Artikels, iOS, Smartphones
Draadloos opladen (iedere smartphone)!
Draadloos opladen bestaat reeds lange tijd maar met de komst van de Qi standaard komt dit ook steeds vaker voor bij Mobiele telefoons maar ook als je mobiele telefoon niet standaard draadloos opladen ondersteunt is het mogelijk om deze leuke techniek te gebruiken, zelfs op iPhones is dit mogelijk!
Draadloos laden Samsung Galaxy S6
Mijn huidige telefoon, de Samsung Galaxy S6 ondersteunt draadloos laden, nieuwsgierig als ik ben, heb ik de ‘Magic Disk II’ van Nillkin besteld bij TelefoonhoesjesXL.nl. Hoe eenvoudig wil je het hebben? Je sluit het laadstation aan op je bestaande oplader (MicroUSB in dit geval) en klaar ben je. Om de telefoon op te laden leg je deze eenvoudig op het laadstation en de telefoon begint te laden. Tussentijds opladen wordt naar mijn idee steeds gebruikelijker, dit geldt zeker voor de ‘heavy users’ onder ons. Een Draadloze oplader is dan ook ideaal voor situaties waarbij je je telefoon wilt laden maar deze ook regelmatig even wilt gebruiken. Je kent het vast wel: Je bent je telefoon aan het opladen en wordt gebeld of wilt even je binnengekomen berichten checken, vervolgens ben je aan het bellen of aan het Appen aan een te kort kabeltje waardoor je de stekker toch weer uit te telefoon trekt (al dan niet bewust).
De door mij bestelde Magic Disk II van Nillkin is een mooie draadloze lader die zowel in wit als zwart verkrijgbaar is. Op het moment dat je de telefoon hier op legt en de telefoon begint te laden krijgt het laadstation een blauwe gloed. Dit ziet mooi uit maar hou hier wel rekening mee als je deze lader op je slaapkamer wilt gebruiken. Niet iedereen vindt dit blauwe licht ’s nachts prettig.
Iedere telefoon draadloos opladen!
Lang niet alle telefoons zijn voorzien van de mogelijk om draadloos te laden, maar met behulp van een zogenaamde Qi ontvanger zijn de meeste telefoons wel eenvoudig geschikt te maken voor draadloos opladen. Een Qi ontvangen is een dun kaartje (+/- 1 mm dik) dat in de bestaande oplaadpoort van je telefoon (MicroUSB of lightning) gestoken kan worden. Dit kan meestal prima in combinatie met een case zodat de Qi ontvanger niet zichtbaar is. Belangrijk bij het bestellen van een Qi ontvanger is de locatie van de oplaadpoort op je telefoon. In het hiernaast staande voorbeeld (een Wolfgang AT-AS45LTE) zit de oplaadpoort aan de onderkant in het midden van de telefoon, maar er zijn ook veel telefoons waar de poort ergens anders zitten, bijvoorbeeld aan de zijkant, of aan de onderkant uit het midden. Let bij het bestellen van een Qi ontvanger altijd goed op de positie, maar ook hoe om de aansluiting zit. Bij twijfel vraag bij de betreffende (web)winkel na welke ontvanger voor jouw toestel geschikt is.
Qi ontvangers zijn eenvoudig te gebruiken en werken prima en zijn voor vrijwel iedere telefoon te verkrijgen, in mijn voorbeeld heb ik deze gebruikt in combinatie met een Wolfgang telefoon. Als je een Qi ontvanger gebruikt in combinatie met een hoesje zie je hier vrijwel niets van omdat de ontvanger onder het hoesje verborgen kan worden. Enkel het stekkertje is dan zichtbaar.
