt bij veel wolfgang modellen namelijk niet goed te passen waardoor niet de juiste connectie gemaakt wordt wat slecht geluid op levert. De AT-AS45LTE lijkt dit probleem niet te hebben. Althans ik heb getest met de Beats Studio, en dit werkt prima.

Dual Sim Functionaliteit

De software mbt dual sim functionaliteit is op verschillende punten veranderd. Het positieve is dat je nu per keer kunt kiezen met welke sim je belt / smst . Het is mij in het verleden meer dan eens gebeurd dat ik een sms stuurde terwijl ik de verkeerde sim geselecteerd had. Dit zou dus nu niet meer mogen gebeuren omdat je zowel bij bellen als smssen telkens één van de twee sims moet kiezen.

Wat ik minder vind is dat de namen van de Sim niet voldoende lang zijn, er geen kleur aan gekoppeld kan worden zoals dit voorheen was, hierdoor is het slecht te zien op welk nummer je gebeld wordt, enkel de (te korte) sim naam wordt klein getoond. Tevens is bij het opstarten van je telefoon, bij het unlocken van je sim, de opgegeven naam voor de sim helemaal niet zichtbaar. Je ziet enkel “SUB1: Enter Sim Pin”. Dus als je op beide sim kaarten een sim hebt, zorg dat je weet welke in slot 1 zit en welke in slot 2!

Conclusie na 1 week praktijk

Zoals in de intro reeds aangeven heb ik de Wolfgang AT-AS45LTE momenteel in gebruik, dit zal ook zo blijven omdat deze telefoon over het geheel beter bevalt dan de Wolfgang AT-AS50HD (wat op zich ook een fijn toestel is). Ik vind het formaat fijn, en ik wil gebruik maken van bluetooth Smart Ready apparaten dus de aanwezigheid van Bluetooth LE is dan vereist. De camera maakt goede foto’s en de GPS werkt zoals het moet. De hoeveelheid geheugen wat standaard in de telefoon zit zal voor de meeste gebruikers voldoende zijn voor alle app. Voor wie grote spellen, veel foto’s heeft en/ of bijvoorbeeld TomTom (3GB) wilt installeren is de telefoon met een MicroSD tot 64GB uit te breiden.

Je moet alleen leren leven met een wat minder scherm gezien de kleuren flets zijn en het touchscreen minder gevoelig is als de schermen van vele andere modellen.

Wolfgang AT-AS45LTE Hoesjes en andere accessoires

Hoesjes specifiek voor deze Wolfgang zijn helaas nog niet te verkrijgen. Wel zijn enkele goed passende universele hoesjes beschikbaar. Bij hoesjes waar nog geen lensnopening in zit kan optioneel ook een passende lensopening aangebracht worden waardoor je toch prima foto’s kunt maken zonder de telefoon uit de hoes te halen!

Klik hier voor alle Accessoires voor Wolfgang AT-AS45LTE

 

Heb je vragen, op of aanmerkingen op dit artikel, laat gerust een reactie achter.

[daisycon_simonly mediaid=”244650″ amount=”5″ subid=”” title=”Sim only abonnement uitzoeken”]

RamonsGadgets: Eigenaar en blogger RamonsGadgets
Related Post