Artikels
Robot ‘kraakt’ cijferslot binnen enkele seconden
Cijfersloten zijn erg handig, geen onhandige sleutel die je altijd bij je moet hebben maar een eenvoudige code om het slot te kunnen gebruiken. Handig, dat zeker, maar veilig? Nee, niet echt. Een tijdje terug ging ik met mijn vriendin op vakantie. Ze had een koffer met cijferslot maar ze wist de code niet meer en opnieuw instellen was niet mogelijk zonder de juiste code. Zoals bij veel koffer sloten was het een slot bestaande uit drie draaischijfjes met 0 tm 9 erop, oftewel 1000 combinaties.. Ik besloot wat tijd te investeren om de code te achterhalen, en na een klein half uur codes proberen had ik de juiste code te pakken. Een nummer ergens in de 700 (ik was bij 000 begonnen) dus ongeacht de code en welk nummer ingesteld is, is zo’n slot in pak ‘m beet 45 te ‘kraken’, genoeg om een gelegenheids-dief uit je koffer te houden. Maar hoe ziet het met een hangslot waarmee je een locker, fiets, hek of iets anders wilt beveiligen?
Hangslot met draaischijf
Uit de intro kun afleiden dat een slot met 1000 combinaties (0 tm 999) in maximaal 45 minuten te kraken is. Voor beveiliging op rustige en afgelegen plaatsen is dit niet handig. Een slot met 4 cijfers biedt dan veel meer zekerheid gezien de tijd om de code te kraken dan dusdanig toeneemt dat handmatig de code achterhalen geen optie meer is.
Nog beter lijkt een hangslot met een draaischijf met 36 cijfers (0 tm 35), dit levert namelijk zo’n 46.000 combinaties op! Lijkt behoorlijk veilig, of niet? Helaas blijkt zo’n slot juist heel snel te kraken.
Slot gekraakt binnen 2 minuten!
Samy Kamar heeft zo’n slot onderzocht en blijkbaar is de werking nogal voorspelbaar. In onderstaande video legt hij uit hoe je binnen 2 minuten zo’n slot met ruim 46000 combinaties, kunt openen. Hierbij moet je wel gebruik maken van zijn website omdat hij daar zijn ‘voorspellingen’ in heeft opgenomen. Na enkele testjes die je moet uitvoeren geef je de resultaten in, in de website waarna nog maar slechts 8 mogelijke combinaties over blijven en je dus binnen korte tijd het slot open hebt.
Alsof dat nog niet snel genoeg is heeft Samy ook nog een geautomatiseerd systeem ontwikkeld waarmee je zo’n slot binnen enkele seconden opent, zie deze video
Conclusie
Hoewel cijfersloten handig zijn, zijn ze niet bijzonder veilig. Sowieso zou ik cijfersloten met slechts 3 draaischijven (1000 combinaties) vermijden, zeker op locaties waar het rustig is en de kwaadwillende de tijd kan nemen. Hoewel de hangsloten met draaischijf zo’n meer dan 46000 combinaties kent, is dit types slot extreem makkelijk te kraken voor iemand die weet hoe. Dus ook van die sloten zou ik niet aanraden.
Sloten met 4 draaischijven (10000 combinaties) zijn voor eenvoudige beveiliging voldoende tegen gelegenheids-dieven, maar voor de beveiliging van waarde volle spullen (fiets, brommer, toegang poorten / deuren) zou ik deze ook niet gebruiken omdat ze met een eenvoudige beton schaar binnen enkele seconden doorgeknipt zijn. Kies in dat geval een slot van een goed merk en kies dan een slot wat niet met een betonschaar te knippen is.
Kortom: Kies je slot altijd overeenkomstig het doel. Een eenvoudig slot kan prima zijn om nieuwsgierige aagjes (kinderen, ouders, broertje / zusje) tegen te houden, maar wil je echt kwaadwillende tegenhouden zul je toch wat meer geld moeten uitgeven om een veilig slot van een goed merk aan te schaffen.
ps. Gebruik je het slot in combinatie met een ketting om bijvoorbeeld je brommer of fiets af te sluiten, bedenk dan altijd dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel.. dus een goedkope ketting met een super degelijk slot heeft dan ook weinig nut.
Slot kopen
Ben je op zoek naar een slot? kijk dan eens op onderstaande pagina daar vind je een grote selectie aan cijfersloten, hangsloten, codesloten en combinatiesloten!
RamonsGadgets/Partnershop/Sloten
Laat een reactie achter