Draadloos opladen iPhone (5 /5s / 6 / 6s)
Naast de eerder genoemde Universele Qi ontvangers die je op je telefoon kunt bevestigen zijn er voor iPhones 5/5s en iPhone 6/ 6s hoesjes met Qi ontvanger ingebouwd beschikbaar. Er zijn verschillende soorten cases beschikbaar. Voordeel van enkele cases is dat deze ook de mogelijkheid bieden om de telefoon direct via de kabel op te laden zonder dat je de Qi case hoeft te verwijderen. Dit geldt echter niet voor alle cases dus let hierop als dit voor jou belangrijk is!
Voor en nadelen van draadloos opladen
Nadelen draadloos opladen
Heb je een telefoon die standaard draadloos opladen ondersteunt zou je verwachten dat er geen nadelen zijn, maar in het geval van mijn Samsung Galaxy S6 er is een nadeel bij draadloos opladen: Snel laden werkt niet hetgeen betekent dat de snelheid met zo’n 40% verminderd t.o.v. laden met de snellader van Samsung zelf. Er zijn wel draadloze laadstations te koop dit ook snel laden (fast charger) ondersteunen echter voor zover mij nu bekent werken deze alleen met de Galaxy Note 5 en de Galaxy S6 Edge+ dus voor mijn ‘gewone’ S6 of andere telefoons zou dit geen verschil maken.
Los van dat snel laden draadloos vrijwel nooit werkt duurt draadloos laden sowieso langer dan laden aan de kabel. Heb je haast en wil je je telefoon zo snel mogelijk opladen dan kun je dit dus het beste gewoon aan de kabel doen. Heb je echt haast, zet je telefoon bij voorkeur dan ook in vliegtuig modus of helemaal uit.
Bij het gebruik van een Qi ontvanger om een willekeurige telefoon geschikt te maken voor draadloos opladen gelden wat meer nadelen: Je moet de ontvanger ‘wegwerken’, bijvoorbeeld onder een case, en eenmaal de ontvanger aangesloten kun je telefoon niet zomaar aan de kabel hangen. De oplaadpoort is immers in gebruik door de Qi ontvanger. Wil je dus met een kabel laden dan zul je de Qi ontvanger even moeten verwijderen. Afhankelijk van hoe je deze weggewerkt hebt is dan natuurlijk extra onhandig.
Voordelen draadloos opladen
Zelf zie ik wel voordelen van het draadloos opladen: Een draadloze oplader op je werkplek zorgt ervoor dat je telefoon altijd vol is zonder dat dit ten koste van het gebruiksgemak gaat. Je legt je telefoon gewoon neer op de oplader (die via USB aan bijvoorbeeld je PC hangt). Doordat je verder niet aan je kabel / stekker hoeft te komen zal de stekker niet breken (komt vooral veel bij iPhone kabels voor) en zal ook je aansluiting op de telefoon niet slijten. Ook kun je niet ‘per ongeluk’ de stekker er uit trekken als je plots een telefoonoproep wilt beantwoorden.
Aandachtspunten bij draadloos opladen
- Bedenk bij aanschaf van een draadloze oplader waar je deze wilt gebruiken. De Nillkin die ik heb geeft tijdens het laden namelijk redelijk veel (blauw) licht waardoor deze minder geschikt is voor op de slaapkamer.
- Bij aanschaf van een Qi ontvanger let er altijd goed op dat je de juiste aansluiting hebt anders kun je de ontvangen niet netjes op je telefoon bevestigen.
- Hou er rekening mee dat het opladen iets trager gaat. Heb je haast, gebruik dan een kabel.
Conclusie Draadloos opladen
Persoonlijk ben ik erg blij met de optie om draadloos te kunnen opladen. Eenvoudiger kan het niet. Als je over het algemeen geen haast heb met opladen dan is draadloos laden erg gebruikers vriendelijk en ideaal om te voorkomen dat je kabels / of telefoonaansluiting slijten.
Heb je een telefoon die Qi ondersteunt dan kun je voor onder de €20 een draadloze lader aanschaffen. Ondersteunt je telefoon geen Qi dan moet je op +/- €12,50 extra rekenen voor een Qi ontvanger.
Laat een reactie achter