Apps (Android en iOS), Artikels, Auto accessoires, Gadgets, iOS
OBD II WiFi Dongle test met iPhone 6 (ELM327)
Gastblog: OBD II WiFi Dongle voor iPhone
Via RamonsGadgets kreeg ik de mogelijkheid om te stoeien met een OBD2 WiFi Dongle. Er zijn een groot aantal (IOS) apps te vinden in de Appstore, dus er is voor elk wat wils. Er was overigens zoveel aanbod dat ik besloot Google te raadplegen voor advies, waar ik tot de conclusie kwam dat het app aanbod voor Android iets uitgebreider leek te zijn. Aangezien ik een iPhone6 gebruikte heb ik dit overigens niet getest. De prijzen van de apps lopen flink uiteen en zelfs de meeste ”gratis” apps blijken uiteindelijk toch geld te kosten als je features als dashboards and logging wil gaan gebruiken. Na eerst een aantal van de gratis apps te testen (waaronder iOBD2, OBD Auto Doctor, EODB-Facile, Rev Lite, Four Stroke, Carista, Logworks, OBDCarDoctor, Shift-OBD2) kwam ik erachter dat het oude cliché “you get what you pay for” ook hier weer duidelijk van toepassing is.
Hiermeer wil ik overigens niet zeggen dat deze apps niet functioneren, maar ik vond dit persoonlijk wel misleidend.
Gebruik van de OBD II Wifi Dongle icm iPhone 6
Na het vinden van de OBD2 poort in mijn auto plug ik de dongle in onder het dashboard (voor het vinden van de poort in jouw auto is overigens ook een app voor beschikbaar, met foto’s en instructies per automodel: OBD2 port lookup, zowel voor IOS als Android). De dongle creert vervolgens zijn eigen wifi netwerk waar je met je telefoon contact mee maakt. De meeste apps registreerden dit netwerkt meteen en maakten contact met de dongle. Het is wel goed om te weten dat dit een dongle van het ”ELMxxxx” type is, voor het geval de app daar naar vraagt.
Shift-OBD – iPhone App
Ik heb uiteindelijk gekozen voor “Shift-OBD”, deze kostte net onder €5,- en is voor dit geld aardig compleet. In de app is er de mogelijkheid om add-ons aan te schaffen als bijvoorbeeld een Dashcam optie, die – naar eigen zeggen – de HD videoopname overlapt met sensordata, GPS coordinaten, G-krachten en meer. Het vreemde hier was wel dat er geen prijs voor deze add-ons stond vermeld, zelfs niet als je op “kopen” drukte. De app zelf begint met een tutorial, deze tutorial beschrijft over 5 paginas met tekst en plaatjes hoe je de app verbindt met de dongel en de navigate en configuratiemogelijkheden binnen de app. Goed opgezet en zeker een pluspunt voor de beginnende gebruiker.
Eénmaal in de app is er een duidelijk menu met vijf overzichtelijk opties. Je kunt ten allen tijden terug naar dit menu door naar rechts te swipen. De OBD2 WiFi dongle werkt prima met deze app, ik kon een groot aantal sensors van mijn auto uitlezen en deze in een dashboard weergeven of over tijd laten loggen. Welke en het aantal sensors in het dashboard is in te stellen (3 of 6 per weergave) alsmede de opmaak van de meters (analoog, balk, digitaal).
Loggen van sensor data is mogelijk in vier grafieken, waarbij je kunt instellen welke sensors gelogd moeten worden en wat de logfrequentie is. Ook dit werkte prima in de test.
Ook foutcodes inlezen werkte feilloos, ik had er (helaas?) geen maar de optie om ze te resetten is aanwezig maar kon ik uiteraard niet testen.
Conclusie ODB II WiFi Dongle
Voor de prijs van de dongle en de app was ik positief verrast over het gebruiksgemak en veelzijdigheid. Ook de eenvoud van het syncen met verschillende apps dankzij het WiFi netwerk was een positief punt. Zelfs als basic gebruiker kon ik al snel aan de slag en kreeg ik een behoorlijk diepe inzage in wat er zich “onder de kap” van mijn auto afspeelt. Houd er wel rekening mee dat dit soort apps je batterijduur behoorlijk kunnen inkorten, dus een autolader is geen overbodige luxe.
Laat een reactie achter