Apps (Android en iOS), Smartphones, Tablets
Android M – De 6 belangrijkste verbeterpunten
28 mei heeft Google tijdens de I/O conferentie de ‘developer preview’ van Android M getoond. Met ‘Focus on product excellence’ is Android M is op vele punten verbeterd maar ze hebben het voornamelijk over de ‘six key areas’, de zes gebieden waar ze veel aandacht aan besteed hebben en waar de meest vernieuwing in zitten. Er zitten een aantal leuke bij, maar ook zaken die natuurlijk geen verassing zijn zoals het mobiel betalen en de ondersteuning voor vingerafdruk herkenning.
Nieuw features Android M
App Permissions
Google heeft het permissions / toestemmingen concept flink onder handen genomen. Ze hebben het aantal toestemming tot 8 teruggebracht maar ook de wijze waarop de toestemming gegeven en gemanaged worden is veranderd: Nu hoef je niet vooraf voor alles toestemming te geven, ook als je een update uitvoert en de App wilt een nieuwe toestemming krijg je dit niet te zien tijdens het update proces. Google heeft er voor gekozen om toestemming te vragen op het moment dat de App daadwerkelijk de toestemming nodig heeft / wilt gebruiken. Deze vraag verschijnt dan alleen de eerste keer. Wil je later de toestemming aanpassen dan is dit vanaf Android M ook eenvoudig mogelijk.
Web Experience
Vanaf Android M wordt het openen van een internet link vanuit een App beter geregeld. Er komt een feature genaamd Chrome Custom Tabs. Dit zorgt er voor dat het openen van een weblink gebeurt in een chrome ‘overlay’. Grote voordeel is dat je gebruik kunt maken van al je voorkeuren van Chrome, inclusief de standaard logins van webpagina’s, iets wat mij vaak stoorde als ik bijvoorbeeld op een facebook link klikte en vervolgens krijg ik de vraag voor in te loggen terwijl ik in chrome reeds mijn login ‘opgeslagen’ had. Dit behoort met Android M dus tot het verleden.
Voor wie ervaring heeft met iPhone: dit is vergelijkbaar met Web View van iOS.
App Links
Met App Links wordt het makkelijker om direct een App te openen vanuit een webbrowser of vanuit een andere App. Er komt een mechanisme waarmee gevalideerd wordt dat de App ook daadwerkelijk gebruikt mag worden voor de betreffende link en niet dat één of andere malafide App zichzelf opstart als je bijvoorbeeld een twitter link klikt.
Mobile Payments – Android Pay
Het kon natuurlijk niet uitblijven, Google wil na het mislukken van Google Wallet toch voet aan de grond krijgen op het gebied van mobiele betalingen. Met Android Pay gaan ze dit opnieuw proberen. Android Pay werkt in de VS reeds in z’n 700.000 winkels en dat zal alleen maar toenemen. Ook is het mogelijk om Android Pay te gebruiken voor online betalingen. Voor betalen in winkels heb je een telefoon met NFC nodig. Voor online betalingen kun je ook gebruik maken van vingerafdruk herkenning.
Fingerprint Support
Hoewel er reeds diverse Android toestellen zijn met vingerafdruk herkenning was dit nog niet standaard ondersteund door Android. Tot heden was dit maatwerk van de betreffende fabrieken / leverancier zoals Samsung en HTC. Vanaf Android M wordt dit dus standaard ondersteund en kunnen App developers daar eenvoudig gebruik van maken.
Power & Charging
Om ervoor te zorgen dan je langer plezier hebt op één lading van je batterij introduceert google Doze. Doze zorgt er voor dat verschillende functies in een soort van slaapstand gaan wanneer dit niet nodig is. Uit testen is gebleken dat je hierdoor tot twee keer zo lang met één batterij lading kunt doen!
Tevens zullen nieuwe toestellen de nieuwe USB Type C standaard gaan ondersteunen. Door de nieuwe USB standaard gaat het opladen 3 tot 5x zo snel en krijg je ook de mogelijkheid om je telefoon als oplader voor een ander apparaat te gebruiken. Hoewel ik het praktische nut nog niet zie is het wel een leuke oplossing voor een incidenteel probleem.
Conclusie
Hoewel er een aantal leuke zaken in Android M worden toegevoegd vind ik het niet erg bijzonder. Mobiele betalingen zijn in Nederland sowieso nog (vrijwel) niet mogelijk en fingerprint support is voor meeste gebruikers niet zo spannend omdat Samsung en HTC reeds hun eigen ondersteuning hebben ingebouwd. De App Permissions zijn een goede verbetering, niet vanwege het gemak, maar wel vanuit de privacy waar tegenwoordig steeds meer opgelet gaat worden. Ook het verbeteren van de batterij duur klinkt goed, zeker gezien ik momenteel het einde van de dag vaak niet haal (kan ook aan mijn toestel liggen).
Laat een reactie achter