Artikels
Consumentenbond nog serieus te nemen?
Onlangs publiceerde de consumentenbond een bericht met als titel:
Koop geen Samsung Galaxy S7, S7 Edge of J3 2016!
Waarom adviseren zij dat? Iemand heeft blijkbaar in de specs gezien dat er bij deze producten staat dat ze na maart 2018 géén software updates meer krijgen (4 maanden na schrijven). Zij omschrijven dat zelf als ‘Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Samsung deze telefoons nog maar enkele maanden ondersteunt’.
Klopt dat?
Nee, dat klopt zeker niet. Deze toestellen zijn geïntroduceerd in maart 2016 en standaard vermeldt Samsung een software update termijn van 2 jaar en dat is voor deze toestellen inderdaad maart 2018. Echter als de Consumentenbond zich een beetje in de update strategie van Samsung had verdiept dan zouden ze concluderen dat dit een minimale gegarandeerde periode is en zeker geen ‘end of life’ van deze toestellen. Zelf heb ik nog een Samsung Galaxy S6 van begin 2015 en ik heb afgelopen week nog netjes een software update gekregen. Ook heb ik berichten gezien dat nog niet zo lang geleden de S5 en zelfs S4 een update had ontvangen!
Zeker de high-end toestellen zoals de S6 in 2015 was en de S7 in 2017 zou ik me geen zorgen maken over updates. Als ik het goed heb gelezen krijgt de S7 sowieso nog een update naar Android 8.0, en reken maar dat ze daarna ook nog minimaal security updates zullen uitbrengen.
Roepen dat deze toestellen na maart 2018 géén updates meer krijgen is wat mij betreft totale onzin. Persoonlijk denk ik dat Samsung juist één van de betere is in het updaten van hun software.
Maar wat betekent dit dan wel?
Feit is dat als je nu één van deze toestellen koopt dan koop je een ouder toestel. Echter dit is dan ook niet meer tegen de volle prijs die ten tijde van de introductie betaald moest worden. Dus Ja, uiteindelijk zul je minder lang na aanschaf van je telefoon updates ontvangen dan bijvoorbeeld bij een S8 die je nu zou kopen, maar dat lijkt mij niet zo vreemd als je een verjaard model tegen gereduceerde prijs koopt. Vergelijk het met supermarkten die producten die tegen de houdbaarheidsdatum gaan tegen korting aanbieden, daar verwacht je dan toch ook niet van dat ze nog een maand in de koelkast kunnen liggen?
Wat is de levensduur van een telefoon?
Een aantal jaar geleden wilde ik nooit een 2 jarig contract, reden was dat ik graag ieder jaar een nieuwe telefoon wilde, gewoon om de nieuwste te hebben maar ook omdat de ontwikkelingen toen nog snel gingen. Ik denk dat we de spannendste ontwikkelingen hebben gehad althans ik kan momenteel weinig zaken bedenken die mijn S6 niet heeft. Hij is misschien niet out of the box waterdicht, heeft nog een wat grotere schermrand en ook een ‘oude’ microusb aansluiting ipv usb-c maar is dat een reden voor een nieuwe telefoon? Nee, ik denk dat we nog even kunnen wachten op echte innovatieve vernieuwingen, daarom denk ik wel dat het momenteel belangrijker is dat software langere tijd up to date blijft dan een paar jaar geleden toen het nog zo snel ging.
Ik vind het idee van de consumentenbond om te lobbyen voor een 4 jarige update garantie op zich dus niet slecht, maar zoals ik eerder reeds schreef, Samsung beperkt zich niet tot de 2 jaar die ze ‘hard’ in de specs zetten. Ik denk echter niet dat ze dat kunnen afdwingen, want als ze dat doen dan zouden veel kleine merken gelijk de deuren kunnen sluiten want die komen soms helemaal niet met updates.
Een goede ontwikkeling is wel dat google zelf wil kijken of zij de controle over bepaalde updates kunnen krijgen, zo kan Google zorgen voor de essentiële security updates en kunnen fabrikanten die het nodig vinden zich bezig houden met ‘fancy’ toevoegingen aan standaard android.
Persoonlijk vind het het advies om geen S7 of J3 te kopen dat ook totale onzin. Wellicht is dit een hetze van de Consumentenbond tegen Samsung.. geschreven door een Apple liefhebber wellicht?
Laat een reactie achter